Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλήρως αποκαλυπτική η εικόνα - Εδώ «παίζουν» μόνο οι τράπεζες ή κανένας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλήρως αποκαλυπτική η εικόνα - Εδώ «παίζουν» μόνο οι τράπεζες ή κανένας
Eκτός από τις 28 ελληνικές χρηματιστηριακές οι τραπεζικές ΑΧΕ απέσπασαν μερίδια και από τα ξένα remote members
Ένα παλαιό σύνθημα των οπαδών της κυπριακής Ομόνοιας στο ποδόσφαιρο (εδώ “παίζει” ο Μαλέκος ή κανένας ) θυμίζει η κατάταξη των μελών του χρηματιστηρίου Αθηνών.
Εκεί αποκαλύπτεται ότι, την μερίδα του λέοντος τις χρηματιστηριακές συναλλαγές την καρπώνονται οι συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank ) οι οποίες μέσα σε τέσσερα χρόνια εξοβέλισαν τους πάντες, χρηματιστηριακές με έδρα την Ελλάδα, αλλά ακόμα και μέλη εξ αποστάσεως ( ξένες τράπεζες ).
Ενδεικτικό στοιχείο του μονοπωλίου που κατέχουν στις συναλλαγές μετοχών και ομολόγων, είναι το γεγονός ότι, πέρυσι (2023 ) οι τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν τζίρο ( 30, 4 δισ. ευρώ ), δηλαδή σχεδόν όσο είχαν καταγράψει τα 51 μέλη του χρηματιστηρίου για την χρονιά του 2019 ! Συγκεκριμένα, για τo 2023 οι χρηματιστηριακές Πειραιώς, Eurobank Εquities, Εθνική χρηματιστηριακή, Αlpha Finance κατέγραψαν συναλλαγές 30,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2019, η συνολική αξία των 51 μελών του Χρηματιστηρίου ( εγχώριες ΑΧΕ και 19 μέλη εξ αποστάσεως remote member ) είχε ανέλθει σε 32,7 δις. ευρώ.

Πρωτιά για Πειραιώς – Mειώθηκαν σε 4 οι ξένες τράπεζες ως μέλη εξ αποστάσεως

Στο διάστημα αυτών των τεσσάρων ετών η Πειραιώς Χρηματιστηριακή διατηρεί την πρώτη θέση στις συναλλαγές καθώς υπερδιπλασίασε την αξία σε 11,4 δισ. ευρώ έναντι 5,6 δισ. ευρώ και αύξησε το μερίδιο αγοράς της το 2023 σε 20,8%. Την περίοδο αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε εξαγορά της Iolcus Investments και αναδιοργάνωσε πλήρως τον τομέα asset management. ( Aμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα). Η Eurobank Equities διατηρεί την δεύτερη θέση με συναλλαγές 9,3 δισ. ευρώ και μερίδιο 17,5%.
Τη μονοκρατορία των τραπεζών “σπάει” η Euroxx στην τρίτη θέση με 7,2 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,16% χάρις τούς ξένους επενδυτές και τις αναδοχές. Εθνική χρηματιστηριακή και Alpha Finance ακολουθούν στήν πρώτη πεντάδα με 6,2 δισ. ευρώ (11,45% ) και 3,5 δισ. ευρώ (6,5% ).
Από την σύγκριση των δυο περιόδων, όμως, διακρίνουμε ότι μειώθηκαν και τα μέλη εξ αποστάσεως. Το 2019, ως μέλη εξ αποστάσεως δραστηριοποιούνταν 10 ξένες τράπεζες: 2 από Citigroup, Βofa , 2 από UBS, 2 από Credit Suisse, Merill Lynch, Societe Generale, Deutsche Bank.
Αντίθετα, τέσσερα χρόνια μετά οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν ως μέλη εξ αποστάσεως έχουν μειωθεί σε 4 ( λόγω και της συγχώνευσης UBS- Credit : UBS, Βofa, Citigroup, Credit Suisse, Societe Generale.
Συνολικά, οι χρηματιστηριακές με έδρα την Ελλάδα συρρικνώθηκαν σε 28 ενώ 14 λειτουργούν ως μέλη εξ αποστάσεως , εκ των οποίων εκτός από τις 5 ξένες τράπεζες οι υπόλοιπες προέρχονται από το χρηματιστήριο Κύπρου, ενώ μια είναι πλατφόρμα συναλλαγών, η Freedom finance, η οποία ξεκίνησε πέρυσι τις συναλλαγές στήν οδό Αθηνών.

pinakas_17.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης