Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τράπεζα Κύπρου - Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκαν τα προβληματικά δάνεια (NPLs) - Στο 65% για τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Τράπεζα Κύπρου - Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκαν τα προβληματικά δάνεια (NPLs) - Στο 65% για τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις
Τη λήψη αυστηρών μέτρων για την εξόφλησή τους προανήγγειλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Π. Δημητριάδης
Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εκτοξευθεί τα προβληματικά δάνεια (NPLs) της Τράπεζας Κύπρου, καθώς έχουν ανέλθει στο 65% για τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το 65% από τα δάνεια άνω των 6 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την Τράπεζα Κύπρου δεν εξυπηρετούνται.
Μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προανήγγειλε τη λήψη αυστηρών μέτρων για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
«Eκείνοι που δεν συνεργάζονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Πανίκος Δημητριάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους κόλπους του επιχειρείν για την ανάληψη άμεσης δράσης.
Πιο συγκεκριμένα, o διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αποκάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των δανείων των 30 μεγάλων οφειλετών είναι μη εξυπηρετούμενα ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά είναι 40%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μεγαλύτεροι δανειζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου - κυρίως εταιρείες ανάπτυξης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - οφείλουν στην τράπεζα ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου. Το ύψος των NPLs ανέρχεται κοντά στο ένα τέταρτο περίπου του κυπριακού ΑΕΠ.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην είσπραξη των μεγάλων δανείων και αυτό πρέπει να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να επανέλθει και η εμπιστοσύνη», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.
«Σίγουρα υπάρχουν αποτελέσματα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και είναι αυτό που αναμένεται και από τους πιστωτές μας. Ο CEO της Τρ. Κύπρου, ο Hourican, το αντιλαμβάνεται αυτό και λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται», ανέφερε επίσης.
«Ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο εκείνο που η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να χορηγήσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία», πρόσθεσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Αν και η Τράπεζα Kύπρου διαθέτει επαρκή κεφάλαια, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης, πρέπει να γίνουν πολλά που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε η τράπεζα να μην χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης