Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έρχεται κατάργηση της έκδοσης εγγυητικής επιστολής για μέρος του ΕΣΠΑ - Θα παρακρατείται από το ποσό της συνολικής χρηματοδότησης του δικαιούχου

Έρχεται κατάργηση της έκδοσης εγγυητικής επιστολής για μέρος του ΕΣΠΑ - Θα παρακρατείται από το ποσό της συνολικής χρηματοδότησης του δικαιούχου
Εγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις «σκαλώνουν» στα… γρανάζια του τραπεζικού συστήματος
Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του ΕΣΠΑ, αποτελεί - κυρίως για τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση - η έκδοση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα.
Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που, όπως υποστηρίζουν, ενώ έχει εγκριθεί ο φάκελος του για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, τα χαρτιά παραμένουν στο συρτάρι καθώς η εκταμίευση των χρημάτων απαιτεί την έκδοση εγγυητικής επιστολής και «το τραπεζικό σύστημα δεν δίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων». Έ
Έτσι, εγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις «σκαλώνουν» στα… γρανάζια του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ακυρωθούν.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την κατάργηση εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση χρηματοδότησης –αλλά όχι για όλο το ΕΣΠΑ –αλλά μέρος αυτού.
Σε πρώτη φάση το σχέδιο νόμου θα αφορά επιδοτήσεις επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και το οποίο θα αντικαθιστά την απαραίτητη εγγυητική επιστολή από τράπεζα, που φτάνει στο 5% της συνολικής χρηματοδότησης.
Έτσι το ύψος της εγγυητικής – δηλαδή το 5% - θα παρακρατείται από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησής του και το οποίο θα δίνεται στον δικαιούχο μόλις διαπιστωθεί πρόοδος στην επένδυσή του.
Το θέμα αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Βασιλάκος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο «Νέες στρατηγικές για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης μέχρι το 2020. Τα κράτη μέλη παροτρύνονται να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στην έρευνα έως το 2020 (1% δημόσια χρηματοδότηση, 2% επενδύσεις ιδιωτικού τομέα). Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ περίπου κατά 800 δισ. ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης