Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

UBS: Η Ελλάδα και η Ισπανία "καθηλώνουν" το ευρώ - Τι προβλέπει για μετοχές, νομίσματα και ανάπτυξη

UBS: Η Ελλάδα και η Ισπανία
Στο ίδιο μοτίβο με αυτό του 2010 αναμένει η UBS να διαμορφωθούν τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, σύμφωνα με σημερινή της έκθεση “2011: A fractured world” (2011: Ένας "σπασμένος" κόσμος), η οποία συνοψίζεται στις εξής φράσεις: Άνιση ανάπτυξη, προτίμηση στις μετοχές, ανασφάλεια από τα νομίσματα, επιστροφή σε παραδοσιακές επενδύσεις.
Η UBS τοποθετεί υψηλά στις προτιμήσεις της τις αναδυόμενες αγορές και τη Γερμανία, ενώ εφιστά την προσοχή στα τρία ζητήματα που απασχόλησαν τον κόσμο και το 2010: Στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, και την αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Η κρίση δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η Ευρώπη δεν είναι μια ομοιογενής περιοχή. Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και την Νότια Ευρώπη, η οποία καλείται μάλιστα να αντιμετωπίσει με τα μέτρα λιτότητας.
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς η λιτότητα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διεύρυνση του χάσματος εντός της ζώνης. Έτσι η εικόνα δε θα αλλάξει το 2011, ενώ η UBS θεωρεί ότι θα πρέπει το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιαστεί κυρίως στη Γερμανίας, και ιδίως σε τομείς όπου το περιθώριο μείωσης των δαπανών μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία. Επιπλέον, η γερμανική ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να  υποστηρίξει τις αγορές μετοχών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία που θα τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις - πολλές είναι βιομηχανίες με ισχυρότερες πωλήσεις προς την Ασία από ό, τι οι μεγαλύτερες εταιρείες.
Η UBS δείχνει την προτίμηση της και για την βρετανική αγορά, παρά το γεγονός ότι η οικονομία θα υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας. Σημαντική παράμετρος εδώ είναι ότι το 70% των εσόδων από τις πωλήσεις σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης παράγεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η αγορά έχει μια ισχυρή στάθμιση σε τομείς που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, προσφέροντας ένα καλό hedging έναντι του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ, η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε εταιρείες που έχουν έκθεση στο εξωτερικό, ενώ ελκυστικές θεωρεί τις αποδόσεις σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Συνιστά δε αύξηση της έκθεσης στη Βραζιλία, στη Ρωσία, στην Ινδία και στην Κίνα. Ακόμα, η ανάπτυξη και τα κέρδη αναμένεται να βελτιωθούν στις αναδυόμενες της Ευρώπης το 2011.
Η πρόσφατη περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται χαμηλά επιτόκια έως το 2011.
Το 2010 αμφισβητήθηκαν τα τέσσερα κύρια νομίσματα. Το δολάριο, το ευρώ, η στερλίνα και το ιαπωνικό γεν. Η UBS αναμένει την τάση αυτή να συνεχιστεί το 2011, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει ήδη από το 2010 να στρέφονται στα νομίσματα των κύριων αναδυόμενων αγορών, καθώς υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στα αποθεματικά των βασικών κεντρικών τραπεζών.
Η πρόκληση για το 2011 και για τις αγορές συναλλάγματος είναι ότι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τα βασικότερα νομίσματα που θεωρούνται και ασφαλή καταφύγια. Ο νέος γύρος νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed (QE2) θα πλήξει το δολάριο, ενώ θα παρατηρηθεί ενίσχυση του έναντι του ευρώ όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.
Με το QE2, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξάνει την προσφορά χρήματος σε δυσμενείς περιόδους. Έτσι, όταν η παγκόσμια οικονομία ενισχύεται, το δολάριο θα αυξάνεται, επειδή οι άλλοι χώρες θα προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη. Και όταν η οικονομία θα αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι επενδυτές θα αποστρέφονται το δολάριο, υπό το φόβο ότι η Fed θα τυπώνει εκ νέου χρήμα. Υπό την προοπτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το νέο έτος, το δολάριο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, εκτιμά η UBS.
Το ευρώ επίσης δεν είναι στις επιλογές της UBS, αλλά ούτε και η καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σοβαρή κρίση χρέους, και παρόλο τη σημαντική παρουσία της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, οι πιέσεις που ασκούνται λόγω της δυσκολίας εξυπηρέτησης του ισπανικού χρέους, θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου αναμένεται μεταξύ 1,20-1,50 δολ/ευρώ.
Η UBS συστήνει στους επενδυτές να βρουν εναλλακτικές επιλογές έναντι του δολαρίου και του ευρώ όπως το δολάριο Αυστραλίας ή το ελβετικό φράγκο. Διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μπορεί να περιέχουν και σουηδική κορόνα ή νορβηγική κορόνα.
Τέλος, η UBS θεωρεί ότι αν και έχει τελειώσει το ράλι άνόδου στα εταιρικά ομόλογα, εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν και το 2011. Συστήνει δε υψηλής επενδυτικής ποιότητας εταιρικά ομόλογα με περιορισμό στη διάρκεια υπό το πρίσμα του αυξημένου κίνδυνο επιτοκίου. Μάλιστα, θεωρεί ότι το μέχρι τώρα πλεονέκτημα τους έναντι των κρατικών ομολόγων θα παραμείνει, αλλά με χαμηλότερες υπεραξίες.

Εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη της UBS

ΑΕΠ 2010 ΑΕΠ 2011 Πληθωρισμός 2010 Επιτόκιο 12μηνου 10ετές ομόλογο
ΗΠΑ 2,80% 2,70% 1,60% 0,50% 3,25%
Ευρωζώνη 1,80% 1,90% 1,90% 1,50% 3,25%
Μ. Βρετανία 1,60% 2,30% 3,30% 1,00% 3,75%
Ιαπωνία 3,50% 1,40% -0,70% 0,30% 1,40%
Κίνα 10,00% 9,00% 3,30% 3,30% 4,00%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης