Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +2% αλλά ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ +0,26% στις 1.278 μον. - Παραμένει ο στόχος των 1.380 μον.

Με ΔΕΗ +2% αλλά ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ +0,26% στις 1.278 μον. - Παραμένει ο στόχος των 1.380 μον.
Η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με στόχο τις 1.380 μονάδες, με τους επενδυτές όμως να είναι προσεκτικοί, με τον ρυθμό ανόδου να μειώνεται καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί και αυτό φαίνεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.278 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές ΔΕΗ +2,05%, Coca Cola +1,64%, Τιτάν +1% ...ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες - πλην Πειραιώς -  με χαμηλές τις συναλλαγές και χωρίς σημαντικά πακέτα όπως στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους α΄εξαμήνου οι οποίες ξεκίνησαν χθες, δεν είχαν διάρκεια, με τους επενδυτές να κλειδώνουν τα κέρδη τους.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη έως +2%, πτωτικά έκλεισαν Εθνική -1,59%, Eurobank -1,37% και Alpha Bank -1,32% ενώ ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +0,87%.
Εν τω μεταξύ, σημαντική αποκλιμάκωση είχε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% τον Ιούνιο, από 4,1% τον Μάιο ενώ στο 5,5% εκτιμάται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο.

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα 30/6, με την πορεία της αγοράς να είναι εντυπωσιακή, με τον Γενικό Δείκτη να έχει απόδοση +37,52% το α΄ 6μηνο του 2023, ο FTSE 25 +37,63% και ο Τραπεζικός Δείκτης +57,52%.
Η υπεραπόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές είναι αποτέλεσμα των εκλογών που διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, επενδυτική βαθμίδα, placement τραπεζών ...
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με ορατό στόχο τις 1.380 μονάδες,  με τους επενδυτές όμως να είναι προσεκτικοί  με τον ρυθμό ανόδου να μειώνεται στη συνέχεια καθώς η ανάκτηση της  επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί και αυτό  φαίνεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων.
Σύμφωνα, με την τελευταία ανάλυση της Societe Generale, η νίκη της ΝΔ στις εκλογές αναμένεται να διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και να αυξήσει τις πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023.
Οι αγορές, όμως, σύμφωνα με την γαλλικής τράπεζας έχουν πιθανότατα ήδη τιμολογήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης και ο αντίκτυπος από τις ροές θα μπορούσε να είναι μικρός, με την τράπεζα να εκτιμά ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ .

Επίσης, μπορεί η αισιοδοξία  να είναι διάχυτη ωστόσο τα βασικά ζητήματα  παραμένουν, όπως το υψηλό  χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας ενώ σε διεθνή επίπεδο συνεχίζονται οι δηλώσεις  κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι  δεσμεύονται να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Στα 4,9 δισ. ευρώ θα ανέρχεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της Intrakat

Στο κατασκευαστικό κλάδο ξεχώρισε η Intrakat με κέρδη +3,37% στο υψηλό της ημέρας, με αυξημένο όγκο 402 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 369 εκατ. ευρώ.
Στα 4,9 δισ. ευρώ θα ανέρχεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της Intrakat στο τέλος του 2023, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική και την έγκριση των αρμόδιων Αρχών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το ανεκτέλεστο στο τέλος Ιουνίου 2023 έχει φτάσει στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 850 εκατ. ευρώ αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.
Ο κ. Εξάρχου εστίασε σε όσα πέτυχε η διοίκηση στον ένα χρόνο της θητείας της ενώ υπογράμμισε πως η Intrakat διαθέτει τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τις ταμειακές ροές, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να πετύχει όλους τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,51% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,15%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +2,24%, Πειραιώς +1,74% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος +1% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,40% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,97%.
Περί τις 14:30, με ελεγχόμενες πιέσεις σε Εθνική -1,82%, Eurobank -1,76% αλλά και σε Viohalco -1,76%, Μυτιληναίος -1,24%, όμιλος ΓΕΚ Τέρνα +1% ...  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας -1,13% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 1.278 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.287,58 μονάδες και χαμηλό τις 1.273,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα  25,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,42 εκατ. ευρώ και όγκου 1,89 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 2,26 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 84,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,12 εκατ. ευρώ και η Autohellas 10 χιλ. τεμάχια αξίας 140 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.278 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.280 μονάδες και ακολουθούν  οι 1300 μονάδες, οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1,200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.009 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,68% - Το spread με την Ιταλία στις -44 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/6 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,68% και το 10ετές ιταλικό 4,12% με το μεταξύ τους spread στις -44 μονάδες βάσης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πάνελ που συντόνισε το CNBC στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη 28/6, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,84% και το 2ετές στο 4,89 %, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 30/6 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο  -0,14%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,62%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο+0,23%, ο  δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,56% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,12%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - Κέρδη στην Wall Street

Άνοδος καταγράφεται σήμερα 30/6 στις ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας στήριξη από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας
Ειδικότερα, στο 5,5% εκτιμάται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (11,7%, έναντι 12,5% τον Μάιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, έναντι 5,8% τον Μάιο), τις υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και την ενέργεια (-5,6%, έναντι 1,8% τον Μάιο).
Εν τω μεταξύ οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών ότι θα συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Κέρδη και στην Wall Street, μετά την κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων που δείχνουν τα νέα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2023, καθώς επιβραδύνθηκαν σημαντικά. 
Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας πρόσθεσε 4,6%.
Επίσης, καύσιμο αποτελεί και η δεικτοβαρής Apple, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο +4,4% στα 36,90 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,60% στα 74,92 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,60% στα 70,25 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,90%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,65%, ο S&P 500 στο +0,85%, ο Nasdaq στο +1% και το ETF GREC +0,37% ( 37,16 δολ. ).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Εξαίρεση η Πειραιώς

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,9540 ευρώ, με πτώση -159%, με όγκο  1,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση  5,45 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με πτώση -1,32%, με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0060 ευρώ, με άνοδο +0,87% με όγκο 3,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,76 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5090 ευρώ, με πτώση -1,37% και όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,94 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,82 ευρώ, με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχέςτου FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Ανοδικά έκλεισαν  ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,  Ελλάκτωρ, Coca Cola ....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Viohalco, Quets, Cenergy....
Η Coca Cola έκλεισαν στα 27,34 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση στα 10,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισαν στα 15,71 ευρώ, με άνοδο +0,71% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,45 ευρώ, με άνοδο +2,05% και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,34 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,48 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,20 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,39 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,83 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,20 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,20 ευρώ, με άνοδο +0,80%και κεφαλαιοποίηση 3,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,34 ευρώ, με άνοδο +0,06% και κεφαλαιοποίηση 4,62 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0350 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 764 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,0250 ευρώ, με πτώση -0,86%, με όγκο 8,8 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 126 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,68%, - Το spread με την Γερμανία στις 125 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/6 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,68% και το 10ετές ιταλικό 4,12% με το μεταξύ τους spread στις -44 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 124 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -44 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 52 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Ιουνίου του 2023 στο 4,12%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2023 στο 2,43%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,85 με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,16% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,12% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,78%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης