Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονα ανοδικά αλλά με σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, το ΧΑ +0,51% στις 1.271 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 1.300 μον.

Άτονα ανοδικά αλλά με σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, το ΧΑ +0,51% στις 1.271 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 1.300 μον.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο  Πέμπτη 30/11, στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω placement όπου αναμένονται εισροές στην μετοχή με τις αντίστοιχες εκροές στις υπόλοιπες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.271 μονάδες, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες και επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη τραπεζικά blue chips,  ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Οι επενδυτές αναμένουν τα επόμενα μηνύματα από τις EKT και Fed ενώ παρακολουθούν τις εξελίξεις ατη Μέση Ανατολή.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού, αυξάνει τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα των αυξήσεων επιτοκίων, με την αγορά ομολόγων να βελτιώνεται αισθητά, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,62% και το γερμανικό 2,44% και το μεταξύ τους spread στις 118 μονάδες βάσης.
Ωστόσο την ίδια ώρα ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde δηλώνουν ότι η μάχη της τράπεζας για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,11%, Πειραιώς +1,07% και Εθνική +0,55% ενώ  στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -1,65%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή +3,48% και ακολούθησαν Cenergy +1,77% και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +1,15%.....ενώ στο χαμηλό της ημέρας η ΕΥΔΑΠ -2,15%.
Στην πλησιέστερη αντίσταση της αγοράς βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.300 μονάδων ενώ στην  ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.198 και 1.177 μονάδων ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Το πολυδιαφημιζόμενο road show της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε και αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε αν θα αποτυπωθεί και στο ταμπλό  ή ήταν απλώς  μια ωραία παρουσίαση σε ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και του marketing...
Σημειώνεται ότι το επικοινωνιακό αφήγημα χάλασε τελείως μετά και το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ έλληνα και βρετανού πρωθυπουργού που κατέληξε σε ακύρωση της συνάντησης...
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο Πέμπτη 30/11 όπου θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω placement όπου αναμένονται εισροές στην μετοχή με τις αντίστοιχες εκροές στις υπόλοιπες.
Υπενθυμίζεται ότι στις ανακοινώσεις του οίκου στις 14/11 δεν υπήρχαν αλλαγές,  με τον βασικό δείκτη να περιλαμβάνει 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς.
Tην Παρασκευή 1/12 θα λάβει χώρα η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch όπου αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα .
Η  Fitch θα είναι  ο τέταρτος  οίκος που θα δώσει την επενδυτική βαθµίδα στην ελληνική οικονοµία, μετά την  την DBRS, την S&P και την Scope Ratings.
Η αναβάθμιση είναι καθαρά τυπική άπαξ και η ΕΚΤ έβαλε την Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – έμμεσα – μέσω του προγράμματος Πανδημίας… από το παράθυρο.
Όταν η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικού χρέους παραβιάζοντας τους κανόνες που η ίδια θέσπισε… καταντάει κουραστικό να τονίζουμε ότι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι παρωχημένες…
Στα διεθνή η δημοσίευση βασικών οικονομικών δεικτών που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς, με κυριότερο τον πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αύριο Πέμπτη 30/11.
Σημαντική θα είναι και η νέα συνάντηση του ΟPEC+ αύριο Πέμπτη 30/11, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί , καθώς  η ομάδα παραγωγών ενδέχεται να συζητήσει την εμβάθυνση των περικοπών της προσφοράς λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,11%.
Λίγο πριν τις 12:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Πειραιώς +2,34% και με επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με Coca Cola +1,38%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,55% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,61%.
Περί τις 13:45, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -1,71%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας  στο -0,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,51% στις 1.271 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.272,37 μονάδες και χαμηλό τις 1.265,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 107,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 24,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,24 εκατ.ευρώ και όγκου 2,87 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 641 χιλ. τεμάχια αξίας 3,96 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,24 εκατ. τεμάχια αξίας 1,97 εκατ. ευρώ και η Eurobank 473 χιλ. τεμάχια αξίας 790 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 164,7 χιλ. τεμάχια αξίας 2,42 εκατ. ευρώ, η Jumbo 137 χιλ. τεμάχια αξίας 3,29 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 72,3 χιλ. τεμάχια αξίας 555 χιλ. ευρώ, o Μυτιληναίος 71,6 χιλ. τεμάχια αξίας 2,61 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 24,7 χιλ. τεμάχια αξίας 376 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 30 αξίας 159 χιλ. ευρώ και η Κρι- Κρι 13 χιλ. τεμάχια αξίας 121 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.271 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.280 μονάδες και  ακολουθούν οι  1.300, οι 1.325 και οι 1.350 μονάδες.
Στην ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.198 μονάδων (απλός) και των 1,177 (εκθετικός ).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.073 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1. 050 μονάδες και οι 1.000 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 947 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 926 μονάδων  ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,62%  - Το spread με την Ιταλία στις -57 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή των επενδυτών στις πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, αναμένοντας την τρέχουσα εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ .
Οι προσδοκίες των επενδυτών αυξάνονται ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και θα αρχίσουν να μειώνουν το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς προσπαθούν από τη μια να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό με την επιθετική νομισματική πολιτική και από την άλλη οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους δανεισμού με άμεσο τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,62% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,30% και το 2ετές στο 4,70%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της Scope Ratings και της DBRS.
Επίσης, η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Fitch έρχεται και αυτή την 1η Δεκεμβρίου 2023 να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,70% - 3,80%  ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ωστόσο η  Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 29/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές  με την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας να αναδεικνύεται ως κύρια ανησυχία για τους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να δημοσιεύσει τα στοιχεία της μεταποίησης αύριο  Πέμπτη 29/11 ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο  Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ.
Ο  πληθωρισμός στην Αυστραλία ανήλθε στο 4,90% τον Οκτώβριο, με τον ΔΤΚ να αυξάνεται λιγότερο από το αναμενόμενο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,30%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,56%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,22%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0.08% ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,29%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 29/11 με επίκεντρο στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων.
Μικρή άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώθηκε τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση  σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.
Επίσης ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) βελτιώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 93,7 στην ΕΕ και κατά 0,3 μονάδες στις 93,8 στη ζώνη του ευρώ ενώ  ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (EEI) μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 101,8 στο μπλοκ και υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες στις 102,1 στη ζώνη του ευρώ.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αποκάλυψε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής την Τετάρτη σε μια προκαταρκτική έκθεση. Ωστόσο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αναφερόμενο τον Οκτώβριο.
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,8% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Επίσης σήμερα 29/11 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner πρόκειται να παρουσιάσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2023, δίνοντας τέλος στο συνεχιζόμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο.
Στο 5,2% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο του 2023, από 4,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο  Πέμπτη 30/11 ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ  αλλά και η  συνεδρίαση του OPEC.
Πτώση -5% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου στα 40,60 ευρώ.
Από την άλλη, ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 82,30 δολ. το βαρέλι στο +1% και του αμερικανικού αργού στα 77,40 δολ. το βαρέλι στο +1,40%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,90% και το ETF GREC στο +0,26% ( 37,38 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες  με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις με εμφανή τα σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τράπεζες, με ικανοποιητικές συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,20 ευρώ, με άνοδο +0,55% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,67 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5540 ευρώ, με πτώση -1,65%, με όγκο 4,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2080 ευρώ, με άνοδο +1,07%, με όγκο 2,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,01 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6875 ευρώ, με άνοδο +1,11%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 7,81 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο  100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 576 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,13 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 292 δισ. ευρώ.

Ήπια άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Sarantis, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,49 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση στα 9,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +1,15% και αποτίμηση 5,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,78 ευρώ, με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,69 ευρώ, με πτώση -0,56% και αποτίμηση 4,08 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,48 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,47 ευρώ, με άνοδο +3,48% και κεφαλαιοποίηση 1,83 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,00 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,18 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 5,17 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,93 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 632 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8720 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,70 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 147 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,62% - Το spread με την Γερμανία στις 118 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/11 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,2% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -57  μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 51 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 29/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Νοεμβρίου του 2023 στο 4,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/11/2023 στο 2,44%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,83% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,11% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,53%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης