Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ – Όφελος +2,4% για τα ευρωπαϊκά κράτη – Από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές της Eurostat

tags :
Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ – Όφελος +2,4% για τα ευρωπαϊκά κράτη – Από το Σεπτέμβριο οι αλλαγές της Eurostat
Aποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters
Στην αναβάθμιση των ετήσιων στοιχείων για το ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν προβαίνει η Eurostat, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, εξαιτίας της τροποποίησης του συστήματος μέτρησης του ετήσιου ΑΕΠ, η Eurostat καλείται να αναθεωρήσει επί τα βέλτιω τα ετήσια στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, με το όφελος να κυμαίνεται στο 2,4%.
Από το Σεπτέμβριο του 2014 η Eurostat υιοθετεί το σύστημα «European System of Accounts 2010», αντικαθιστώντας το «ESA 1995».
«Το όφελος επί του ΑΕΠ από τις μεθοδολογικές τροποποιήσεις αριθμεί στο 2,4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως παρόμοιες αλλαγές έλαβαν χώρα και στις ΗΠΑ, με το όφελος να κυμαίνεται στο 3,5% του ΑΕΠ.
Η κύρια αλλαγή, που φέρει η νέα μεθοδολογία, συνίσταται στον συνυπολογισμό των επενδύσεων στην μέτρηση του ΑΕΠ.
Πλέον, το βάρος θα δίνεται περισσότερο στις επενδύσεις και λιγότερο στις τρέχουσες δαπάνες.
Για παράδειγμα, στην μέτρηση του ΑΕΠ θα συνυπολογίζονται πλέον, και οι επενδύσεις στα οπλικά συστήματα.
Μάλιστα, χάρη στο νέο σύστημα, αρκετές χώρες, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, θα σημειώσουν ανάπτυξη έως και 1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, Φινλανδία και Σουηδία θα πετύχουν ανάπτυξη έως και 5% του ΑΕΠ, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία έως και 3% του ΑΕΠ.
Όπως προαναφέρθηκε το μέσο ευρωπαϊκό όφελος υπολογίζεται στο 2,4%.
Ως εκ τούτου, όλες οι ετήσιες μετρήσεις των προηγούμενων ετών θα μεταβληθούν αναλόγως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης