Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εξορθολογισμός στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων - Με καθυστέρηση 3 μηνών διορθώνονται τα εξωφρενικά πρόστιμα για τις φοροπαραβάσεις

Εξορθολογισμός στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων - Με καθυστέρηση 3 μηνών διορθώνονται τα εξωφρενικά πρόστιμα για τις φοροπαραβάσεις
Tο ανώτατο όριο των προστίμων ανά φορολογικό έλεγχο (στην περίπτωση μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων) ορίζεται στις 30.000 ευρώ
Στη διόρθωση των εξωφρενικών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, μετά την κατακραυγή από την πλευρά των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και τη διαπίστωση ότι τα πρόστιμα αυτά είναι ανεφάρμοστα, προχωρά η κυβέρνηση, με καθυστέρηση 3 μηνών.
Στο πολυνομοσχέδιο της τρόικας ενσωματώθηκε ρύθμιση με την οποία οι ποινές για κάθε παράβαση μειώνονται στα 250 ευρώ από 1.000 για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας) και στα 500 ευρώ από 2.500 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Γ΄κατηγορίας).
Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο των προστίμων ανά φορολογικό έλεγχο (στην περίπτωση μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων) ορίζεται στις 30.000 ευρώ.
Τα προβλεπόμενα πρόστιμα δεν επιβάλλονται, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ' όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Επίσης, στην περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα σύμφωνα με τον Κώδικα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο, και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα:
*Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη για χρέη έως 500 ευρώ και αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης είναι μεγαλύτερο από τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού (το 25%) υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ.
Ειδικά για τις καταθέσεις ορίζεται ότι δεν ενεργοποιούνται κατασχέσεις για οφειλές έως 50 ευρώ. Επιπλέον , καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Προκειμένου όμως να εφαρμοστεί το ακατάσχετο έως του ποσού των 1.500 ευρώ ,απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός.
*Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το δημόσιο.
Μετά την αποδοχή του συμψηφισμού οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να προβαίνουν στη εξόφληση του ποσού μέχρι και του ύψους του αναλογούντος Φ.Π.Α., εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο ημερών πριν από την εκπνοή του μήνα στον οποίο εμπρόθεσμα υποβλήθηκε η δήλωση του υπόχρεου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α.
*Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων οι αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ' αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.
*Μέσα σε 30 ημέρες από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9.
Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο.
Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.
*Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και 2015, τα ακίνητα της Κεφαλονιάς και των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα.
-Απαλλάσσονται από την παράλογη υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.
Όσον αφορά στο φόρο υπεραξίας ακινήτων, εντός της ημέρας πρόκειται να οριστικοποιηθεί η σχετική ρύθμιση και να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης