Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Νorges Bank, Goldman, Capital και Vanguard πρόλαβαν τους Έλληνες πριν τον διπλασιασμό του τζίρου στο Χρηματιστήριο

Η Νorges Bank, Goldman, Capital και Vanguard πρόλαβαν τους Έλληνες πριν τον διπλασιασμό του τζίρου στο Χρηματιστήριο
Έγκαιρες τοποθετήσεις από Norges Bank και απόκτηση ποσοστού 2,98% έως 31.12.2023
Tο Νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Νorges Bank, τρεις επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs, Capital Research, Vanguard, δυο ελληνικές τράπεζες (Alpha – Eurobank) και μια επενδυτική εταιρεία, όπως θα δούμε προνόησαν εγκαίρως να τοποθετηθούν στην μετοχή της ΕΧΑΕ.
Η τελευταία, καταγράφει ήδη διπλάσια αξία συναλλαγών έναντι του 2023 (140 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα και της αύξησης της ελεύθερης διασποράς σε Εθνική, HelleniQ Energy, Intralot, αλλά και την πρόσφατη κομβική εισαγωγή μετοχών του Αεροδορμίου Αθηνών – η οποία θα αυξήσει τα έσοδα διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμών πέραν των έκτακτων εσόδων του ΙPO.
Υπενθυμίζεται ότι το 60% των εσόδων προέρχεται από τα έσοδα διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμών.
Η ατζέντα των ιδιωτικών τοποθετήσεων, νέων εγγραφών, ομολόγων δεν σταματά εδώ, καθώς αναμένονται τα placement σε Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα ενώ αργότερα την άνοιξη θα ξεκινήσουν νέες εγγραφές (π.χ. Νoval).
Επιπλέον, οι νέοι κανόνες από την ΕΧΑΕ αν ισχύσουν για το free float ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες διαθέσεις μετοχών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επενδυτικών τραπεζιτών και χρηματιστών, η άνοδος των εσόδων αναμένεται να αποτυπωθεί στην μετοχή καθώς η επενδυτική αναβάθμιση της χώρας η αύξηση του βάθους της αγοράς - με εταιρείες σε ελκυστικά επίπεδα τιμών Αεροδρόμιο – έφεραν ήδη νέα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά παράλληλα θα κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές εταιρειών.
Για την μετοχή, αναμένεται ήδη ένα νέο re – rating, με βάση τα νέα δεδομένα.
Η μετοχή της ΕΧΑΕ σε επίπεδο 52 εβδομάδων σημειώνει άνοδο 46% και σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στο 6,5 ευρώ και 7,30 ευρώ.

Η επιτυχία του ΔΑΑ – Επιστροφή ξένων επενδυτικών τραπεζών

Η εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, αποτέλεσε μια διεθνή πρόσκληση για επενδυτές για την χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος δεν ήταν μια τυπική Δημόσια εγγραφή καθώς αποτελεί ένα trophy asset η οποία θα αποδίδει υψηλά μερίσματα από το 2024.
Με μια ελκυστική αποτίμηση 7-8 φορές τα EBITDA, η Δημόσια εγγραφή δεν “κρέμασε” καθόλου τις ημέρες των εγγραφών.
Αντίθετα, προσέλκυσε από Ελλάδα και εξωτερικό προσφορές 8 δισ. ευρώ και 21.000 αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών αποτελώντας το μεγαλύτερο ΙPO ύστερα από 18 χρόνια, αλλά και την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή Δημόσια εγγραφή.
To αποτέλεσμα στο χρηματιστήριο ήταν άνοδος την πρώτη ημέρα 11,6% και τζίρο 90 εκατ. ευρώ αναγκάζοντας πλέον τους επενδυτικούς τραπεζίτες να αναζητούν νέο ανάλογο “προϊόν για το ΧΑ – το οποίο προσώρας δεν υπάρχει διαθέσιμο.
Σύμφωνα με μεγάλη χρηματιστηριακή, για το ΔΑΑ στους επενδυτές λειτούργησε ο φόβος να μην χαθεί η ευκαιρία (Fear of missing Out), και η ελληνική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. ευρώ που ανέμενε μια μεγάλη τράπεζα.
Από την άλλη πλευρά, το αξιοσημείωτο γεγονός για το χρηματιστήριο με το ΔΑΑ είναι η επιστροφή ξένων επενδυτικών τραπεζών στην Ελλάδα -πέραν των γνωστών- οι οποίες θα αναζητήσουν τρόπους εισόδου στην αγορά.

Οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ – τα στοιχεία

Βάσει στοιχείων από την Interactive Brokers, το Norges Βank στις 31 Δεκεμβρίου απέκτησε 1,5 εκατ. μετοχές φθάνοντας το ποσοστό του σε 2,98%.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι Goldman Sachs 6, 09%, Capital Research 5,09%, Αlpha Asset Management 3,95%, The Vanguard 2,96%, Janus Henderson 2,79%, Eurobank 1,40%, Αlpha Trust 1,04%.
Η Alpha Finance εκτιμά ότι, η μέση αξία συναλλαγών θα αυξηθεί στα 136 εκατ. ευρώ το 2024, φθάνοντας στα 194 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028 – δηλαδή σε επίπεδα της περιόδου 2007-2009.
Τα έσοδα θα οδηγήσουν σε ετησιοποιημένο CAGR 10,5% και άνοδο κατά 49% στο περιθώριο ΕΒΙTDA. Στο πρώτο 9μηνο του 2023, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,4% στα 34,9 εκατ. ευρώ, τα EBITDA κατά 27% σε 14,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 9,6 εκατ. ευρώ από 9,8 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης