Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπερδιπλάσιες οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των εισηγμένων που διανέμουν μερίσματα

Υπερδιπλάσιες οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των εισηγμένων που διανέμουν μερίσματα
Τι δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2024
Υψηλές ταμειακές ροές, ευχερέστερη αποπληρωμή δανεισμού, υψηλά καθαρά κέρδη, μερίσματα και τελικά υψηλότερες μετοχικές αποδόσεις.
Οι μετοχές εταιρειών που παραδοσιακά διανέμουν υψηλότερα μερίσματα, συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη και δημιουργούν περιθώριο ασφαλείας για τους επενδυτές καθώς μειώνονται οι τιμές κτήσης λόγω των μερισμάτων. Κι εν τέλει αυτό είναι που ενδιαφέρει τους επενδυτές, ανεξάρτητα από την πορεία του χρηματιστηρίου.
Με τα μερίσματα έχουν εισπράξει στα κεφάλαια τους αποδόσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού και παράλληλα μπορούν να καταγράψουν κέρδη από την άνοδο των μετοχών.
Με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει την ένατη απόδοση παγκοσμίως (9,9%) τέσσερις εταιρείες οι οποίες ήδη έχουν διανείμει προμερίσματα, και θα διανείμουν μερίσματα παρουσιάζουν υπερδιπλάσιες αποδόσεις έναντι Γενικού Δείκτη ενώ σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις η απόδοση είναι έως και τετραπλάσια για το εξεταζόμενο διάστημα (Σαράντης)
Η τελευταία για το πρώτο τρίμηνο κατέκτησε με άνοδο 40,4%.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50% στα 39,3 εκατ. ευρώ, ενω το μέρισμα της χρήσης του 2023 είναι αυξημένο επίσης κατά 50%.(0,22 ευρώ) Βεβαίως, η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι το ίδιο διάστημα, οι βασικοί μέτοχοι αύξησαν τα ποσοστά τους αγοράζοντας μετοχές.

Τιτάν - ΟΛΠ και ΜΟΗ προηγούνται σε αποδόσεις με 24% και 16,25%

Ακολουθούν σε άνοδο, oι μετοχές Τιτάνα και ΟΛΠ καθώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου κερδίζουν 24% και ήδη έχουν ανακοινώσει μερίσματα 0,85 ευρώ και 1,34 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.
Η πρώτη εταιρεία της τσιμεντοβιομηχανίας του Τιτάνα παρουσίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ πωλήσεων και υπερδιπλασίασε τα κέρδη σε 268 εκατ. ευρώ (+145%).
Εν μέσω διεθνούς αναταραχής στις μεταφορές εμπορίου, ο ΟΛΠ αύξησε τα καθαρά κέρδη μετά φόρων κατά 26% (66,8 εκατ. ευρω) και σχεδόν τα διπλασίασε σε επίπεδο τριετίας.
Η μετοχή της Μotor Oil, μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εξαγοράς στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (100% Άνεμος) παρουσίασε απόδοση 16,25%.
Mε καθαρά κέρδη 716,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης η Μotor Oil μείωσε το καθαρό χρέος σε 1,2 δις. ευρώ από 1,7 δις. ευρώ και ήδη η εταιρεία διένειμε 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία, όμως, πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης και οι επενδυτές αναμένουν και το υπόλοιπο μερίσματος για την χρήση του 2023.
Η μετοχή του έτερου διυλιστηρίου Helleniq Energy – η οποία επίσης πραγματοποιεί επενδύσεις στις ΑΠΕ - ακολουθεί με απόδοση 14,56% καθώς στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε η ελεύθερη διασπορά της μετοχής μετά και την πρόσφατη ιδιωτική διάθεση μετοχών.
Στα τέλη του περασμένου χρόνου διένειμε προμέρισμα 0,30 ευρώ και μετά την γενική συνέλευση αναμένεται να διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή της Coca – Cola ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη πάνω από τον Γενικό Δείκτη ( 11,66% ) καθώς οι ανατιμήσεις και οι στοχευμένες εξαγορές διατηρούν τα υψηλά μερίδια αγοράς.
Η ελληνική πολυεθνική ανακοίνωσε ήδη μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή και συνεχίζει τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.
Με κατά τι χαμηλότερη απόδοση έναντι του Δείκτη (8,52% ), ο ΟΠΑΠ ήδη έχει διανείμει προμέρισμα 1 ευρώ ενώ θα διανείμει πρόσθετο μέρισμα 0,60 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ (συνολικά 1,85 ευρώ).
Όμως, η εταιρεία εμφάνισε το 2023 καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ και πρόκειται να διανείμει στους μετόχους 684 εκατ. ευρω ενώ την ίδια περίοδο αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των βασικών μετόχων.
Xαμηλότερη άνοδο έναντι του Γενικού Δείκτη (6,29%) παρουσιάζει η μετοχή της Jumbo
.
H εταιρεία ήδη έχει διανείμει καθαρό μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή – και έπεται πιθανότατα νέο μέρισμα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023.
Άνοδο μόλις 4,07% εμφανίζει η μετοχή της Autohellas για το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται παραδοσιακά στις εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση και ήδη ανακοίνωσε την διανομή καθαρού μερίσματος 0,665 ευρώ ανά μετοχή.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης