Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΤΕ και Μυτιληναίος συντήρησαν το ΧΑ +0,48% στις 1.338 μον. με ΑΔΜΗΕ +7% - Εφικτός στόχος βραχυπρόθεσμα οι 1.380 μον.

ΕΤΕ και Μυτιληναίος συντήρησαν το ΧΑ +0,48% στις 1.338 μον. με ΑΔΜΗΕ +7% - Εφικτός στόχος βραχυπρόθεσμα οι 1.380 μον.
Ενισχυμένη η εγχώρια επενδυτική ψυχολογία από την προεξόφληση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας και τα αναμενόμενα ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.338 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τον Μυτίληναίο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και να κλείνει με κέρδη +1,74%, σε νέο ιστορικό υψηλό και έχοντας αθροίσει κέρδη +13,44% σε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Στις τράπεζες καταγράφηκε κόπωση καθώς οι  μεγάλες αποδόσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα εύλογο είναι να φέρνουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ στο τελευταίο μισάωρο της αγοράς ξεχώρισε η Εθνική με κέρδη που ξεπέρασαν το +3%, κλείνοντας τελικά όμως με άνοδο +1,45%, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο Παρασκευή 21/7 στην λήξη της σειράς Ιουλίου στην αγορά παραγώγων.

Στον MID CAP ξεχώρισε ο ΑΔΜΗΕ +6,61% στα υψηλά 17 μηνών λόγω της επικείμενης απόφασης από τον ρυθμιστή που θα καθορίζει το έσοδο.
Το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τη μετοχή τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να χάσει στο παρελθόν το ράλι του ενεργειακού κλάδου.
Νωρίτερα το ΒΝ μετέδωσε πως το WACC  θα κλείσει πέριξ του 7,8%, γεγονός που θα οδηγήσει σε ετήσια κερδοφορία της τάξης των 100 έως 130 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να αποτελεί ο ΑΔΜΗΕ στα τρέχοντα επίπεδα μια υποτιμημένη μετοχή του ΧΑΑ με p/e πέριξ του 5.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε νέα υψηλά 111 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/4/2014 (1353,01 μονάδες), ενώ με τη διάσπαση των 1380 μονάδων ( 19/3/2014 υψηλό έτους ) ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες..
Παρά την υπεραγορασμένη ζώνη στην οποία έχουν εισέλθει δείκτες και μετοχές, οι 1.380 και αργότερα οι 1.500 μονάδες θεωρούνται εφικτός στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς σ΄αυτά τα επίπεδα σχεδιάζονται τα placement στις τράπεζες
Ενισχυμένη η εγχώρια επενδυτική ψυχολογία από την προεξόφληση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας και τα αναμενόμενα ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +1,45% και ακολούθησαν Alpha Bank +0,65% και Εurobank +0,34% ενώ ήπια υποχώρησε η Πειραιώς -0,29% . 
Στη σημερινή 20/7, Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Φ. Καραβίας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της τράπεζας σημειώνοντας πως το 2022 ξεπέρασε τους στόχους που είχε θέσει.
Προτεραιότητα είναι μία σταθερά υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, τουλάχιστον 14%, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με ανταμοιβή των μετόχων με επαναγορά ιδίων μετοχών φέτος και μέρισμα τον επόμενο χρόνο.
Υπενθυμίζεται πως η αγορά των μετοχών θα γίνει με ανώτατη τιμή τα 1,90 ευρώ και κατώτατη τα 1,10 ευρώ ενώ του χρόνου ο σχεδιασμός είναι να δώσει το 25% των κερδών κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς έγκριση. .
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός του Μυτιληναίου, ενισχύθηκαν Motor Oil +1,4%, ΟΠΑΠ +1,35%, Jumbo +1,08%...ενώ υποχώρησαν Quest -1,23%, Coca Cola -1,07%...
Στο διεθνές περιβάλλον, ανοδικά για 8η σερί συνεδρίαση κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι προσδοκίες αυξάνονται ότι η νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης της Fed στις 26 Ιουλίου πιθανόν να είναι η τελευταία, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας, τα ταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα. .
Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον πληθωρισμό του Ιουνίου, στην Ευρωζώνη ο οποίος επιβεβαιώθηκε στο  5,5%, από 6,1% τον Μάιο.
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις πέραν του Ιουλίου (27/7) ή του Σεπτεμβρίου (19/9) ενώ όσο πλησιάζει στο τέλος η νομισματική σύσφιξη αυξάνεται η ανάληψη ρίσκου με τους επενδυτές να στοχεύουν σε υψηλότερες αποδόσεις.

Ο ρεαλισμός λέει προσοχή η φούσκα γίνεται φουσκάρα…

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το μόνο που άλλαξε είναι η ψυχολογία, δεν υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο για την άνοδο που συντελείται….
Η άποψη του bankingnews είναι ότι θα δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.500 μονάδες… μετά θα διορθώσει 250 μονάδες για να πάρουν κάποιοι τα κέρδη τους και κάποιοι να τοποθετηθούν… και ακολούθως έως το τέλος του 2024… δεν αποκλείεται ο στόχος των 2.000 μονάδων να επιβεβαιωθεί…
Όμως προειδοποιούμε… η άνοδος που συντελείται δεν είναι μια μακροχρόνια bull market αλλά μια φούσκα που γίνεται φουσκάρα…
Όποτε συμβεί το μοιραίο… πάντα συμβαίνουν μοιραία… και παρ΄ ότι ο οικονομικός κύκλος στην Ελλάδα έχει γυρίσει σε ανοδικό από το 2018… το σκάσιμο της φούσκας θα συντελεστεί με παφλασμό… θα ακουστεί πολύ δυνατά…
Ακόμη δεν είμαστε στην φάση που θα σκάσει η φούσκα αλλά… επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία… με την διαφορά ότι απλά τώρα ξέρουμε να προστατευτούμε… η λογική πρέπει να μας οδηγεί όχι η απληστία…
Το χρηματιστήριο έγινε ξανά καζίνο... οι κερδοσκόποι μπαίνουν στο παιχνίδι... και μαζί με τους κερδοσκόπους... έρχεται και το ρίσκο...

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,32%.
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις αε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +2% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,65%
Λίγο μετά τις 12:00 με το αρνητικό πρόσημο να κυριαρχεί στις τράπεζες, με την Πειραιώς με τη μεγαλύτερη πτώση στο -1,14%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,48%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +3% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,90%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 1.338 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.340,21 μονάδες και χαμηλό τις 1.330,56 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 24,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,95 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Eurobank  διακίνησε 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 2,29 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 814 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 19,4 χιλ. τεμάχια αξίας 317 χιλ. ευρώ και η Jumbo 19,8 χιλ. τεμάχια αξίας 557 χιλ. ευρώ.
Η Aegean 10 χιλ. τεμάχια αξίας 126 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.338 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380, οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
 Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.101 μονάδες, οριακά υψηλότερος από την πρώτη αντίσταση των 1.100 μονάδων και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες και οι 1.180 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,78% - Το spread με την Ιταλία στις -30 μ.β.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/7 στην  αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική από τις προσδοκίες για το τέλος των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, στην επόμενη συνεδρίαση της 25-26 Ιουλίου μετά την  υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Ιουνίου, στο 3% από 4% τον Μάιο, παρακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2023, επιβεβαιώθηκε στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 8,6%.
Οι επενδυτές θεωρούν  σίγουρη μια  ακόμη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ 27/7 και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,78% και το 10ετές ιταλικό 4,08% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,83% και το 2ετές στο 4,85%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Πως μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει αξία 1 δισ. – Με κόστος κεφαλαίου (WACC) στο 7,8%... θα πωληθεί νέο ποσοστό μετοχών

To ζήτημα με το κόστος κεφαλαίου Weighted Average Cost of Capital (WACC) του ΑΔΜΗΕ είναι… ουσιώδες καθώς θα καθορίσει και την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας που σήμερα ανέρχεται στα 525 εκατ ευρώ και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ.

Ορισμένα νέα στοιχεία…
1) Φαίνεται ότι κλείνει το Weighted Average Cost of Capital (WACC) πέριξ του 7,8% για τον ΑΔΜΗΕ
2) Απαιτείται να συγκλίνει προς το 7,8% ώστε ο ΑΔΜΗΕ να μπορεί να προβεί στις νέες επενδύσεις που απαιτούνται περίπου 4 δισ την επόμενη 4ετια για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς ο όγκος των ΑΠΕ φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριας και νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου
3) Όλοι οι πάροχοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση την κυβέρνηση γιατί αλλιώς κινδυνεύει το σύστημα μεταφοράς ενέργειας να τιναχτεί στον αέρα (μπλακ αουτ)
4)Το οικονομικό επιτελείο πιέζει ασφυκτικά την Ανεξάρτητη αρχή να υπάρξει άμεσα συμφωνία και με την εισήγηση του Δ/ντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ να αυξηθεί το wacc στα 7,8% για δυο λόγους
πρώτον για να υπάρχουν κέρδη στον ΑΔΜΗΕ ώστε να εκτελέσει το επενδυτικό του πρόγραμμα και
δεύτερον και κυριότερο γιατί σκοπεύει μεσοπρόθεσμα να πωλήσει νέο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ σε πολυ υψηλότερες τιμές πέριξ των 4 ευρώ ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια που θα του χρησιμεύσουν για αποπληρωμή 2χρονια νωρίτερα όπως εξαγγέλθηκε μνημονιακών δανείων 2 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει αύξηση του wacc του ΑΔΜΗΕ στα 7,8%;
Σύμφωνα με αναλύσεις αυτό θα οδηγήσει σε ετήσια κερδοφορία της τάξης των 100 έως 130 εκατ με αποτέλεσμα να αποτελεί ο ΑΔΜΗΕ στα τρέχοντα επίπεδα μια υποτιμημένη μετοχή του ΧΑΑ με p/e πέριξ του 5
Αυτο κατά την εκτίμηση μας θα προκαλέσει την άμεση ανατιμολόγηση της τιμής της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο για την οποία η Eurobank με το χαμηλό wacc έχει δώσει τιμή στόχο τα 3 ευρώ
Σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία αν εγκριθεί η εισήγηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με προβολή κερδών πέριξ των 130 εκατ ευρώ ετησίως θα ακολουθήσουν άμεσα αναβαθμίσεις με στόχο τιμής πέριξ των 4 ευρώ όπου και η Κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου…

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά  έκλεισαν σήμερα  20/7 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,31%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,92%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,15%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο  -0,31% ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε οριακά στο +0,02%.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/7 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της υποχώρησης του πληθωρισμού του Ιουνίου στην Ευρωζώνη ο οποίος επιβεβαιώθηκε στο  5,5%, από 6,1% τον Μάιο, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν τις αποφάσεις της FED (26/7 ) και ΕΚΤ (27/7) για τη νομισματική πολιτική.
Άνοδος καταγράφεται  στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο +2,4% στα 27,60 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,80% στα 80,10 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1% στα 76,10 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,405% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,80%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P 500 στο -0,40%, ο Nasdaq στο -1,20% και το ETF GREC (στο +0,73%  39,79 δολ. ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο τελευταίο μισάωρο ξεχώρισε η Εθνική 

Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες, σ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ στα τελευταία λεπτά  ξεχώρισε η Εθνική με υψηλό ημέρας +3,22% αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε τελικά στα 6,31 ευρώ, με άνοδο +1,45% με όγκο 772 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,77 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6340 ευρώ, με άνοδο +0,65%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,49 ευρώ, με πτώση -0,29%, με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6355 ευρώ, με άνοδο +0,34% και όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,83 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,15 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 341 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Σε νέο ιστορικό ο Μυτιληναίος

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Μυτιληναίος σε νέο ιστορικό υψηλό και ακολούθησαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo ....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Quest, Coca Cola, Aegean.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,94 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση στα 10,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με άνοδο +0,41% και αποτίμηση  6,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,79 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 4,12 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,35% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,26 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,54 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,50 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,30 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,16 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,82 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,14 ευρώ, με άνοδο +1,40% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,20 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 3,84 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,30 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 5,19 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,78 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 722 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,09 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,18 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,78% - Το spread με την Γερμανία στις 134 μ.β.

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 20/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,78% και το 10ετές ιταλικό 4,08% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης από 140 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα  20/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Ιουλίου του 2023 στο 4,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/7/2023 στο 2,40%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,15% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,62%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης