Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Global X: Οι 6 λόγοι που θα ανέβουν οι μετοχές στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Global X: Οι 6 λόγοι που θα ανέβουν οι μετοχές στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Θετικός για την εγχώρια αγορά ο επενδυτικός οίκος
Σχετικά Άρθρα
Θετική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Gloxal X, η οποία διαθέτει το αμοιβαίο διαπραγμεύσιμο κεφάλαιο GREK (GREK ETF), επικαλούμενη τρεις κύριους λόγους.
Συγκεκριμένα, αναμένει άνοδο στις μετοχές λόγω:
1) Της συνέχειας του φιλοεπιχειρηματικού και σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος,
2 ) Των αποτιμήσεων που παραμένουν ελκυστικές από ιστορικής αλλά και μελλοντικής πλευράς σε 7 φορές τα φετινα κέρδη και,
3) Των πολλών πιθανών καταλυτών, όπως η επανέναρξη των τραπεζικών μερισμάτων και της ενδεχόμενης αναβάθμισης σε αναπτυγμένης αγοράς από την MSCI, που μπορεί ακόμη να υλοποιηθούν.

«Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη ευκαιρία αξίας στις αναδυόμενες αγορές», εξηγεί η Global X.

Οι έξι καταλύτες για τις ελληνικές μετοχές

«Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τις μειωμένες αποτιμήσεις, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική διακυβέρνηση προς την αγορά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, καθώς διατηρεί περιορισμένη έκθεση από 0-1% στον δείκτη αναφοράς MSCI Emerging Markets Index, ενώ παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια έχουν παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αγορά, υποδηλώνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες για νέους επενδυτές», αναφέρει η Global X.
Τα βασικά θετικά είναι:

1) Αποτιμήσεις: Παρά τον πρόσφατο κίνδυνο ανάπτυξης και τον κίνδυνο κρατικών επενδύσεων, η αγορά μετοχών της Ελλάδας (όπως μετράται με τον δείκτη MSCI Greece) παραμένει υποτιμημένη, διαπραγματεύσιμη κάτω από τη λογιστική αξία.

2) Κερδοφορία: Τα χαμηλά στοιχεία αποτίμησης από μόνα τους δεν αρκούν για μια επενδυτική περίπτωση, κατά τη γνώμη των αναλυτών. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αγορά έχει πλέον προφίλ απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) πάνω από 14%, που είναι υπερδιπλάσιο από το επίπεδο κερδοφορίας που παρήγαγε η αγορά το 2019.

3) Ανάπτυξη: Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα διαθέτει ανώτερη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ευκαιρίες για αυξητικές επανεπενδύσεις. Το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2024 έναντι 1,3% στην ΕΕ.

4) Απόδοση: Ο δείκτης Ρ/Ε στις 7,3 φορές του MSCI Greece Index μεταφράζεται σε απόδοση κερδών 13,6%.

5) Μερίσματα: Η αγορά ανταμείβει τους επενδυτές με μερισματική απόδοση άνω του 5%.

6) Μακροοικονομικές προοπτικές: Οι μακροοικονομικούς δείκτες τροφοδοτούνται από τις αυξημένες επενδύσεις, την επέκταση των εξαγωγών και τον αυξανόμενο τουριστικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης