Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εμφανής η κόπωση στο ΧΑ στις 1.318 μον. - Επενδυτές προσοχή, σχεδόν έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα

Εμφανής η κόπωση στο ΧΑ στις 1.318 μον. - Επενδυτές προσοχή, σχεδόν έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα
Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρόλα αυτά παραμένει, ειδικά για το πως θα κινηθεί η αγορά μετά την αναμενόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και στη σκιά των placement των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
(upd15) Με εμφανή τα σημάδια της επιφυλακτικότητας έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.318 μονάδες, με τις συναλλαγές να παραμένουν μέτριες, καθώς σχεδόν έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα και οι αγοραστές εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικοί να τοποθετηθούν σε αυτές τις τιμές.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρόλα αυτά παραμένει, ειδικά για το πως θα κινηθεί η αγορά μετά την αναμενόμενη ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS και στη σκιά των placement των τραπεζών.. με την Eurobank να ξεκινάει μετά τις 15 Σεπεμβρίου 2023... 
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Ο επόμενος στόχος για την αγορά είναι οι 1.350 μονάδες και οι 1.380 μονάδες, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στις 1.500 μονάδες ή άνοδος 15% από τα τρέχοντα επίπεδα…
Σήμερα 29 Αυγούστου ανοδικά ξεχώρισαν η Alpha bank από τις τράπεζες, πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική που έχασε την πρώτη θέση στις αποτιμήσεις.. και από τον FTSE 25 ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και τα ΕΛΠΕ στήριξαν με τα κέρδη τους, ενώ η Motor Oil που ανακοινώνει αποτελέσματα υποχώρησε κατά -1,5%. 

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,14% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,01%.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως γύρισε σε θετικά εδάφη φτάνοντας έως και το +0,65%, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι πρωταγωνίστρια. 
Προς το τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη ροκανίστηκαν, με τον γενικό δείκτη να μην καταφέρνει να κρατήσει τις 1.320 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 1.318 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.324,67 μονάδες και χαμηλό τις 1.316,13 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 18,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Επίσης, σχεδόν το 20% του τζίρου ή 15,7 εκατ. ευρώ, σήμερα διακινήθηκε μέσω πακέτων, ειδικά στις τράπεζες και στην Τέρνα Ενεργειακή. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στις 1.320 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινήθηκε στις 1.070 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980 και οι 950 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81% - Το spread με την Ιταλία στις -38 μ.β.

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, αν και η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,81% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφηκε και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,21% και το 2ετές στο 4,99%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Να μην υπάρχουν αυταπάτες

Όλοι μιλούν για την επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από τον Καναδικό οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου 2023… η Ελλάδα θα βρεθεί επίσημα σε επενδυτική βαθμίδα…
Θα ακολουθήσει η Moody’s 15 Σεπτεμβρίου όπου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 από Ba3 και σταθερές προοπτικές…
Υπολογίζουμε ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2024…
Όμως να μην υπάρχουν αυταπάτες… η αγορά ομολόγων την έχει πλήρως προεξοφλήσει την κίνηση αυτή… το 10ετές ομόλογο στο 3,84% με το ιταλικό 4,20%... επιβεβαιώνει ότι τα 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ… αποδεικνύουν ότι… η Ελλάδα ωφελήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΚΤ ωσάν να διέθετε επενδυτική βαθμίδα… οπότε… προσοχή…

Ξηρουχάκης κρυφή δύναμη

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποδείχθηκε ικανός, αποτελεσματικός και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
Ως βασικός μέτοχος με 40,34% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 1,4% στην Eurobank κατάφερε να συμβάλλει στην εξυγίανση των τραπεζών, άσκησε πίεση εκεί που έπρεπε ώστε οι τιτλοποιήσεις να γίνουν με όρους αγοράς και όχι απλά να φορτωθούν στο δημόσιο και συμμετέχοντας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συνέβαλλε ώστε… οι τράπεζες να διάγουν μια περίοδο ακμής… μετά από πολλά χρόνια παρακμής…
Για ότι συμβαίνει σήμερα στις ελληνικές τράπεζες, πρέπει να το αποδώσουμε στις αποτελεσματικές διοικήσεις αλλά και στην διορατικότητα και στις πρωτοβουλίες του Ξηρουχάκη…
Ενίοτε μπορεί να στεναχώρησε ορισμένους τραπεζίτες αλλά έγινε για καλό σκοπό και τώρα όλοι του το αναγνωρίζουν...
Βέβαια προκαταβολικά λέμε ότι για την ζημιά των 50 δισεκ. που θα υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών δεν ευθύνεται… ο Ξηρουχάκης έτσι βρήκε την κατάσταση… πέρασαν 10 χρόνια πολλών λαθών… σύντομα θα αναλύσουμε τι δεν έπρεπε να γίνει κατά την 8ετή περίοδο 3 ανακεφαλιοποιήσεων στις τράπεζες ώστε το δημόσιο να μην χάσει 50 δισεκ

ΟΤΕ: Στο προσκήνιο οι πύργοι κεραιών μετά την πώληση της United

Η συνεχής “διαλείπουσα χωλότητα” της μετοχής του ΟΤΕ μπορεί να σταματήσει εφόσον αναδειχθούν περισσότερο τα περιουσιακά στοιχεία.
Η χθεσινή ολοκλήρωση της πώλησης από την UNITED της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας (Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία) έναντι 1,2 δισ. ευρώ δύναται να αναδείξει, όχι μόνο τις κρυμμένες υπεραξίες του ΟΤΕ, αλλά και να επιταχύνει τις επενδύσεις του στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στις οπτικές ίνες.
Aν και η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διαψεύσει μια ενδεχόμενη πώληση της μονάδας, το ενδεχόμενο της απόσχισης των κεραιών και της πώλησης υπάρχει και, όπως θα δούμε, μάλιστα με αρκετές εναλλακτικές επιλογές.
Η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των κεραιών για τον ΟΤΕ δεν αποτελεί μια επείγουσα προτεραιότητα – όπως συνέβαινε με την United λόγω του δανεισμού – συνεπώς μπορεί να εξετάσει μια βέλτιστη λύση από χρηματοοικονομικής πλευράς.
Η αντίστοιχη μονάδα υποδομών πύργων του ΟΤΕ (5000 κεραίες) είναι ισάξιας δυναμικότητας με αυτή της μονάδας υποδομών πύργων της United (4800 κεραίες) με την τελευταία να αποτιμάται σε όρους ΕV/ebidta 2022 πάνω από 20 φορές.
Κάθε κεραία αποτιμήθηκε περί τις 250 χιλ. ευρώ, όπως αναφέρουν ελληνικές χρηματιστηριακές.
Σύμφωνα, με τις τελευταίες (Εurobank Equities – Αlpha finance) ο ΟΤΕ θα μπορούσε να αποκρυσταλλώσει τις αξίες στην κεφαλαιοποίηση του, λαμβάνοντας τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, όσο πωλήθηκε η αντίστοιχη δραστηριότητα της Vodafone (Vantage Tower), αλλά και η μονάδα υποδομών της United.
Μεταξύ των επιλογών του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha finance, θα ήταν η σύσταση μιας κοινοπραξίας (50-50%) με άλλο εταίρο ή μια εναλλακτική λύση με την οποία δεν προκαλούνταν dilution στην πλειοψηφία και τον έλεγχο στην μονάδα, διατηρώντας επίσης το δικαίωμα επαναγοράς σε περίπτωση πώλησης.

Σε στάση αναμονής η Wall

Σε στάση αναμονής τελούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 29 Αυγούστου, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του μηνός… και του καλοκαιριού
Με μόλις τρεις συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την έλευση του φθινοπώρου, ο Dow βρίσκεται σε ρυθμό για να τερματίσει 2,8% χαμηλότερα, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq μέχρι στιγμής γράφουν απώλειες 3,4% και 4,5%, αντίστοιχα.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 καταγράφει μείωση +0,13%, στις 4.438 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται +0,1%, στις 13.700 μονάδες
Στο ταμπλό, η 3M ενισχύει τον δείκτη των Blue Chip σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 5%.

Θετικές οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα (29/8/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τα βήματα της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε ένα νέο γύρο οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,31% στις 15.841,04 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 1,22% στις 7.427,95 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.351,28 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,28%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,39% στις 28.654,99 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,60% στις 458,15 μονάδες.

Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με κέρδη συνέχισαν και σήμερα οι αγορές της Ασίας, με εκείνες του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας να οδηγούν την άνοδο, ενώ σημαντικές στηρίξεις έδωσαν και τα μάκρο που ανακοινώθηκαν.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε πάνω από 2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο CSI 300 ενισχύθηκε 1,31%, χάρη στις μετοχές της τεχνολογίας.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,18%, κλείνοντας στις 32.226,97 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύθηκε 0,16% κλείνοντας στις 2.303,41 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,71% για να τερματίσει στις 7.210,5 μονάδες, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,34% και ο Kosdaq έκλεισε κατά 0,72% υψηλότερα.

Μικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,3560 ευρώ, με πτώση -1,03% με όγκο 840 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,81 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,54 ευρώ, με άνοδο +0,65%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με άνοδο +0,86%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,12 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,58 ευρώ, με άνοδο +0,64% και όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,95 ευρώ, με απώλειες -2,02% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Θετικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,90 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με πτώση -0,50% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,27 ευρώ, με άνοδο +0,69% και αποτίμηση 3,92 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +1,36% και αποτίμηση 5,80 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,06 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,91 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,31 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,10 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 29 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,94 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 38,28 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 5,46 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,62 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 821 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1050 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81% - Το spread με την Γερμανία στις 129 μ.β.

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,81% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 128 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 29/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 25 Αυγούστου του 2023 στο 4,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 25/8/2023 στο 2,54%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφάνισε απόδοση στο 2,92% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,23% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές είχε απόδοση 3,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,80%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης