Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Προσπάθειες να παραμείνει σε «κυπριακά χέρια» η Ελληνική Τράπεζα από την Εκκλησία της Κύπρου – Ηχηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του Third Point – Αναζητούνται Κύπριοι επενδυτές

Προσπάθειες να παραμείνει σε «κυπριακά χέρια» η Ελληνική Τράπεζα από την Εκκλησία της Κύπρου – Ηχηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του Third Point – Αναζητούνται Κύπριοι επενδυτές
(upd)Την αισιοδοξία του πως η Ελληνική Τράπεζα θα καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από "κυπριακές και όχι ξένες πηγές" εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με τις πληροφορίες πως το αμερικανικό fund Third Point ενδιαφέρεται για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην τράπεζα.
Σε δηλώσεις του στο StockWatch, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η Ελληνική Τράπεζα "επιβάλλεται να παραμείνει σε κυπριακά χέρια".
Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την πλήρη αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, που ανέρχονται στα 294 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν επιδείξει ενδιαφέρον Κύπριοι επενδυτές για να καλύψουν τα 40 εκατ. ευρώ, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ενώπιον του έχει τρεις επιστολές από Κύπριους, μεταξύ αυτών και αποδήμων, για να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
"Ευελπιστώ ότι στο τέλος της ημέρας θα συμφωνήσουμε με τους Κύπριους επενδυτές", τόνισε, για να εκφράσει στη συνέχεια την ελπίδα ότι "το κλιμάκιο της τρόικας δεν θα προσεγγίσει το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας να της δοθεί ακόμη λίγη παράταση χρόνου ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης".
"Θα πρέπει οι πιστωτές μας να μην σταθούν μόνο στο γράμμα αλλά και στην ουσία του όλου θέματος", υπέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα από το αμερικανικό fund Third Point - Δεν καλύπτεται η αμκ της τράπεζας - Πυρετός επαφών στην Κύπρο μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, Αμερικανών και τρόικας


Ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα φέρεται πως έχει εκδηλώσει το hedge fund Third Point.
Πρόκειται για το γνωστό αμερικανικό fund του Daniel Loeb, που πέρυσι κέρδισε 500 εκατ. δολ επειδή στοιχημάτισε στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται πως δεν καλύπτει την αύξηση κεφαλαίου, η οποία φέρεται να υπολείπεται κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το δηλωμένο ενδιαφέρον του Third Point στην Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση κατ' ελάχιστον μετοχικού κεφαλαίου της νέας έκδοσης αξίας 60 εκατ. ευρώ έως και το σύνολο της έκδοσης των 168 εκατ.ευρώ , που συνεπάγεται έως και πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκαλεί πανικό στους υφιστάμενους μετόχους.
Από την άλλη οικονομικοί παράγοντες, σχολιάζουν ότι αν υπάρξει άρνηση σε αυτόν τον επενδυτή, πιθανώς να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για την κάθοδο άλλων επενδυτών στην Κύπρο. Το βάρος πλέον φαίνεται να πέφτει στους ώμους της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία, είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως σε μια τέτοια επένδυση ή θα την απορρίψει.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, χθες μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα.
Το όλο θέμα συζητήθηκε σήμερα διεξοδικά σε συνάντηση της ηγεσίας της Ελληνικής με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην Κεντρική Τράπεζα μετέβησαν και εκπρόσωποι του Third Point για να καταθέσουν το σοβαρό ενδιαφέρον που έχουν για την απόκτηση της κυριότητας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

(Πρώτη ενημέρωση: 31 Οκτωβρίου 2013, 20:33)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης