Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοι καθορίζουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι της Helleniq Energy - Vanguard, Fiera Capital, Norges κατέχουν μεγάλες θέσεις

Ποιοι καθορίζουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι της Helleniq Energy - Vanguard, Fiera Capital, Norges κατέχουν μεγάλες θέσεις
Καθημερινά διακινούνται 600-700 χιλ μετοχές μετά το placement - Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για την MOH
Σχετικά Άρθρα
Στις αρχές Φεβρουαρίου η υφυπουργός ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου συναντήθηκε με στελέχη της ExxonMobil σχετικά με την επενδυτική απόφαση του αμερικανικού κολοσσού, για την παραχώρηση της Κρήτης και τις εξορύξεις.
Φαίνεται ότι όμως, ότι δεν είναι αυτό που κινεί την μετοχή της Helleniq Energy, ούτε τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης εξαιτίας της πτώσης του αργού πετρελαίου.
Η κινητήριος δύναμη πίσω από την κινητικότητα κρύβεται στη σύνθεση των επενδυτών μετά το πρόσφατο placement. Δευτερευόντως, υπάρχει και μια επίδραση από τις εκθέσεις της Edisongroup- η οποία ενέταξε τα πρώην ΕΛ.ΠΕ. στις ελληνικές εταιρείες τις οποίες καλύπτει (Μυτιληναίος, Αlpha bank, Intralot, Πλαστικά Θράκης)
Εν αντιθέσει με τα βιβλία προσφοράς των τραπεζών (Εθνική), στο πρόσφατο placement δεν ανακοινώθηκαν ποτέ τα ονόματα των θεσμικών επενδυτών οι οποίοι στις 8 Δεκεμβρίου αγόρασαν έναντι 7 ευρώ το 11% των μετοχών (33.619.870 τεμάχια) από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Investment.
Έκτοτε, και παρά τις γκρίνιες για το discount στην τιμή διάθεσης, η αύξηση της ελεύθερης διασποράς έχει αλλάξει οριστικά την εικόνα και την ρευστότητα στήν μετοχή. Οι καθημερινοί όγκοι της μετοχής δεν ξεπερνούσαν ποτέ τις 60-70 χιλ. Σήμερα, ο τίτλος της Helleniq Energy διακινεί καθημερινά 600 – 700 χιλ μετοχές και η κεφαλαιοποίηση ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σημείο το οποίο έχει αλλάξει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι και τα κέρδη της μετοχής. Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής κίνησης πρός τα 7,8 - 8 ευρώ τότε κάποια “ισχυρά” χέρια την ακύρωναν. Από τις 8 Δεκεμβρίου, η μετοχή έχει κινηθεί ανοδικά σημειώνοντας κέρδη 14-15%. Μάλιστα, η κίνηση της Helleniq πραγματοποιήθηκε ενω δόθηκε και μεικτό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή – το οποίο ήταν και το bonus για όλους όσοι συμμετείχαν στο placement. Χθες η μετοχή της Helleniq Energy κατέγραψε άνοδο μέχρι τα 8,10 ευρώ και τελικώς έκλεισε στα 7,95 ευρώ με κέρδη 0,76%. Η άνοδος, όμως, της Helleniq Energy οδήγησε και την μετοχή του έτερου διυλιστηρίου την Μotor Oil σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων με την κεφαλαιοποίηση στα 3,10 δισ. ευρώ. Εξάλλου, διεθνώς, οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω των υψηλών μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τρία μεγάλα funds

Μετά το άνοιγμα του βιβλίου της επιταχυνόμενης προσφοράς για τις μετοχές της Helleniq Energy οι δυο βασικοί μέτοχοι έχουν τα εξής ποσοστά: η Paneuropean Investment (όμιλος Λάτση) 40,41% ή 123,5 εκατ. μετοχές, ΤΑΙΠΕΔ 31,18% ή 95,3 εκατ. μετοχές ενω στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 28,41% ή 86,8 εκατ. μετοχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Interactive brokers, στα τέλη Δεκεμβρίου μεγάλες θέσεις απέκτησαν, η Vangaurd με 2,83 εκατ. μετοχές ή 0,93%, το Fiera Capital με 2,83 εκατ. μετοχές ή 0,93%, η ελληνική Alpha Asset Management με 16,6 εκατ, μετοχές ή 0,68% και το Norges fund με 16,8 εκατ. μετοχές ή 0,66%. Βεβαίως, και δεν αρκούν αυτοί οι τρείς μέτοχοι για την καθημερινή διακίνηση 600-700 χιλ. μετοχών.
Στην ανάλυση της η Εdisongroup για το έδωσε τιμή- στόχο τα 9,7 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για το 2024 αναμένει 988 εκατ. ευρώ EBIDTA και κέρδη προ φόρων 602 εκατ. ευρώ και δείκτη P/E 5,2.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης