Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επενδυτική βαθμίδα: Οι απώλειες 3,3 δισ. στο χρηματιστήριο από τις 31/8, οι ρευστοποιήσεις των funds και το συνέδριο της HSBC

Επενδυτική βαθμίδα:  Οι απώλειες 3,3 δισ. στο χρηματιστήριο από τις 31/8, οι ρευστοποιήσεις των funds και το συνέδριο της HSBC
Ορισμένες ελληνικές τράπεζες δεν θα περιμένουν τις επόμενες αναβαθμίσεις, αλλά αναλόγως της κατάστασης στις διεθνείς αγορές πιθανότατα να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε εκδόσεις MREL για να βελτιώσουν το κόστος κεφαλαίων τους, ύστερα και από την πρόσφατη αναβάθμιση
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η αλλαγή της σκυτάλης των επενδυτικών κεφαλαίων δεν αποτελούν πανάκεια ούτε βελτιώνουν άμεσα τις οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα όταν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έπληξαν την χώρα στο όριο της εθνικής καταστροφής.
Η τελευταία αποτυπώθηκε και θα συνεχίσει να αποτιμάται στο χρηματιστήριο, ταυτόχρονα με τα αναπόδραστα οφέλη της επενδυτικής αναβάθμισης.
Η απώλεια κεφαλαίων πάνω από 3,3 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο από τις 31 Αυγούστου, επιβεβαίωσε τόσο τα στοιχεία χρηματιστηρίου από τις εκροές των ξένων επενδυτών του Αυγούστου, αλλά και εκείνες τις χρηματιστηριακές πηγές οι οποίες επισήμαιναν ότι, η ανάκτηση του investment grade είναι μια διαδικασία που αφορά περισσότερο τον δανεισμό και δευτερευόντως τις μετοχές.
Τελικώς, οι προσδοκίες ξένων και Ελλήνων επενδυτών διαψεύστηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι πωλητές ήταν περισσότεροι από τους αγοραστές με οι απώλειες από τα τέλη Ιουλίου να ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ

Τα ξένα funds ρευστοποιούσαν τα κέρδη τους σε μια αγορά η οποία εμφάνισε μια από τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως.
Η αναβάθμιση, όμως, από την καναδική DBRS και οι επόμενες αξιολογήσεις από την Standard &Poors και την Fitch θα δώσουν την ευκαιρία να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε διεθνείς δείκτες και συνεπώς σταδιακά τα ελληνικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα θα βρεθούν στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων των οποίων η αγοραστική ισχύς είναι δέκα φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το παρελθόν.
Εκ των πραγμάτων, οι ελληνικές τράπεζες στις μελλοντικές εκδόσεις για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις τους (8 δισ.. ευρώ ) θα επωφεληθούν σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, κατά 80 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους ενώ η επίδραση στα κεφάλαια τους υπολογίζεται περί τις 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων θα αυξήσουν τα κέρδη τους με την άνοδο της αξίας τους ενώ θα έχουν διευκόλυνση στην αποπληρωμή της ρευστότητας LTROs.
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ορισμένες ελληνικές τράπεζες δεν θα περιμένουν τις επόμενες αναβαθμίσεις, αλλά αναλόγως της κατάστασης στις διεθνείς αγορές πιθανότατα να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε εκδόσεις MREL για να βελτιώσουν το κόστος κεφαλαίων τους, ύστερα και από την πρόσφατη αναβάθμιση.

Στο περισκόπιο επενδυτών της HSBC - Eλκυστικές οι τράπεζες βάσει της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων

Το πρώτο τέστ της αντοχής της ελληνικής αγοράς μετά τις φυσικές καταστροφές και την αναβάθμιση έρχεται αυτή την εβδομάδα, και θα δοθεί η ευκαιρία της επαναξιολόγησης των ελληνικών μετοχών.

Aπό σήμερα έως τις 13 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, η βρετανική τράπεζα HSBC διοργανώνει επενδυτικό συνέδριο στην Αθήνα με την συμμετοχή διεθνών επενδυτικών funds οι οποίοι θα συναντηθούν με τις διοικήσεις ελληνικών τραπεζών, εισηγμένων εταιρειών καθώς και με κυβερνητικά στελέχη και θεσμικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με ξένο θεσμικό επενδυτή, παρά τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές ο παράγοντας καταλύτης είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14-15% κι αυτό συνυπολογίζεται από τους υφιστάμενους ξένους επενδυτές, όσο και τα νέα επενδυτικά κεφάλαια.
Για παράδειγμα, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2023 ακόμα και σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ( Bnp paribas ) είναι 12%.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τους ξένους οίκους ( Goldman Sachs ) θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο η ενίσχυση των εσόδων από τόκους, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ αναμένονται και τα μερίσματα για την χρήση του 2024.
Ήδη η Eurobank, με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών από το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην πρώτη ανταμοιβή των μετόχων, έχοντας αυξήσει παράλληλα την καθαρή της θέση με την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, εξέλιξη που θα συνυπολογιστεί στην συναλλαγή από το ΤΧΣ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης