Υγεία & Χρηστικά Νέα

Credit Suisse: Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν άλλαξαν κάτι – Η Ελλάδα χρειάζεται haircut 37%

Credit Suisse: Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν άλλαξαν κάτι – Η Ελλάδα χρειάζεται haircut 37%
Σταθερή στη θέση της ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία να πρέπει να διαγράψουν το 30% με 40% του χρέους της παραμένει η Credit Suisse στην τελευταία 24σέλιδη έκθεση της με τίτλο «A grand(ish) bargain» (η μεγάλη ευκαιρία), η οποία επακολούθησε της Συνόδου Κορυφής.
Η Credit Suisse αποτιμά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, και μεταξύ άλλων η αναφορά στην πορεία της Ελλάδος είναι εκτενέστατη. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση των Ευρωπαίων, πλέον η Ελλάδα για να καταφέρει να σταθεροποιήσει τα επίπεδα χρέους της χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4,7%, από 6,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και 8,3% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τρεις είναι οι βασικές σημειώσεις που κάνει για την Ελλάδα:
-Το δάνειο των 110 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ αντανακλά το 35% του συνολικού χρέους της Ελλάδας (με βάση το επιτόκιο της αγοράς, απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 18% ώστε να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέος/ΑΕΠ)
-Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται σημαντικές πιέσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, και τίθεται μάλιστα και ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας
-Ακόμη και αν ο λόγος χρέους/ΑΕΠ σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, η εξυπηρέτηση του θα είναι δύσκολη, σε περίπτωση που η ΕΕ ή το ΔΝΤ άρουν τη βοήθεια
Η Credit Suisse πιστεύει ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο όταν φτάσει στα επίπεδα του 100% (ή στο 110% εάν η Ελλάδα δημιουργήσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα). Για να γίνει όμως αυτό η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους πιστωτές της, πρέπει να προχωρήσει σε haircut 37%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το κόστος μη διάσωσης και στήριξης των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της διάσωσης.
Παράλληλα, η Credit Suisse επαναλαμβάνει ότι παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές, κυρίως για τέσσερις λόγους:
-Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υποχώρησε από το 15,4% το 2009, στο 9,4% το 2010, ενώ για το 2012 αναμένεται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Η προοπτική να αποβεί αποτελεσματικό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των 110 δις. ευρώ, θα βοηθήσει τη χώρα. Αγκάθι παραμένει η υστέρηση των εσόδων, η οποία βαίνει κλιμακούμενη.
-Οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών δεν είναι αισιόδοξες, με την Credit Suisse να θεωρεί ότι μερικές είναι υπερβολικές
-Η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι χαμηλή
-Ο δείκτης μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα είναι μικρός, περίπου στο 110% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος τοποθετείται στο 160%.
Η ανάλυση καταλήγει για ακόμη μία φορά στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει συστημικό κίνδυνο, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενσκύψουν σωστά στα προβλήματα και να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παραμένει μάλιστα προβληματισμένη για την Ισπανία, αν και δεν πιστεύει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Τέλος συστήνει στους επενδυτές να μείνουν overweight στον ασφαλιστικό κλάδο και να αποφύγουν τις τράπεζες. Ακόμη δηλώνει bullish στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης