Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν έπεισε η επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες -4% από +4% και ΧΑ -0,71% στις 1.250 μον. - Ο ενθουσιασμός κόπασε γρήγορα

Δεν έπεισε η επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες -4% από +4% και  ΧΑ -0,71% στις 1.250 μον. - Ο ενθουσιασμός κόπασε γρήγορα
Ο ενθουσιασμός θα ξεθωριάσει γρήγορα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η επενδυτική βαθμίδα έτεινε να προεξοφληθεί από τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.250 μονάδες, από υψηλό ημέρας τις 1.282 μονάδες, με τις τράπεζες να διαγράφουν τα αρχικά κέρδη +4% και να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το -4%, παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, υπό το βάρος των τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν από τις αποζημιώσεις και των έργων.
Oι καθαρές συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ ενισχύθηκαν από τα πακέτα στην Jumbo αξίας 56,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,02 εκατ. τεμαχίων ήτοι το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς και το 1,4% των μετοχών της εταιρείας. 

Αναλυτικά, σε «ΒΒΒ» (low), από «ΒΒ» (high), αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η DBRS Ratings ορίζοντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (trend), επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews, που εγκαίρως είχε αναφέρει ότι ο καναδικός οίκος θα εκπληρώσει τον πολυπόθητο εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις  μονάδες στις 1.250 μονάδες, κρατώντας τελικά στις δημοπρασίες την πρώτη στήριξη των 1.250 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τις 1.300 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -4,45% και ακολούθησαν Εθνική -3,16% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +3,87%, Alpha Bank -2,61% από +4,44% και Eurobank -1,61% από αρχικά κέρδη +2,81% και χαμηλό ημέρα ς -4,99%.
Ομοίως και στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με απώλειες με ΕΛΧΑ -2,87%, αλλά και ΕΛΠΕ -1,96%, Μυτιληναίος -1,76%....ενώ στηρίξεις πρόσφεραν Coca Cola +1,27%, ΟΠΑΠ +1,23%..
Ο ενθουσιασμός ξεθώριασε γρήγορα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η επενδυτική βαθμίδα  έιχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές ενώ η Ελλάδα με τις σοβαρές οικονομικές της αδυναμίες, με κρατικό χρέος στα 404,6 δισεκ. χωρίς καμία ουσιώδη μεταρρύθμιση – πλην της εξυγίανσης των τραπεζών – θα βρεθεί στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών και οποιαδήποτε στραβοπάτημα θα αξιολογείται με μεγαλύτερη αυστηρότητα από ότι στο παρελθόν.
Ανοικτά αναφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν άξιζε γιατί δεν πληρούσε τα βασικά κριτήρια για να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την DBRS σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση από τους υπόλοιπους οίκους  S&P, Fitch, Moody's μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL
Στην αγορά ομολόγων η αναβάθμιση δεν είχει καμία επίδραση με το 10 ελληνικό ομόλογο στο 3,95% και το γερμανικό 10ετές στο 2,63% με το spread, η διαφορά απόδοσης, να διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης ενώ το spread με το 10ετές ομόλογο παραμένει στα ίδια επίπεδα των -40 μονάδων βάσης.
Οι βασικές διαφορές στα spreads δεν θα αλλάξουν...
Να θυμίσουμε ότι με την τοξική ποσοτική χαλάρωση την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και εάν μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων…
Η Ελλάδα λοιπόν είχε επενδυτική βαθμίδα… χωρίς να έχει επενδυτική βαθμίδα… το 2021 και εντεύθεν…
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…
Σε διεθνή επίπεδο αυξάνονται οι ανησυχίες για τον  πληθωρισμό, με επίκεντρο τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική  με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η πολιτική σύσφιξης θα πραμείνει περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι είχαν υπολολογίσει.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της 14 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια  τα επιτόκια 0,25% - παρ΄ ότι πολλοί περιμένουν αύξηση 0,25% -
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο ή κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 4,25%...

Ο ενθουσιασμός ξεθώριασε γρήγορα στο χρηματιστήριο, αξία μόνο ο MSCI

Ο ενθουσιασμός ξεθώριασε γρήγορα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η επενδυτική βαθμίδα είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές
Ορισμένα funds θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο η μεγάλη ανατροπή θα έρθει από τον MSCI όταν η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη το 2025…
Αυτή η αναβάθμιση έχει αξία για το ελληνικό χρηματιστήριο μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο συγκυριακά.
H επενδυτική βαθμίδα είναι φούσκα, αξία για το χρηματιστήριο έχει μόνο η αναβάθμιση σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη από τον MSCI τον Νοέμβριο 2025
Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά θα είναι η μόνη ουσιώδης παρέμβαση - αισθητή σε όλους - για την εγχώρια αγορά.
Η Morgan Stanley Capital International ή MSCI θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη.
Το ειδικό βάρος της Ελλάδος θα μειωθεί αισθητά αλλά οι εισροές θα φθάσουν τα 8 με 10 δισεκ. αλλά θα υπάρξουν και εκροές ως αναδυόμενη...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,13% και τον Γενικό Δείκτη στο +1,76%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +4,44%, Εθνική +3,87% αλλά και σε ΔΕΗ +2,75%, Coca Cola +2,62%, Μυτιληναίος +2,56%...και ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,84%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς και Eurobank -5% και τις υπόλοιπες πάνω από -3% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,85% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,99%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,71% στις 1.250 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.282,65 μονάδες και χαμηλό τις 1.247,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα της Jumbo.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 57 εκατ. ευρώ σε πακέτα ειδικότερα της Jumbo, ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 57,13 εκατ. ευρώ και όγκου 2,33 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 303 χιλ. τεμάχια αξίας 456 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 2,02 εκατ. τεμάχια αξίας 56,60 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 10 χιλ. τεμάχια αξίας 80 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 1.250 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 1.230 -1.220 μονάδων, οι 1.200, οι 1.180 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.330, οι 1.350, οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 965 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι  930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.080, οι 1.100, οι 1.150 και οι 1.200 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,95% - Το spread με την Ιταλία στις -43 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ενώ η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Τα κρατικά ομόλογα όπως και οι μετοχές παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,95% και το 10ετές ιταλικό 4,38% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικές τάσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,29% και το 2ετές στο 4,99%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στο επίκεντρο η ανάκτηση της πολυπόθητης και υπερεκτιμημένης επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια .
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα λοιπόν είχε επενδυτική βαθμίδα… χωρίς να έχει επενδυτική βαθμίδα… το 2021 και εντεύθεν…
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…

To placement της Eurobank 15 ή 22/9 – Δίκαιη αποτίμηση για Optima 300 εκατ και η προειδοποίηση τραπεζών στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις θα παρουσιάσουμε όπως πάντα καθαρά χωρίς τακτικές δημοσίων σχέσεων…
Το placement της Eurobank στις 15 ή 22 Σεπτεμβρίου στα 1,60 ευρώ
Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα συνεδριάσει 14 ή 15 Σεπτεμβρίου ή 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Αναφέρουμε δύο ημερομηνίες όχι εκ του ασφαλούς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θέλει να αξιολογήσει και την σχεδιαζόμενη δημόσια πρόταση στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου.
Το ΤΧΣ πουλάει το 1,4% της Eurobank στην τιμή των 1,60 ευρώ ίσως και 1,62 ευρώ για να αντλήσει… 82 εκατ…
Το ΤΧΣ θα υποστεί καταστροφική ζημιά από την επένδυση στην Eurobank.
Δίκαιη αποτίμηση για Optima 300 εκατ και όχι 440 εκατ... P/BV και όχι P/E
Η Optima Bank με κέρδη 44 εκατ και με αναγωγή 80 εκατ για το 2023 και σχεδόν 300 εκατ κεφάλαια τι αποτίμηση πρέπει να έχει;
Εάν δεχθούμε ότι η Eurobank έχει αποτίμηση P/BV περίπου 0,80 θα δεχθούμε ως νεοεισαγόμενη τράπεζα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 να έχει P/BV 1 δηλαδή 300 εκατ.
Με όρους P/E 300 δια 80 εκατ κινείται στα όρια του 3,75 που είναι φθηνή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες...
Εάν υποθέσουμε ότι οι άλλες τράπεζες είναι στο 5,5 P/E αυτό σημαίνει αποτίμηση 440 εκατ...
Ωστόσο οτιδήποτε πάνω από τα 300 εκατ χρηματιστηριακή αξία θα θεωρηθεί ακριβή επένδυση.
Η βασική μας ένσταση είναι ότι από τα 44 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο 2023 – αυτό ισχύει για όλες τις τράπεζες – τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχονται σε 66 εκατ λόγω Euribor στο 3,80% είναι συγκυριακή κερδοφορία που θα μεταβληθεί… με την πάροδο των τριμήνων.
Τα 66 εκατ δεν είναι ρεαλιστικά έσοδα από τόκους αλλά συγκυριακά...
Η προειδοποίηση τραπεζών στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλλε μια εντυπωσιακή προσφορά για την Αττική Οδό…
Όλοι διερωτώνται από πού θα βρει τα 3,27 δισεκ… αλλά σίγουρα δεν θα τα δώσουν οι ελληνικές τράπεζες…
Στο MOU που έχουν υπογράψει υπάρχει ξεκάθαρη θέση από τις ελληνικές τράπεζες.
Εάν πωλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… τότε μόνο στην Ελλάδα πρώτα υποβάλλουν προσφορά και μετά βρίσκουν τα κεφάλαια…
Μόνο στην Ελλάδα του Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη συμβαίνουν αυτά…

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/9 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά,  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,41%, ο  δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο +0,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,90%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +0,36% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,50%

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές  

Συγκρατημένη άνοδος καταγράφεται σήμερα 11/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό αναμένοντας τις νέες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια..
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι την επόμενη εβδομάδα  στις 14/9 και ακολουθεί η FED στις 19-20/09.
Οι επενδυτές αναμένουν και τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αναμένεται την Τετάρτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη.
Οι μετρήσεις έρχονται έπειτα από μια σειρά από σημεία οικονομικών δεδομένων που ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα και ανανέωσαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Οι traders τιμολογούν περίπου 4 στις 10 πιθανότητες αύξησης τον Νοέμβριο μετά από μια αναμενόμενη παύση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Άλμα καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στο +7% στα 36,95 ευρώ
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 91,32 δολ. το βαρέλι στο +0,75% και το αμερικανικό αργό στα 88,00 δολ. το βαρέλι στο +0,55%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και  ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,60% ενώ το ETF GREC στο -1,31% ( 35,03 δολ. ).

Από κέρδη +4% πιέσεις -4% στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι τράπεζες με εμφανή την αδυναμία να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη που έφτασαν το +4% ενώ και οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,7520 ευρώ, με πτώση -3,16% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,26 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3605 ευρώ, με πτώαση -2,61%, με όγκο  7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9620 ευρώ, με πτώση -4,45%, με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με πτώση -1,61% και όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,95 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,04 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 542 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,65 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 331 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips - Πακέτα στην Jumbo

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλαλγές να ενισχύονται από τα πακέτα στην Jumbo που κάλυψαν το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Quest, ΕΛΠΕ, Lamda...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Sarantis +1,52%, Coca Cola, ΟΠΑΠ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,27 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση στα 9,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,51 ευρώ, με άνοδο +1,23% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,50 ευρώ, με πτώση -1,30% και αποτίμηση 3,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,30 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,91 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,51 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,36 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,02 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 3,81 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 34,54 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 4,94 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,41 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 632 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9960 ευρώ, με πτώση -2,87% και κεφαλαιοποίηση 749 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,87 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,95%  - Το spread με την Γερμανία στις 132 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,95% και το 10ετές ιταλικό 4,38% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης από 131 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 11 Σεπτεμβρίου του 2023 στο 4,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/9/2023 στο 2,63%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,35% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,68% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που ημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,38% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης