Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σοκ από τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων - Στο ΙΚΑ εκκρεμούν 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης - Λήψη μέτρων ζητά η τρόικα

tags :
Σοκ από τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων - Στο ΙΚΑ εκκρεμούν 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης - Λήψη μέτρων ζητά η τρόικα
H τρόικα αμφισβήτησε τη δυνατότητα η Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα
Την προειδοποίηση ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει επειγόντως μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, τότε από το 2016 πολλά ταμεία δεν θα έχουν την δυνατότητα να χορηγούν συντάξεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην χώρα μας, αμφισβήτησαν τη δυνατότητα η Ελλάδα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό του 2013, και μάλιστα να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, με δεδομένα την υψηλή ανεργία και την μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων που έχει συντελεστεί στα χρόνια της κρίσης.
 «Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ήταν το καυστικό σχόλιο από την πλευρά των δανειστών στη σύσκεψη για τον έλεγχο των οικονομικών των Ταμείων που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΙΚΑ, το οποίο αποτελεί τον κορμό του ασφαλιστικού συστήματος, εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης (για κύριες και επικουρικές συντάξεις), με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του Ταμείου.
Η τρόικα, με προφανή στόχο την αμφισβήτηση των προβλέψεων της κυβέρνησης, ζήτησε να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της νέας «τρύπας» (380 εκατ. ευρώ ετησίως) που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από τον ερχόμενο Ιούλιο, αλλά και να αντιμετωπιστεί επειγόντως η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, όπου επίσης εκκρεμούν χιλιάδες αίτησης συνταξιοδότησης (ο ακριβής αριθμός δεν προσδιορίστηκε).
Μάλιστα η τρόικα «κάρφωσε» τους υπουργούς λέγοντας ότι αρνήθηκαν να επιβάλουν την εισφορά αλληλεγγύης στους αυτοαπασχολουμένους που θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ το 2014 και κάθε έτος που θα κρινόταν αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα στο κείμενο των 25 σελίδων που θα συντάξει η τρόικα ως «πόρισμα» του τρέχοντος ελέγχου θα καταγράφεται η απειλή βιωσιμότητας του συστήματος, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε η διατύπωση και οι συστάσεις να γίνουν με εκλεπτυσμένο τρόπο, αφού η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης