Υγεία & Χρηστικά Νέα

Φως στα άδυτα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ - Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη για έναν πιο ρεαλιστή Obama

tags :
Φως στα άδυτα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ - Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη για έναν πιο ρεαλιστή Obama
Eπιτακτική η συνεργασία με την Ευρώπη, σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο
Στα άδυτα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της ισχυρότερης εξωτερικής πολιτικής του πλανήτη έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να εισχωρήσει πλειάδα επιστημόνων, πολιτικών αναλυτών και πάσης φύσεως παρατηρητών.
Αυτό που επιχειρείται κάθε φορά είναι να αναζητηθεί τι κρύβεται πίσω από τις στρατηγικές που ακολουθούνται.
Πρώτο θέμα στην ιεραρχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει χωρίς αμφιβολία η αντιμετώπιση της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μια στρατηγική που αλλάζει, ή για μια στρατηγική συγκεκριμένων αξόνων που δεν δύναται να μεταβληθεί και επομένως παραμένει αμετάβλητη στο πέρασμα του χρόνου;
Όπως εξηγεί σημαντική μερίδα αναλυτών που έχει μελετήσει τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Μέση Ανατολή σε βάθος χρόνου, η στρατηγική που ακολουθείται χρήζει διαρκών αναθεωρήσεων, λόγω των συνεχών μεταβολών που σημειώνονται στη γεωπολιτική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής.
Οι ραγδαίες γεωπολιτικές και πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Μια προσέγγιση, περισσότερο διακριτική, με στόχο την εξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται.
Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως ο Αμερικανός πρόεδρος ή οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν πως γυρίζουν την πλάτη στη Μέση Ανατολή. Θα πρόκειται για μια ανακατανομή πόρων και δυνάμεων, με στόχο την αναπροσαρμογή των στρατηγικών που ακολουθούνται στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, όπως προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές, υπάρχει πράγματι ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει όντως αποφασίσει να... νίψει τας χείρας του σε ό,τι αφορά όλα τα ανοιχτά και κρίσιμα μέτωπα στη Μέση Ανατολή.
Ο Obama μοιάζει απρόθυμος να αναλάβει δράση. Η στάση του κρίθηκε... αμυντική, όχι μόνο στο συριακό, αλλά και στη Λιβύη.

Συνεργασία με την Ευρώπη
Η αμερικανική εξωτερική πολιτική και ο τρόπος που υιοθετείται επηρέαζε - και συνεχίζει να επηρεάζει - ανέκαθεν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Πλειάδα αναλυτών θεωρεί ότι πράγματι οι ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι ίδιοι σπεύδουν να επισημάνουν πως - σε καμία περίπτωση - δεν ισχύει το ίδιο και με την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δεν γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό μπορεί να τονώσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ίσως ακόμη και να ανοίξει τον δρόμο σε μια συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης για τη διευθέτηση και επίλυση των κρίσιμων θεμάτων της Μέσης Ανατολής.
Μέσα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει - και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να πιέσει για την εφαρμογή αποφάσεων στις οποίες πιστεύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης