Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυτοί είναι οι νέοι «παίκτες» από Ευρώπη και Ασία στα μετοχολόγια των εταιριών του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Αυτοί είναι οι νέοι «παίκτες» από Ευρώπη και Ασία στα μετοχολόγια των εταιριών του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Κεφάλαια από Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία) και Ασία (Σιγκαπούρη 1,1 δισ. ευρώ)
Άλλαξε επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο λόγω της εισροής 2,5 δισ και πλέον με τις συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, Ηelleniq Energy και τα senior ομόλογα σε Eurobank, Πειραιώς, αλλά, κυρίως, με την εμφάνιση νέων επενδυτικών κεφαλαίων.
Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο από τους υφιστάμενους ξένους επενδυτές και μένει να αποδειχθεί μέσω της πώλησης (27% ) της Πειραιώς εάν θα έχουμε και αποχωρήσεις παλαιών μετόχων.
Τα στοιχεία από το Αποθετήριο επιβεβαιώνουν ότι, η ελληνική αγορά πλέον δεν αποτελεί μονοπώλιο για τα Αμερικανικά κεφάλαια, αλλά σταδιακά συγκεντρώνονται νέοι “παίκτες” από Ευρώπη – Ασία από long only επενδυτικούς οργανισμούς που ποντάρουν πριν από την αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά.
Παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτιά με μετοχές αξίας 10,2 δισ. δολάρια, σιγά- σιγά εμφανίζονται νέοι επενδυτικοί οργανισμοί από χώρες όπως η Σιγκαπούρη, Τσεχία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία ενώ εμφανίζονται και άλλες ασιατικές χώρες όπως Ιαπωνία – Xονγκ – Κόγκ.
Όπως θα δούμε κρατικά ταμεία όπως το GIC ή επενδυτές όπως το Robeco από την Ολλανδία είναι η πρώτη “φουρνιά” των επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς Έλληνες τραπεζίτες αναμένουν και νέους επενδυτές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο θα διεκδικεί μια αναβάθμιση από το καθεστώς των αναδυόμενων αγορών.

GIC - Σιγκαπούρης : Μέσα σε 42 χρόνια 740 δισ. δολάρια και Robeco – Ολλανδία: 181 δισ. δολάρια

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC με κεφάλαια υπό διαχείριση 740 δισ. ευρώ πέρυσι είχε εξαγοράσει το Sani/Ikos στην Χαλκιδική (2,3 δισ. δολάρια ) με δάνεια από ελληνικές τράπεζες.
Σήμερα απέκτησε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας ενώ πληροφορίες φέρουν να έχει πραγματοποιήσει αγορές και στην Alpha bank.
To GIC ιδρύθηκε το 1981 και σήμεραc έχει επενδυτική παρουσία παγκοσμίως δεν έχει κάποιο... μυστικό για την συσσώρευση του πλούτου.
O αναπληρωτής πρόεδρος του (1981-1994 ) Δρ. G. Κeng Swee έλεγε “ Δεν υπάρχει πραγματικό μυστικό, σχετικά με τον τρόπο που τα περισσότερα κράτη και ιδιώτες γίνονται πλούσιοι. Πρέπει να αποταμιεύουν ένα καλό μέρος από τα εισοδήματα τους και να το επενδύουν σοφά και κερδοφόρα.
Όσο περισσότερο αποταμιεύεις και όσο περισσότερο επενδύεις σοφά τόσο πιο γρήγορα γίνεσαι πλούσιος”.
Με 181 δισ. δολάρια κεφάλαια υπο διαχείριση, το fund Robeco investments engineers εμφανίστηκε στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας.
Το Ολλανδικό fund το οποίο δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 1930 έχει την ανάλυση ως κεντρική φιλοσοφία στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αποθετηρίου, οι επενδυτές από την Ολλανδία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς διαθέτουν μετοχές συνολικής αξίας 2,5 δισ. και μέρος αυτών είναι και τα κεφάλαια του Reggeborgh στην Ελλάκτωρ.
Σημαντική παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο αποκτούν και Γερμανοί επενδυτές καθώς η συνολική αξία ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ – ενώ το Νοέμβριο είχαν θετικές εισροές 482 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που σημαίνει ότι η παρουσίαση της ΕΧΑΕ στην Φρανκφούρτη έχει αρχίσει να αποδίδει.
Η Τσεχία ( λόγω wood – ΟΠΑΠ ) κατέχει επενδύσεις αξίας 969 εκατ. ευρώ, ο Καναδάς 875 εκατ. ευρώ , η Nορβηγία ( Norges bank ) 642 εκατ. ευρώ
Περαιτέρω, μετά την πρόσφατη επένδυση της Unicredit στην Alpha, από την Ιταλία εμφανίζονται συνολικά 205 μερίδες με συνολική αξία 382 εκατ. ευρώ. Από τις νέες ασιατικές χώρες ξεχωρίζουν η Ιαπωνία με 353 εκατ. ευρώ και το Χονγκ Κόγκ με 419 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης