Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τράπεζα Κύπρου: Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της αυριανής κρίσης γενικής συνέλευσης για την εκλογή Δ.Σ. - Πολιτικές παρεμβάσεις καταγγέλλει ο Δημητριάδης (ΚτΚ) – Αντιδρά και η Τρόικα

tags :
Τράπεζα Κύπρου: Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της αυριανής κρίσης γενικής συνέλευσης για την εκλογή Δ.Σ. - Πολιτικές παρεμβάσεις καταγγέλλει ο Δημητριάδης (ΚτΚ) – Αντιδρά και η Τρόικα
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Γ.Σ. μετά την επιβολή του haircut στις καταθέσεις.
Πολιτικές παρεμβάσεις καταγγέλλει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.
Αντιδράσεις και από την Τρόικα.
Στις 49 οι υποψηφιότητες, την ώρα που αριθμός των μελών του Δ.Σ δεν είναι μικρότερος των 10, ούτε μεγαλύτερος των 18.
Το υπουργείο Οικονομικών, θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της παλιάς Λαϊκής στη συνέλευση. Παρά τις διαφωνίες της Κεντρικής Τράπεζας το Υπουργείο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν ότι το πληρεξούσιο για το δικαίωμα ψήφου δεν θα δοθεί στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, αλλά στο γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.
Το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί με το 18% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του Δ.Σ., αφού κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν φαίνεται να έχει πάνω από 2%, εκτός του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου.

Για πολιτικές παρεμβάσεις κάνει λόγο ο Πανικός Δημητριάδης

Πολιτικές παρεμβάσεις καταγγέλλει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι διαδικασίες δίνουν την εντύπωση πολιτικών παρεμβάσεων και ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την Τράπεζα Κύπρου».

Αντιδρά και η Τρόικα

Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις στη διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση και της Τρόικα που ζητά προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής με διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές.
Οι δανειστές προειδοποίησαν με επιστολή τους, ότι τα τεκταινόμενα στη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και κατ΄ επέκταση στη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου θα τεθούν στο μικροσκόπιο κατά την επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων

Η αξιολόγηση των υποψηφίων από την κεντρική τράπεζα Κύπρου,  θα γίνει βάσει νέων κριτηρίων, ώστε οι διεργασίες να εναρμονιστούν με το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυπριακή βουλή.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόνοια ότι «απαγορεύεται η συνολική αξία των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων προς οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ υπερβεί οποτεδήποτε το ποσό των €500 χιλ. ή οποιοδήποτε άλλο χαμηλότερο ποσό που η ΚΤ ήθελε οποτεδήποτε να ορίσει».
Υποψήφιοι θα είναι οι δώδεκα από τους δεκατέσσερις νυν διοικητικούς συμβούλους της Τράπεζας και 37 άτομα, για τα οποία εκφράστηκε πρόθεση από μέτοχο να τους προτείνει στη συνέλευση της Τρίτης.
Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπούν ξένους μετόχους πρότεινε επτά άτομα εκ των οποίων μία γυναίκα
Ο σύνδεσμος των καταθετών της Λαϊκής πρότεινε έξι άτομα, κυρίως μέλη του συνδέσμου.
Ο διοικητικός σύμβουλος του ΔΣ πριν το bail-in Ευδόκιμος Ξενοφώντος πρότεινε επτά άτομα. Μόλις 4 από τα 49 πρόσωπα που προτάθηκαν είναι γυναίκες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης