Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπεραξίες και μερίσματα 25 εκ. ευρώ για τον Μυτιληναίο από τα placement σε Eθνική και Helleniq Energy

Υπεραξίες και μερίσματα 25 εκ. ευρώ για τον Μυτιληναίο από τα placement σε Eθνική και Helleniq Energy
Σχετικά Άρθρα
Προχώρησε εγκαίρως στον μετασχηματισμό του ομίλου του για να επωφεληθεί η Αλουμίνιον της Ελλάδος από τις συνέργειες ενέργειας – μετάλλων, αλλά την ίδια περίοδο δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες και τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο λόγος για τον επιχειρηματία κ. Ε. Μυτιληναίο ο οποίος μόνο από δυο συναλλαγές ιδιωτικής τοποθέτησης (Εθνική – Helleniq Energy) καταγράφει ήδη υπεραξίες 22 εκατ. ευρώ και μερίσματα 2,7 εκατ. ευρώ (Ηelleniq Energy).
Πριν από την ιδιωτική τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μυτιληναίος σε μια κλειστή παρουσίαση για επιχειρηματίες.
Ύστερα από την παρουσίαση των στελεχών της Εθνικής, ο κ. Μυτιληναίος φέρεται να αγόρασε στο placement (5,30 ευρώ) μετοχές της Εθνικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. Διαπίστωσε ότι, από τα στοιχεία υπάρχουν δυνατότητες για υπεραξίες από μια Τράπεζα η οποία ταυτόχρονα εμφανίζει υψηλή ρευστότητα και επωφελείται από την άνοδο της πιστωτικής επέκτασης και τα επιτόκια.
Εξάλλου, το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει για τις ανεπτυγμένες αγορές ενώ πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και πλέον και η Εθνική Τράπεζα -όπως οι υπόλοιπες συστημικές- θα διανείμει μέρισμα για την χρήση του 2023.
Τελικώς, οι υπεραξίες για τον επιχειρηματία από τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είναι ήδη σημαντικές καθώς διαμορφώνονται περί τα 18 εκατ. ευρώ.
Στην ιδιωτική τοποθέτηση της Helleniq Energy από την Paneuropean Ηoldings και το Ελληνικό Δημόσιο (11%) την οποία πραγματοποίησαν η Goldman Sachs, JP Morgan, ο επικεφαλής της Μυτιληναίος φέρεται να απέκτησε το 1%, δηλαδή περί τα 3 εκατ. μετοχές τοποθετώντας 21,3 εκατ. ευρώ. Γνωρίζοντας καλά τα θέματα της ενέργειας, αλλά και τις προοπτικές των εμπορευμάτων η επιλογή για τον κ. Μυτιληναίο δεν ήταν δύσκολη.
Η συγκεκριμένη συναλλαγή αναμένεται να αποφέρει σημαντική μερισματική απόδοση άνω του 12%, ύστερα και από την χθεσινή ανακοίνωση του συνολικού μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή – την οποία ήδη είχε προαναγγείλει κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Α. Σιάμισιης καθώς είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα. Όπερ και εγένετο.
Σε ό,τι αφορά στην Helleniq Energy, όπως ήδη έχει γράψει το ΒankingΝews, η μετοχική συμπεριφορά της μετά το placement έχει αλλάξει άρδην καθώς διακινούνται σημαντικοί όγκοι σε σύγκριση με το παρελθόν. Και η ισχύς των νέων επενδυτών φάνηκε χθες και στο rebalancing όταν στο κλείσιμο άλλαξαν χέρια 643 χιλ μετοχές στα 8,41 ευρώ – ενώ η μετοχή κινούνταν στα 8,20 ευρώ.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την δύναμη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η Helleniq Energy, εκτός από τον μετασχηματισμό της βρίσκεται προ σημαντικών εξελίξεων για τις εξορύξεις υδρογονοανθράκων έχοντας εταίρους - κολοσσούς όπως η Exxonmobil.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης