Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα φέρει νέες εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών; - Στο επίκεντρο DBRS, ΜSCI και FTSE Emerging

Τι θα φέρει νέες εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών; - Στο επίκεντρο DBRS, ΜSCI και FTSE Emerging
Εν όψει των πωλήσεων από το ΤΧΣ, αρκετοί από τους υφιστάμενους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών αναμένουν να πουλήσουν προς τα νέα επενδυτικά κεφάλαια
Σχετικά Άρθρα
Νέες εισροές κεφαλαίων αναμένονται να ενισχύσουν το ελληνικό χρηματιστήριο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές.
Η νέα, όμως, εισροή κεφαλαίων θα προέλθει από τις ανακοινωμένες αναδιαρθρώσεις των Δεικτών ΜSCI και FTSE Emerging (1 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα) και όχι εξαιτίας της επενδυτικής βαθμίδας η οποία αφορά το δανεισμό και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και όχι τις μετοχές.
Εξάλλου, οι απανωτές θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για την ελληνική αγορά (Morgan Stanley, HSBC, Citigroup) και οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου (+40%) δημιουργήσουν νέες εισροές κεφαλαίων.
Αντίθετα, την ίδια περίοδο, όμως, τα υφιστάμενα funds της ελληνικής αγοράς μέσω της έναρξης των πωλήσεων πακέτων τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένουν να εκδηλωθεί υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο θα επιβεβαιώσει την αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ της χώρας.
Τελικώς, όμως, και οι δυο απόψεις δεν είναι αντικρουόμενες, καθώς και στις δυο περιπτώσεις, είτε αναδιαρθρώσεων, είτε επενδυτικής βαθμίδας το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων που είναι και το ζητούμενο για την ελληνική αγορά.

Φρέσκα κεφάλαια από νέους επενδυτές – πακέτα μετοχών

Εν όψει, όμως, των πωλήσεων από το ΤΧΣ, αρκετοί από τους υφιστάμενους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών αναμένουν να πουλήσουν προς τα νέα επενδυτικά κεφάλαια.
Κατά την εκτίμηση ξένου διαχειριστή, αλλά και επενδυτικών τραπεζών οι αγοραστές θα είναι περισσότεροι από τους πωλητές, ιδιαίτερα εάν δυο από τους οίκους (DBRS - Μoodys) προχωρήσουν τελικά στην απονομή της επενδυτικής βαθμίδας, μεταξύ 8 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ελληνική επενδυτική τράπεζα, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια τα οποία θα προχωρήσουν σε τοποθετήσεις είναι περισσότερα σε σχέση με τα κεφάλαια τα οποία επενδύουν όταν μια χρηματιστηριακή αγορά λάβει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς.
Αντίθετα με τις προσδοκίες ξένων διαχειριστών,σύμφωνα με Έλληνα χρηματιστή, όπως προαναφέρθηκε η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σχετίζεται με το credit και όχι με τις μετοχές. Επιπλέον, τα funds των αναδυόμενων αγορών (emerging funds) δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά και δεν έχουν περιορισμούς επενδύσεων στο καταστατικό τους.
Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το ελληνικά ομόλογα (λ.χ Pimco) να προχωρήσουν και σε τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, πέραν των ελληνικών τραπεζών.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες χρηματιστηριακές πηγές ήταν υπεραγορασμένη στις αρχές Αυγούστου εξ ου και προκλήθηκαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών και η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά των 1351 μονάδων.
Θετικό πάντως στοιχείο για το χρηματιστήριο, εν όψει των αναδιαρθρώσεων και της επενδυτικής βαθμίδας, είναι η άνετη κάλυψη της πρόσφατης προσφοράς σε μετοχές εταιρείας της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε τιμές οι οποίες υποδεικνύουν ότι, οι πωλητές αφήνουν ορισμένα κέρδη και για τους αγοραστές, όπως συμβαίνει συνήθως σε μεταβατικές περιόδους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης