Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μorgan Stanley, UBS: Μείνετε long στα χρηματιστήρια ΗΠΑ, Γερμανίας, short στην περιφέρεια της ευρωζώνης!

Μorgan Stanley, UBS: Μείνετε long στα χρηματιστήρια ΗΠΑ, Γερμανίας, short στην περιφέρεια της ευρωζώνης!
O πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές.
Ο κύκλος ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που είχε θέσει ως επιχείρημα και η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, δίνει τη δυναμική ανόδου του πληθωρισμού, σύμφωνα και με τη Morgan Stanley.
Τα πενιχρά ποσοστά ανάπτυξης στις χώρες της Ευρώπης και η σφικτή νομισματική πολιτική με την ΕΚΤ να εμφανίζεται απρόθυμη να αγόρασει κι άλλα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ζώνης του ευρώ οδηγεί σε υψηλότερες τιμές τα εξαγωγικά προϊόντα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή τα προϊόντα των ΗΠΑ είναι περισσότερο ανταγωνιστικά. Οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και κατ' επέκταση, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Η νέα επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ δε δίνει λόγο στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Το κόστος του χρήματος παραμένει σχετικά χαμηλό. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που παραμένει σε ισχύ από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, το δολάριο παραμένει στα γνωστά του εδώ και μήνες επίπεδα. Η αύξηση της ζήτησης στα εμπορεύματα ανεβάζει τις τιμές τους. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ζήτηση για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ανεβάζει μεν τις τιμές και συνεπώς το κόστος παραγωγής αλλά, από την άλλη, είναι ένδειξη ότι δημιουργούνται προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Morgan Stanley: Σταθερά πάνω από το 3% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ τα ερχόμενα πέντε χρόνια, "σύννεφα" στην ιαπωνική οικονομία

Σε προοπτική πενταετίας, οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν τον καλύτερο συντελεστή ανάπτυξης σε σχέση με την Ιαπωνία και την ευρωζώνη.
Ειδικότερα για την ιαπωνική οικονομία, η Morgan Stanley γίνεται... μάντης κακών. Προβλέπει διπλή ύφεση τύπου double-dip και τη χώρα αντίστοιχα να υποφέρει από αποπληθωρισμό με την οικονομία για τα πέντε επόμενα χρόνια να παλεύει να ανακάμψει.
Για τις ΗΠΑ, προβλέπει μέσο όρο ετήσιας ανάκαμψης λίγο πάνω από το 3% με τον πληθωρισμό να παραμένει σε μη ανησυχητικά επίπεδα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley αποτελούν τον σταθεροποιητικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας που θα επιτρέψει την παγκόσμια ανάκαμψη και σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων.
Με άξονα τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα η Morgan Stanley προτείνει κατά σειρά επενδυτικές τοποθετήσεις στην αγορά συναλλάγματος κατά πρώτο λόγο, κατά δεύτερον, στο πετρέλαιο και έπεται η αγορά των εμπορευμάτων με έφεση στα βιομηχανικά μέταλλα και έπειτα στο χρυσό.
Δε συστήνονται αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ενώ αποθαρρύνει και τις τοποθετήσεις σε ιαπωνικό νόμισμα.

Σύντομα θα λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη Fed


Σε εννιασέλιδη έκθεση της ελβετικής UBS για τις στρατηγικές των επιχειρήσεων των αναδυόμενων αγορών, παρατηρείται από το διεθνή χρηματοπιστωτικό κολοσσό, το ίδιο πράγμα: ο... βραχνάς του πληθωρισμού λειτουργεί αποθαρρυντικά για την αύξηση της παραγωγής.
Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS τονίζουν ότι "το περιβάλλον ενδείκνυται για στρατηγικές τοποθετήσεις σε μετοχές".
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση του όγκου συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ομόλογα, η UBS ενστερνίζεται τη σκεπτικιστική στάση της Morgan Stanley. "Ο φόβος για άνοδο των επιτοκίων, έστω και με αργούς ρυθμούς, κάνει αρνητικές τις προοπτικές κερδών από τον κλάδο. Δεν αποκλείεται με τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed, οι... κάνουλες των ροών κεφαλαίων να κλείσουν και στις ΗΠΑ", επισημαίνεται.
Με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed θα λήξει σύντομα συντάσσεται και η Morgan Stanley.

Κέρδη από ΗΠΑ, Γερμανία από την άνοδο των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών

Η UBS τονίζει ότι η άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια ενθαρρύνθηκε από τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και μεγαλύτεροι κερδισμένοι, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, είναι οι επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Στις ΗΠΑ υπάρχει ισχυρό οικονομικό momentum που εν πολλοίς βασίζεται στη ρευστότητα που εξασφαλίζει το πρόγραμμα της Fed.
Στην Ευρώπη, η UBS εκτιμά ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ταχύτητας ανάπτυξης της Γερμανίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Για τις αναδυόμενες αγορές, προβλέπει νέες παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών πολιτικών.
Η στάση της ελβετικής τράπεζας σε μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου παραμένει θετική και συνιστούνται επιπλέον τοποθετήσεις με ταυτόχρονη διατήρηση των υπαρχόντων ανοιγμένων θέσεων σε μετοχές.

UBS: Αγοράστε μετοχές σε Νέα Υόρκη, Φρανκούρτη, σορτάρετε ευρωπεριφέρεια!

Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, το ράλι των χρηματιστηρίων της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, αξίζει να ακολουθηθεί μόνο με φιλοσοφία short τοποθετήσεων ενώ προτιμούνται μετοχές του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης για επενδύσεις με χαρακτήρα long.
Η αέναη μάχη με τον πληθωρισμό θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση των νομισμάτων αρκετών αναδυόμενων χωρών και θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες βάσει και της αύξησης του κόστους χρήματοςε ανά χώρα. Για το λόγο αυτό, οι τοποθετήσεις σε μετοχές των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων χωρών εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό επισφάλειας, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι αγορές της Ινδίας και της Ινδονησίας. Οι δύο χώρες αναπτύσσονται με... εκρηκτικούς ρυθμούς και... υπερνικούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Θετικοί οιωνοί για συμφέρουσες τοποθετήσεις σε παράγωγα πετρελαίου


Σε ό,τι αφορά, την αγορά των εμπορευμάτων, η UBS δείχνει την προτίμησή της στον κλάδο της ενέργειας με την πλειονότητα των προτεινόμενων τοποθετήσεων να αφορούν τα παράγωγα του πετρελαίου.
Στον αντίποδα, ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος παρουσιάζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στην τάση μείωσης του κόστους δανεισμού των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, την οποία χαρακτηρίζει παροδική και συγκυριακή. Ενέχει, συν τοις άλλοις, σημαντικό ποσοστό ρίσκου για να λειτουργήσει ως ένδειξη επενδυτικών τοποθετήσεων.
Επιλεκτικοί πρέπει να είναι οι επενδυτές σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα. "Αποτελούν σημαντικό παράγοντα ρίσκου για τους ομολογιούχους", τονίζει χωρίς περιστροφές η UBS.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης