Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Theon Sensors: Πώς η Αθήνα έχασε μια εταιρεία τεχνολογίας

Theon Sensors: Πώς η Αθήνα έχασε μια εταιρεία τεχνολογίας
Συνεχίζει με άνοδο 6,7% έναντι του IPO του Αεροδρομίου
Σχετικά Άρθρα
Το βάθος της αγοράς (ρευστότητα), οι θεσμικοί επενδυτές αλλά και η παρουσία άλλων ανταγωνιστών της αμυντικής βιομηχανίας στις αγορές του Euronext, οδήγησαν την Theon Sensors να επιλέξει τελικώς το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και όχι το ελληνικό χρηματιστήριο.
Και η Theon Sensors, μια εταιρεία τεχνολογίας ελληνικών συμφερόντων (κ. Κρ. Χατζημηνάς) η οποία παράγει συστήματα νυκτερινής όρασης θερμικής απεικόνισης και αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή Δημόσια Εγγραφή (τέταρτη εισαγωγή) για τις αγορές του Euronext για το 2024.
Η Theon International με σύμβουλο την UBS άντλησε κεφάλαια, ύψους 154 εκατ. ευρώ προσφέροντας ένατι 10 ευρώ 15,4 εκατ. μετοχές σε θεσμικούς και ιδιώτες (22% ελεύθερη διασπορά), και όπως θα δούμε το αποτέλεσμα της Δημόσιας Εγγραφής δικαιώνει προσώρας την διοίκηση – εάν η έκδοση συγκριθεί με την Δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημερομηνία στις 7 Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα, η μετοχή της Theon έκλεισε χθες στα 11,088 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 10,88 % από την Δημόσια εγγραφή ενω διακινήθηκαν συνολικά 269 χιλ. μετοχές, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 766,1 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η μετοχή του Ελευθέριος Βενιζέλος μετά το ανοδικό ξέσπασμα την πρώτη ημέρα του ΙPO, έκλεισε χθες με απώλειες 3,38% διακινώντας 1,88 εκατ. μετοχές. Οι δυο εκδόσεις δεν είναι συγκρίσιμες, ωστόσο όπως αναφέρει θεσμικός επενδυτής ο κύριος λόγος για την είσοδο στο Άμστερνταμ ήταν η παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά και το γεγονός ότι, στις αγορές του Euronext υπάρχουν ανταγωνιστές της Theon από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Πως, όμως, χάθηκε μια εταιρεία τεχνολογίας για το ελληνικό χρηματιστήριο; Ο ίδιος ο κ. Κ. Χατζημηνάς σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι, η εισαγωγή στο Άμστερνταμ δίνει ορατότητα στην εταιρεία και πώς το βάθος του χρηματιστηρίου τους έπεισε πως είναι η κατάλληλη αγορά.
H Τheon International διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί και γραφεία και στην Λευκωσία έχει κερδίσει συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό για την προμήθεια συστημάτων νυκτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης. Μέσα σε μια τριετία η Theon International τριπλασίασε τις πωλήσεις της σε 147 εκατ. ευρώ (2022 ) από 54 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη σε 30 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ.
Για το πρώτο εννεάμηνο του 2023, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 115,7 εκατ. ευρώ έναντι 70,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022, τα λειτουργικά κέρδη σε 23,5 εκατ. ευρώ έναντι 18,5 εκατ. ευρώ. Τα δε καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 14,7 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης