Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αρχές ξεκινούν ελέγχους σε 6585 κωδικούς (άνω των 200 χιλ.) και οι τράπεζες πωλούν ανεξασφάλιστα εταιρικά ομόλογα

Οι αρχές ξεκινούν ελέγχους σε 6585 κωδικούς (άνω των 200 χιλ.) και οι τράπεζες πωλούν ανεξασφάλιστα εταιρικά ομόλογα
Η ΑΑΔΕ, ξεκινά ελέγχους για…. 6585 κωδικούς (άνω των 200 χιλ. ευρώ) και οι τράπεζες πωλούν ανεξασφάλιστα εταιρικά ομόλογα
Μια παράδοξη κατάσταση επικρατεί στο Χρηματιστήριο καθώς η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους σε μετοχικές μερίδες άνω των 200 χιλ ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες πωλούν ανεξασφάλιστα εταιρικά ομόλογα.
Και την ίδια περίοδο, η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών σε νέες εγγραφές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, μπορεί οι ξένοι επενδυτές να έχουν ήδη απονείμει επενδυτική αναβάθμιση στις ελληνικές τράπεζες καθώς έδωσαν χαμηλά επιτόκια καλύπτοντας μέσα σε δυο ημέρες το 80% (720 εκατ. ευρώ) δυο τραπεζικών ομολόγων σε Εurobank, Εθνική, ωστόσο, όπως θα δούμε σε μετοχικό επίπεδο η συμμετοχή από την λιανική των Ελλήνων επενδυτών παραμένει ελάχιστη.
Στην επικείμενη μεγάλη Δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών υπολογίζεται από τους επενδυτικούς τραπεζίτες περί τα 100 – 150 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των αντλούμενων εσόδων αναμένεται να κυμανθεί περί τα 720 -810 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι Έλληνες επενδυτές θα συμμετάσχουν με λιγότερο από 20%.
Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ δεν αναφέρεται αυθαίρετα από τα τραπεζικά στελέχη καθώς αυτή περίπου είναι η δυναμικότητα ή καλύτερα η χρηματική διαθεσιμότητα των Ελλήνων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών. Εάν, όμως, η εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Αθηνών πραγματοποιηθεί σε μια αποτίμηση η οποία θα προσδίδει αξία στούς νέους μετόχους – δεδομένου ότι πέρυσι διανεμήθηκαν ως μέρισμα 685 εκατ. ευρώ – το ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο δίνοντας την ευκαιρία και σε νεώτερους επενδυτές να αποκομίσουν υπεραξίες και μερίσματα. Για ολόκληρο το 2023, οι Έλληνες επενδυτές ήταν πωλητές κατά 791 εκατ. ευρώ και οι ξένοι επενδυτές αγοραστές κατά 791 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες επενδυτές ανακυκλώνουν τα ίδια χρήματα σε μια περίοδο όπου εισέρχονται ελάχιστα εγχώρια κεφάλαια – πέραν της αγοράς ανεξασφάλιστων εταιρικών ομολόγων.

Ελάχιστοι οι 15000 ενεργοί κωδικοί – Το άνοιγμα μερίδων έχει μείνει στην δεκαετία του 1990 –κυνήγι μαγισσών... για 6585 κωδικούς

Τα σχέδια της ΕΧΑΕ για την αύξηση των κωδικών κυρίως με νέους επενδυτές - μέσω λογαριασμών τύπου ΙSA με bonus 5000 ευρώ και φοροαπαλλαγές από την πολιτεία – παραμένουν στα συρτάρια και στο χρηματιστήριο οι κωδικοί οι οποίοι πραγματοποιούν μια πράξη μηνιαίως είναι μόλις 15 χιλ. ενεργοί κωδικοί. Ταυτόχρονα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα νέων κωδικών έχουν παραμένουν στήν εποχή της δεκαετίας του 1990. Αντί να συνδεθούν τα συστήματα των ΑΧΕ με το Τaxisnet ζητούνται 3-4 έγγραφα νομιμοποίησης από τους επενδυτές ενώ οι υφιστάμενοι υποχρεούνται από καιρού εις καιρόν σε επικαιροποίηση των εγγράφων βάσει ενός παλαιού νόμου της Κεφαλαιαγοράς. H απουσία οποιονδήποτε κινήτρων είναι εμφανής αν και με μια απλή επίδειξη κατοχής αυτοκινήτου θα ήταν δυνατό το άνοιγμα μερίδας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι δεν συζητείται καθόλου η μόχλευση καθώς από το ένα άκρο του 1999 (αγοραπωλησίες μετοχών δίχως χρήματα ) περάσαμε στην απουσία μόχλευσης. Το χρηματιστήριο παραμένει θέμα “ταμπού” εξαιτίας των επιτήδειων του 1999, τόσο στον χρηματοοικονομικό χώρο όσο και στην κυβέρνηση εκείνης της εποχής.
Οι εποπτικές και φορολογικές αρχές αντιμετωπίζουν τους επενδυτές ως εν δυνάμει κατηγορούμενους – καθώς η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει ελέγχους για τις κινήσεις σε λογαριασμούς άνω των 200 χιλ. ευρώ, ενώ υποτίθεται ότι η ανεξάρτητη αρχή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι κωδικοί που αναζητά είναι 6585. (στοιχεία ΕΧΑΕ Ιούνιος 2023)
Οι έλεγχοι αφορούν μόλις 7 – 8 χιλ. κωδικούς αφού τον Ιούνιο του 2023, οι μερίδες με αξία έως 200 – 300 χιλ ευρώ ήταν μόλις... 9018.
Αντί των φοροαπαλλαγών δηλαδή ξεκινά ένα κυνήγι μαγισσών σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα για την σύσταση εξωχώριων εταιρειών σε Κύπρο, νησιά Cayman, Virgin island.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης