Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνικές Tράπεζες: Αυξημένες τιμές – στόχοι έως 104% και τελευταίες σε μερισματικές αποδόσεις

Ελληνικές Tράπεζες: Αυξημένες τιμές – στόχοι έως 104% και τελευταίες σε μερισματικές αποδόσεις
Παρά την επιτυχή πορεία των συστημικών τραπεζών στα stress tests, την άνοδο των κεφαλαιακών δεικτών, η δομή των κεφαλαίων τους οδήγησε τον επόπτη να απαγορεύσει την διανομή των μερισμάτων
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές δέχονται ανηλεές “σφυροκόπημα”, μια από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες η Unicredit κατέγραφε άνοδο πάνω από 4% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι, η συνολική απόδοση μερίσματος και επαναγοράς μετοχών θα ξεπεράσει το 16% ή τα 6,5 δις. ευρώ έναντι 5,25 δισ. ευρώ του 2022.
Mπορεί λοιπόν οι τιμές - στόχοι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών να εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ωστόσο, όπως θα δούμε, από πλευράς μερισματικών αποδόσεων κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.
Ειδικότερα, οι τιμές – στόχοι από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι αυξημένοι για την Alpha bank κατά 38% για την Eurobank 44% για την Εθνική 56% και την Πειραιώς 104%.
Παρά την επιτυχή πορεία των συστημικών τραπεζών στα stress tests, την άνοδο των κεφαλαιακών δεικτών, η δομή των κεφαλαίων τους οδήγησε τον επόπτη να απαγορεύσει την διανομή των μερισμάτων.

Οι ελληνικές υπολείπονται σε μερισματικές αποδόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan (20 Σεπτεμβρίου ) για το 2023, η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για την Alpha bank είναι 1,9% για την Eurobank 4%, για την Εθνική Τράπεζα 3,7% και μηδενική για την Πειραιώς. Στις μερισματικές αποδόσεις, οι ελληνικές τράπεζες δεν υπολείπονται μόνο έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά ακόμα και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τα προσδοκώμενα μερίσματα είναι τα χαμηλότερα έναντι Γερμανικών, Γαλλικών, Αγγλικών και σκανδιναβικών τραπεζών.
Oι ισπανικές Τράπεζες προσφέρουν μερισματική απόδοση 7-10,6%.
Για το 2023, οι Αυστριακές τράπεζες Erste Bank, ΚΒC, ΒAWAG εμφανίζουν απόδοση 8,2% - 6% 11,2% αντίστοιχα.
Οι ιταλικές Intesa, Unicredit, banco Pmi προσφέρουν 10,4% -6,1% 10% αντίστοιχα.
Οι ιρλανδικές AiB και Bank of Ireland 6,1% και 7% αντίστοιχα.
Οι πολωνικές Pekao και PKO 15,3% και 7%. Στην περιοχή της Ανατολικής Eυρώπης, οι αποδόσεις κινούνται από 6% έως 9,3% για τις τράπεζες OTP, NLB, Moneta, Κomercni. Οι ελληνικές τράπεζες υπολείπονται και από τις τράπεζες σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία.
Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικές από πλευράς δείκτη P/E καθώς διαθέτουν δείκτη 4,5-5 για το 2024, ενώ σε επίπεδο τιμή πρός ενσώματη λογιστική αξία διαπραγματεύονται με έκπτωση 30% έναντι των ευρωπαϊκών.
Το πρώτο βήμα για την επιβράβευση των μετόχων, ύστερα από μια δεκαετία και πλέον πραγματοποιείται αύριο από την Eurobank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφασίζει την επαναγορά του 1,4% των μετοχών από το ΤΧΣ και την ακύρωση τους, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή.
Για να φθάσουν, όμως, οι ελληνικές τράπεζες στα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών χρειάζεται να ξεκινήσουν την διανομή των μερισμάτων το 2024 και να εκμεταλλευθούν το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων λόγω της επενδυτικής βαθμίδας.
merismata.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης