Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όλοι ποντάρουν στο σενάριο των 1.600 μον. και κανείς στις 950 μον. – Με 100.000 ευρώ θα αγοράζαμε 6 μετοχές, μακριά από 2

Όλοι ποντάρουν στο σενάριο των 1.600 μον. και κανείς στις 950  μον. – Με 100.000 ευρώ θα αγοράζαμε 6 μετοχές, μακριά από 2
Το να πωλήσεις μετοχές υπάρχουσες για να μπεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ξεκινάει η δημόσια προσφορά δεν θα αναιρέσει το ανοδικό σενάριο
Εάν ρωτήσεις τους ξένους επενδυτικούς οίκους – το έχουμε ήδη κάνει – εάν ρωτήσεις τις ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές – το έχουμε ήδη κάνει – όλοι μιλούν για το ανοδικό σενάριο.
Το να πωλήσεις μετοχές υπάρχουσες για να μπεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ξεκινάει η δημόσια προσφορά δεν θα αναιρέσει το ανοδικό σενάριο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 1.600 μονάδες το 2024 που σημαίνει άνοδος 17% που σημαίνει όλοι βλέπουν την άνοδο αλλά αυτή η άνοδος είναι μια μετριότητα και σκιά του 2023.
Ωστόσο είναι άνοδος και σίγουρα μια απόδοση 17% σε Γενικό Δείκτη σημαίνει 25% ή 30% σε επιμέρους μετοχές.
Για το χρηματιστήριο είναι μια καλή απόδοση αν και υπάρχουν και τα κρυπτονομίσματα – με ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο μεν – αλλά εντυπωσιακά εκρηκτικές αποδόσεις δε -.
Ενώ όλοι βλέπουν το καλό σενάριο - που πιθανόν να επιβεβαιωθεί - κανείς δεν δίνει σημασία στο κακό σενάριο τις 950 μονάδες.
Ας είμαστε οι μόνοι που λέμε μην υποτιμήσουμε τους κινδύνους…

Οι 950 μονάδες θα μπορούσαν να έρθουν μόνο στο εξής σενάριο, να συνδυαστεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη στα γεωπολιτικά, π.χ. η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση για να κατασπαράξει την Ουκρανία και εκεί να υπάρξει κάποιας μορφής εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν θα μιλάμε για 950 μονάδες αλλά πολύ χαμηλότερα αλλά το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην Ουκρανία άμεσα θεωρούμε ότι έχει μηδενικές πιθανότητες.
Όμως κάτι θα μπορούσε να συμβεί που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές.
Σε αυτό το σενάριο θα βλέπαμε τις 950 μονάδες.
Αν και ένας πόλεμος δεν συνοδεύεται πάντα από κατάρρευση αγορών – παρελθούσα εμπειρία – η μεγαλειώδης νίκη της Ρωσίας έχει αλλάξει τους συσχετισμούς.
Επίσης δεν μας ανησυχεί η υστερία – τρομοκρατία π.χ. του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, του υπουργού άμυνας της Γερμανίας και του αρχηγού του Βρετανικού στρατού που όλοι μιλούν και προειδοποιούν να ετοιμαστεί ο λαός για πόλεμο με την Ρωσία.
Νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί απλά ψυχολογική τακτική.
Η Δύση είναι στην φάση της άρνησης, δεν μπορεί να δεχθεί ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία ηττήθηκαν από την Ρωσία, οπότε στην ψυχολογική φάση της άρνησης θα ακούσουμε πομπώδεις αναφορές κενές περιεχομένου.
Σύγκρουση με την Ρωσία δεν θα υπάρξει… γιατί όλοι ξέρουν ότι μια τέτοια σύγκρουση βάσει στο παιχνίδι τα πυρηνικά τακτικά – όχι στρατηγικά – και όλοι ξέρουν ότι το game over θα είναι θανάσιμη πραγματικότητα.

Εάν είχαμε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύαμε;

Εάν είχαμε 100.000 ευρώ θα τα επενδύαμε στις εξής μετοχές
Από τις τράπεζες σε Πειραιώς και Alpha bank που έχουν μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.
Στο Μυτιληναίο που θέλει να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα δει τα 42 ευρώ προσεχώς και στην Intrakat που τα έχει πάει περίφημα, έφθασε στα 5 ευρώ – στόχος BN από Ιούλιο 2023 – και θα πάει στα 6 ευρώ…
Σίγουρα στο ΟΠΑΠ ως αμυντικό χαρτί με καλό μέρισμα και θα αμφιταλαντευόμασταν μεταξύ Aegean, όμιλο Στασινόπουλου που έχει να πει πολλά χρηματιστηριακά καθώς, των τραπεζικών Mezz – από τα mezzanine bond – μαζεμένα χαρτιά αλλά δίνουν δυνατά κέρδη και των εταιριών του ομίλου Κόκκαλη.
Σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίζαμε την Optima bank είναι ακραία φούσκα, τον ΟΤΕ που έχει εγκαταλειφθεί από την Deutsche Telecom ενώ έχουμε ερωτηματικό για τα ΕΛΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης