Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προσέξτε - To χρηματιστήριο είναι φούσκα, το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει – Οι τράπεζες πανάκριβες αλλά εξαρτάται από DTC

Προσέξτε - To χρηματιστήριο είναι φούσκα, το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει – Οι τράπεζες πανάκριβες αλλά εξαρτάται από DTC
Το παράθυρο ευκαιρίας – κερδοσκοπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει μετά το placement της Πειραιώς που θα ολοκληρωθεί 6 Μαρτίου 2024 και θα ξανανοίξει με το νέο placement της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο Ιούλιο 2024…
To ελληνικό χρηματιστήριο είναι απλά μια φούσκα…
Τίποτε λιγότερο, χρειάζεται απαραιτήτως διόρθωση που λογικά θα έρθει μετά το placement της Πειραιώς που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

BofA: Ο S&P είναι εξαιρετικά ακριβός

Η BofA διαπιστώνει ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη σε 20 από τις 20 μετρήσεις, αλλά...ο δείκτης βαρόμετρο στην Wall Street έφθασε στις 5.130 μονάδες… και ακόμη δεν έχει διορθώσει.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Το παράθυρο ευκαιρίας – κερδοσκοπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει μετά το placement της Πειραιώς που θα ολοκληρωθεί 6 Μαρτίου 2024 και θα ξανανοίξει με το νέο placement της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο Ιούλιο 2024…
Το παράθυρο θα ξανανοίξει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα συντηρηθεί έως το placement της Εθνικής τράπεζας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια υπερφίαλη φούσκα, αυτό θα το υποστηρίζουμε κόντρα στην γενική πεποίθηση των περισσοτέρων που θεωρούν φυσιολογικό ότι συμβαίνει…
Προφανώς και η αύξηση της συμμετοχής των ξένων με παράλληλη αύξηση του τζίρου έδωσε κίνητρα στην φούσκα του χρηματιστηρίου να φουσκώσει περισσότερο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί επικίνδυνη φούσκα…
Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το παράθυρο ευκαιρίας στο χρηματιστήριο κλείνει μετά το placement Πειραιώς και ξανανοίγει Ιούλιο με το placement Εθνικής

Πότε θα πραγματοποιηθεί το νέο placement για το 18% της Εθνικής τράπεζας; .... έως Ιούλιο 2024

Μετά το placement για το 22% όπου η προσφορές υπερκάλυψαν την προσφορά κατά 8 φορές σε τιμή 5,30 ευρώ… σχεδιάζεται το επόμενο placement που θα αφορά το 18% ή το 13% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφασίσει να κρατήσει το 5% χωρίς ειδικά δικαιώματα όπως veto κ.α.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% προφανώς θα διατεθεί με την ίδια διαδικασία όπως και στο προηγούμενο placement με την διαφορά ότι θα αλλάξει η τιμή αφού το placement του 22% διατέθηκε σε χαμηλή τιμή.
Ήδη η μετοχή της Εθνικής έχει φθάσει στο 7,27 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 6,64 δισεκ. απέχει ωστόσο σχεδόν 500 εκατ από την Eurobank που διατηρεί την πρώτη θέση.
Το placement του 18% θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη των 8 ευρώ και θα συμβάλλει στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και της ευρύτατης διασποράς με χρονικό ορίζοντα Ιούλιο 2024.

Το θέμα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης μπορεί να συντηρήσει ανοδικά τις ήδη ακριβές τράπεζες

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει 2 εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση του DTA αναβαλλόμενου φόρου και DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που συνολικά διαμορφώνονται στα 12-13 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το DTC μειώνεται ετησίως κατά το ύψος του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών.
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω των πολύ υψηλών αναβαλλόμενων φόρων θεωρείται ότι έχουν πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια σε σχέση με άλλες τράπεζες που έχουν αναβαλλόμενο φόρο μόλις στο 10% των κεφαλαίων τους.
Οι ελληνικές τράπεζες θα φθάσουν στα 27 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενοι φόροι.
Ωστόσο όπως αναλύουν τραπεζίτες, ενώ μια λύση στο αναβαλλόμενο φόρο δεν θα αλλάξει το ύψος των κεφαλαίων αλλά θα βελτιώσει την ποιότητα τους και θα έχει επίδραση στις μετοχές.
Το DTC της Πειραιώς ανέρχεται σε 3,3 δισ, το DTA της Εθνικής 4,4 δισεκ. της Eurobank 4 δισεκ. και το Alpha bank το DTC 2,6 δισεκ.

1)Απαιτείται να βρεθεί κοινή φόρμουλα με τις τράπεζες και ακόμη οι τράπεζες διαφωνούν αφού δεν έχουν το ίδιο ύψος αναβαλλόμενων φόρων
2)Είναι προφανές ότι μια εύλογη λύση θα ήταν να εκδοθούν ομόλογα αλλά αυτά θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος σημαντικά και ήδη το κρατικό χρέος είναι υψηλό.
3)Η έκδοση ομολόγων συμφέρει τις τράπεζες αφού θα αποκομίζουν σημαντικά έσοδα από τόκους έως και 1 δισεκ. ευρώ.
4)Υπάρχουν ακόμη πολλές ενστάσεις στην DGComp επιτροπή ανταγωνισμού ΕΕ και στον SSM, δεν υπάρχει συμφωνία…
5)Θα πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να μην θεωρηθεί ακόμη ένα δώρο σε ένα κλάδο που πλέον είναι υγιής.

Τελικά που έχει πετύχει η Ελλάδα;

Η παραοικονομία έχει φθάσει στο 40%... που αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 50 δισεκ.
Εάν αυτό ισχύει όπως πολλοί διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν τότε που διαφέρει η Ελλάδα από την κατά παράδοση διεφθαρμένη Ουκρανία;

Η Ελλάδα εμφανίζεται με λογιστικά τρικ να μειώνει το δημόσιο χρέος της.
Ωστόσο το κρατικό χρέος μαζί με τα repos παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. δηλαδή στα ιστορικά υψηλά και υπάρχει εμφανής αδυναμία μείωσης του δημοσίου χρέους σε απόλυτα μεγέθη.
Που βελτιώθηκε η Ελλάδα στο σκέλος αυτό σε πραγματικούς και όχι λογιστικούς όρους;

Η Ελλάδα με την Greek mafia θεωρείται μια επικίνδυνη χώρα, όπου σε τακτικά χρονικά διαστήματα γίνεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου της νύκτας και της ημέρας.
Πόσες δολοφονίες έχουν καταγραφεί;
Τελικά θα μπει ένα τέλος σε αυτό τον διασυρμό, σε αυτό τον κατήφορο;

Η Ελλάδα έγινε το πρώτο ορθόδοξο χριστιανό κράτος που ψήφισε νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους και την υιοθεσία.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση και παρακμή.
Αποτελεί επαίσχυντη πράξη, κανείς σοβαρός έλληνας που τιμάει τις αρχές και τις παραδόσεις δεν είναι υπερήφανος από αυτό το χάλι.
Η Ελλάδα ποδοπατεί την λογική και κανονικότητα για να ικανοποιήσει μια φαιδρά μειοψηφία που μεταφέρουν τα βίτσια από τα κρεβάτια τους στον δημόσιο λόγο.
Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι πρόοδος είναι η φάση της παρακμής του πολιτισμού μας… και όσοι το παίζουν άνετοι ας σκεφθούν πως θα διαχειριστούν που το παιδί τους θα τους ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Ευτυχώς η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιστέκεται με θάρρος, ήθος και αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο αυτά, είναι και άλλα εξίσου χειρότερα.
Η Ελλάδα τάσσεται υπερ του καταδικασμένου σε ήττα, του διεφθαρμένου Zelensky…
Ούτε κουβέντα για ειρήνη από τους ειρηνιστές της κυβέρνησης.
Όχι βέβαια ακριβώς η Ελλάδα από η πλειοψηφία των ελλήνων είναι ρωσόφιλοι.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην συμμαχία της Ερυθράς θάλασσας και από τότε τα ελληνικά πλοία έχουν γίνει μόνιμοι στόχοι.
Που είναι εδώ η επιτυχία.
Το Ισραήλ όπως όλος ο κόσμος αναγνωρίζει, συντελεί με γενοκτονία αλλά στην Ελλάδα δεν λέμε τίποτε για ειρήνη….

Η Ελλάδα της λογικής, η Ελλάδα της αλληλεγγύης, η Ελλάδα της ειρήνης, η Ελλάδα της πραγματικής ανάκαμψης έχει ξεπέσει σε ένα κατήφορο… όταν βαφτίζουμε π.χ. τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών – κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρέπει να είναι κατά των σωστών αποκρατικοποιήσεων – επιτυχία και το ελληνικό δημόσιο είχε επενδύσει 54 δισεκ. για να πάρει πίσω 4 δισεκ. αυτό δεν είναι απλά κατήφορος… είναι ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο.

Η Ελλάδα δεν έγινε καλύτερη, είναι προπαγάνδα και απλά παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα για να πειστούν όσοι δεν δίνουν σημασία σε ουσιώδεις λεπτομέρειες.
Βάλτε φρένο στον κατήφορο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης