Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σαμαράς: Εκλογές το 2016 - Όχι σε οριζόντια μέτρα, ναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις - Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους διώχνει τους επενδυτές - Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου - Ο Τσίπρας θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν»

Σαμαράς: Εκλογές το 2016 - Όχι σε οριζόντια μέτρα, ναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις - Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους διώχνει τους επενδυτές - Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου - Ο Τσίπρας θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν»
(upd18)Πολλαπλά μηνύματα πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα οριζόντια μέτρα, πως η κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαντλήσει την τετραετία χωρίς να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και να βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με την τρόικα, πως η οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη το 2014 και πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει, απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα "δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου", παρά τις δραματικές εξελίξεις με επίκεντρο τις δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος πολιτών.
"Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματικότητα", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή "Ανατροπή" του Mega.
"Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα", τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως "Χρειάζεται αυστηρότητα του κράτους και ενωτική διάθεση για να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις".
"Οι Έλληνες είναι εναντίον της βίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει ωστόσο πως "Ορισμένα κόμματα δεν καταδικάζουν τις ακραίες συμπεριφορές".
"Δεν υπάρχει καλή ή δικαιολογημένη βία. Η βία πρέπει να καταδικάζεται", συμπλήρωσε, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση. "Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται ή δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές", δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός εξήγησε "Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής καταδικάσαμε πράξεις και όχι προθέσεις. Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επιδείξαμε άμεσα πολιτική βούληση. Δεν υπήρξαν 'φωνές' εντός της ΝΔ που ζητούσαν ήπια μεταχείριση της Χρυσής Αυγής".
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής. "Ποτέ δεν ειπώθηκε η ιδέα συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής", τόνισε. "Δεν δέχομαι καμία ακροδεξιά εισήγηση. Δεν έχω ακροδεξιούς συνεργάτες", έσπευσε να διαμηνύσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά "Αυτοί που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ρίζες νεοναζί". "Όταν ανακάμψει η αγορά εργασίας, τότε το φαινόμενο Χρυσή Αυγή θα ξεφουσκώσει", εκτίμησε παράλληλα ο πρωθυπουργός. "Όσο η κρίση παραμένει, τόσο τα ακραία φαινόμενα θα αναπτύσσονται", εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Εστιάζοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός στάθηκε καταρχήν στο στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως εξήγησε "Πετύχαμε να πείσουμε τους πάντες πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιφέρει νέα ελάφρυνση του χρέους".
Ερωτηθείς για τις πιέσεις της τρόικας για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως "Δεν θα λάβουμε νέα, οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Δεν το αντέχει η οικονομία". Ωστόσο, κατέστησε "πιθανή τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων".
Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως "είναι απίστευτη η θυσία του ελληνικού λαού. Χάσαμε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ". Ταυτόχρονα, απευθύνοντας μήνυμα στους δανειστές ο πρωθυπουργός ζήτησε "Η τρόικα να σεβαστεί τις θυσίες των Ελλήνων".
"Χτίζω τη δική μας αξιοπιστία", επέμεινε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς για να επαναλάβει πως "Μετά από πολλά χρόνια, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα μοιραστεί στους πληγέντες της κρίσης. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Πετύχαμε το ακατόρθωτο". Εστιάζοντας στο καίριο ζήτημα του ασφαλιστικού, τόνισε πως "από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ".
Ενόψει της έναρξης του νέου διαπραγμάτευσης με την τρόικα - αύριο - ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως "η κυβέρνηση θα επιλύσει τις διαφορές με την τρόικα", απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε σενάριο περί πρόωρης προσφυγής της Ελλάδας στις κάλπες. "Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, "εκλογές θα κάνουμε το 2016. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία", για να επαναλάβει πως η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα.
"Δεν θα διαπραγματευτούμε σε εμπόλεμη κατάσταση", έσπευσε να υποστηρίξει ο κ. Σαμαράς. "Η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα", επισήμανε.
Ταυτόχρονα, τόνισε πως "Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει κατά εμάς. Το χρηματοδοτικό κενό είναι αρμοδιότητα των δανειστών".
Ερωτηθείς για το μεγάλο αγκάθι της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι άλλο από το υπέρογκο δημόσιο χρέος, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "μια συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους θα απέστρεφε τους υποψήφιους επενδυτές".
"Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο", εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς για να συμπληρώσει πως αυτή τη στιγμή "Στην Ευρώπη συζητείται η επιμήκυνση του υπάρχοντος μνημονίου".
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μέτωπο της φορολόγησης ο κ. Σαμαράς, τόνισε πως "Στην Ελλάδα ο φόρος στις επιχειρήσεις ειναι εξαιρετικά υψηλός. Πρέπει να κατέβει στο 15%". Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "λάθος τη διατήρηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και αποτελεσματική τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση".
"Το 2013 είναι το χειρότερο έτος που γνώρισε ο Έλληνας", υποστήριξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, από πλευράς φόρων.
"Λόγω της διευρυμένης βάσης έχουμε πιο δίκαια φορολογία στα ακίνητα", πρόσθεσε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως "εξετάζεται η μεταβίβαση του φόρου ακινήτων στους Δήμους, ως ανταποδοτικό τέλος".
Επανερχόμενος στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "Πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει ακόμα. Η ελάφρυνση του χρέους θα επέλθει μόνο μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ενδέχεται ωστόσο, να μην χρειαστεί".
Ερωτηθείς για το νευραλγικό πόστο και την κρίσιμη αποστολή που έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής: "Ο Στουρνάρας μιλάει ευθέως. Βοήθησε παρά πολύ την οικονομία. Δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον Στουρνάρα τον παραδέχονται και έξω".
Στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως "ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Απειλεί τους επενδυτές. Ο Τσίπρας καταδιώκει τον επενδυτή, ενώ υπερασπίζεται προνόμια ακόμα και των υπαλλήλων της Βουλής". "Ο Τσίπρας θυμίζει έντονα το λεφτά υπάρχουν", πρόσθεσε.
"Άλλη κοινωνική αναταραχή δεν ανέχομαι", έσπευσε να διαμηνύσει σε αυστηρό ύφος ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει πως "Την ανηφόρα θα την βγάλουμε με επιτυχία. Η χώρα θα βγει από το μνημόνιο".
"Μέχρι και το 2017 θα πετυχαίνουμε συνεχώς πρωτογενές πλεόνασμα", προέβλεψε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός "To 2014 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους μικρή, βιώσιμη ανάπτυξη".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε "αναγκαία" την αλλαγή στον εκλογικό νόμο των δημοτικών εκλογών.
Κληθείς να περιγράψει τη σχέση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε διαφορετικό κόμμα. Δεν υπάρχει σχέδιο κοινής καθόδου. Το μόνο που μας ενώνει με το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινή ευθύνη".
Αναφερόμενος προσωπικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς εξήγησε πως "ο Βενιζέλος βάλλεται για τα υποβρύχια και για τη λίστα Lagarde. Για κανένα από τα δύο δεν βρέθηκε κάτι... Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει τον Βενιζέλο, γιατι δεν θέλει σταθερότητα".
Επανερχόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως "Ο Τσίπρας δεν θέλει να γίνει κυβέρνηση, θέλει να είναι αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας είναι και δημιουργός και θύμα των κακόφωνων συνιστωσών. Επανάσταση είναι να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Τσίπρας υποστηρίζει μία χώρα για τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθεία θέση ακόμα και για τα ευρωπαϊκά θέματα". Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "περιθωριακά" ορισμένα από τα ευρωπαϊκά κόμματα που υποστηρίζουν τον Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.
"Πυξίδα μου είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση", συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το σάλο που προκάλεσε το αιφνίδιο λουκέτο της ΕΡΤ, υπεραμύνθηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν, δηλώνοντας πως "Πράξαμε σωστά όσον αφορά την ΕΡΤ".
"Δεν έχω σκεφτεί ακόμα κάποιον για την προεδρία της Δημοκρατίας", απάντησε, σε σχετική ερώτηση επί του θέματος.
Εστιάζοντας στο επίκαιρο θέμα των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως "από πλευράς κράτους, δεν παρακαλουθείται κανένας Έλληνας πολίτης".
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία - στο σύνολό της - ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως "Η Ευρώπη υιοθετεί αναπτυξιακές πολιτικές, αφού πλέον υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου".
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η δυσπιστία των ξένων ηγετών", εξήγησε στη συνέχεια, περιγράφοντας εν συντομία τη δράση του από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας μέχρι και σήμερα. "Η πρώτη μας κίνηση ήταν να μην πνιγούμε και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας", πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, εξήγησε πως ο ίδιος "πλέον επιδιώκει να καταστεί ένας αυτοδύναμος, αυτάρκης Ευρωπαίος εταίρος".
"Θα βγούμε σύντομα από την κρίση" δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως "Η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει στην τεχνολογία και την καινοτομία". Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε "Το 8% του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις καινοτομίας και τεχνολογίας".
"Πλησιάζει η ημέρα που όλα θα είναι καλά για την Ελλάδα", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
"Ο κόσμος μου λέει... Αντώνη, προχώρα, μην κάνεις πίσω", δήλωσε, κλείνοντας την τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου η συνέντευξη Σαμαρά – Ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποτελεί μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, της οποίας το περιεχόμενο είδαμε για άλλη μια φορά να εκφωνείται» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν μπόρεσε ούτε μετά τις πρόσφατες δολοφονίες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
«Αντίθετα, με ψευδή και ανυπόστατες κατηγορίες, υιοθέτησε μια επικίνδυνη λογική που υπονομεύει τη δημοκρατική αντιπαράθεση και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Παρά το απολογητικό του ύφος για τους συμβούλους του, ο κ. Σαμαράς δεν έπεισε πως δεν είναι ένας ακροδεξιός πολιτικός παλαιάς κοπής» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ.Σαμαρά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «τα επιτεύγματα της οικονομικής του πολιτικής ας έρθει να τα υποστηρίξει για μια έστω φορά στη Βουλή αντί να επιλέγει το ασφαλές περιβάλλον της συνέντευξης».
«Τόση απόσταση από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα σπάνια συναντάει κανείς» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι κατόπιν της συνέντευξης του πρωθυπουργού, «το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι η διαπραγμάτευση Σαμαρά».

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 22:40)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης