Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αποκάλυψη: Οι δύο αλλαγές που αποφάσισε το Χρηματιστήριο στον Κανονισμό του - Πότε θα τεθούν σε ισχύ

Αποκάλυψη: Οι δύο αλλαγές που αποφάσισε το Χρηματιστήριο στον Κανονισμό του - Πότε θα τεθούν σε ισχύ
Αναμένεται άμεσα η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα
Δύο τροποποιήσεις του Κανονισμού του εν μέσω Αυγούστου αποφάσισε το Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν αλλάζει ο τρόπος καταχώρησης των προσυμφωνημένων συναλλαγών ώστε να διασφαλίζεται η δημοσιότητα και να γνωρίζουν τους όρους τους συναλλαγής οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά. Η αλλαγή θα ισχύσει από τις 11 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον καθορίζονται νέοι κανόνες υπολογισμού της τιμής κλεισίματος σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος διαπραγμάτευσης και η εφαρμογή των νέων κανόνων προσδιορίζεται το αργότερο στις 27 Νοεμβρίου και εφ όσον γίνουν νωρίτερα οι τεχνικές προσαρμογές θα ισχύσει πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι τροποποιήσεις που αναμένεται να εγκριθούν άμεσα από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναλυτικά έχουν εξής:

•Η περίπτωση 5 της παραγράφου 2.3.1 του Κανονισμού τροποποιείται ως εξής:
«5) Ως προσυμφωνημένη συναλλαγή νοείται η κατ’ ιδίαν συναλλαγή που διενεργείται μέσω του Συστήματος, εκτός Βιβλίου Εντολών, μετά από προηγούμενη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Κάθε προσυμφωνημένη συναλλαγή καταχωρείται στο Σύστημα κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη δημοσιότητα ως προς εκείνους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της σχετικής Αγοράς ή Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων στην οποία διενεργείται. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΤ.ΕΚ. Δεν υπόκεινται σε εκκαθάριση: (α) οι προσυμφωνημένες συναλλαγές της Μεθόδου 6.2 ως ορίζονται στο άρθρο 2.3.7.3 καθώς και (β) προσυμφωνημένες συναλλαγές της Μεθόδου 6.1 του άρθρου 2.3.7.2, οι οποίες διακανονίζονται αυθημερόν και ακυρώνονται εφόσον δεν διεκπεραιωθεί ο διακανονισμός τους σύμφωνα με τους χρονισμούς της ΕΤ.ΕΚ., όπως εξειδικεύονται με Απόφασή του Χ.Α. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμου διακανονισμού των προσυμφωνημένων συναλλαγών του προηγουμένου εδαφίου επιβάλλονται τα μέτρα του άρθρου 6.2.4».

•Στην παράγραφο 2.6.1 του Κανονισμού προστίθεται νέα περίπτωση 10 ως εξής:
«10) Εναλλακτικός υπολογισμός τιμής κλεισίματος Αξιογράφου».

•Η παράγραφος 2.6.15 του Κανονισμού αναριθμείται σε 2.6.16 και προστίθεται νέα παράγραφος 2.6.15 ως εξής:
«2.6.15. Εναλλακτικός υπολογισμός τιμής κλεισίματος
Σε περίπτωση διακοπής συνεδρίασης λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας του Συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία προσδιορισμού τιμής κλεισίματος ενός Αξιόγραφου από το Σύστημα, μετά το τέλος της συνεδρίασης και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος όπως ορίζεται σε σχετική Απόφαση του Χ.Α., ορίζεται η τιμή κλεισίματος ως η τιμή της τελευταίας πράξης που διενεργείται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέσω του Βιβλίου Εντολών. Εάν δεν έχουν διενεργηθεί πράξεις επί του Αξιόγραφου, ως τιμή κλεισίματος ορίζεται η τιμή εκκίνησης αυτού.
Το Χ.Α. μπορεί να εξειδικεύει με Απόφασή του κάθε σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με τον εναλλακτικό υπολογισμό τιμής κλεισίματος».

• Μετά το τέλος του άρθρου 7.9 προστίθεται νέο άρθρο 7.10 με τίτλο «8η Τροποποίηση» ως εξής:
«Η 8η Τροποποίηση του Κανονισμού ισχύει ως εξής:
α) Η τροποποίηση της περίπτωσης 5 της παραγράφου 2.3.1, όπως υιοθετήθηκε κατά την από 01.08.2023 συνεδρίαση της Δ.Ε. του Χ.Α, ισχύει από 11.9.2023
β) Η προσθήκη της περίπτωσης 10 στην παράγραφο 2.6.1 και η προσθήκη της παραγράφου 2.6.15, όπως υιοθετήθηκαν κατά την από 01.08.2023 συνεδρίαση της Δ.Ε. του Χ.Α, ισχύουν από την επομένη της ανακοίνωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών περί επιτυχούς ολοκλήρωσης της σχετικής τεχνικής μετάβασης και σε κάθε περίπτωση από τις 27.11.2023».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης