Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΤΕ +2%, ΜΟΗ +5% αλλά τράπεζες πτωτικά, το ΧΑ +1,25% στις 1.236 μον. - Η ανοδικότητα της αγοράς θα εξαντληθεί

Με ΟΤΕ +2%, ΜΟΗ +5% αλλά τράπεζες πτωτικά, το ΧΑ +1,25% στις 1.236 μον. - Η ανοδικότητα της αγοράς θα εξαντληθεί
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαιου έδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.236 μονάδες, με στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +2,07%, ΔΕΗ +2,15%, οι πετρελαϊκές Motor Oil +5,25%, ΕΛΠΕ +3,91% ... ενώ οι τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.
Ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει κέρδη +9,17% από την 21η Μαΐου και ο Τραπεζικός Δείκτης άνοδο +13%, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 32,95% και ο Τραπεζικός Δείκτης κέρδη 55,51%.
Η αγορά αφομοιώνει τα υψηλά 9 ετών, με τις 1.200 μονάδες να αποτελούν το σημείο αναφοράς, με επόμενο στόχο τις 1.250 μονάδες ενώ κρίσιμο σημείο στήριξης οι 1.150 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -1,04% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,57%, Alpha Bank -0,35% και Εθνική -0,20%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η Motor Oil καθώς ο νέος συνεταιρισμός με την ΔΕΗ αποδίδει διπλό όφελος για την εταιρεία με την εξαγορά του 75% της Unagi κατόχου ενός χαρτοφυλακίου 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,9GW.
Αφενός η εταιρεία ΜORE με σημερινή εγκατεστημένη ισχύ 800 MW (μετά την εξαγορά της Άνεμος από την Ελλάκτωρ) θα αυξήσει την ισχύ της, και αφετέρου θα αποκτήσει αγοραστή για την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών όταν τα ώριμα έργα της νέας εταιρείας θα αρχίσουν να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαιου έδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση με τους διεθνείς οίκους να συνεχίζουν τις θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το μήνυμα στης πρώτης κάλπης
ήταν ξεκάθαρο, οι πολίτες ήθελαν αυτοδυναμία της ΝΔ και καθαρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 ενώ συντηρείται ο στόχος της αυτοδυναμίας για την ΝΔ και θα επιβεβαιωθεί 100%... εντούτοις ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ – σε κάποιο βαθμό – δεν επιθυμούν την παντοδυναμία Μητσοτάκη… αφού η αχαλίνωτη πολιτική θα κυριαρχήσει και προφανώς δεν θα είναι για το συμφέρον της πατρίδας μας…
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διαρκή λειτουργία της δημοκρατίας, καθαρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά και υπαρκτές αντιπολιτεύσεις, οπότε αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί…
Η παντοδυναμία Μητσοτάκη θα αποτραπεί… και θα είναι μια θετική εξέλιξη αφού η αυτοδυναμία και ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης θα έχουν επιτευχθεί…

Εν τω μεταξύ, θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η αρχική συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ, ενώ η αργία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο περιόρισαν τις εγχώριες συναλλαγές
Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, ο McCarthy και ο Biden κατέληξαν σε μια κατ αρχήν συμφωνία , αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση να επιτύχουν τη κύρωσή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και της Γερουσίας πριν από τις 5 Ιουνίου για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση, με το 10ετές ελληνικό  ομόλογο στο 3,84% και το Ιταλικό στο 4,29% με το μεταξύ τους spead στις -45 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Αν όχι από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, τότε στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS που είναι ο επόμενος σταθμός.
Βέβαια υπάρχει και το παράθυρο με τη Scope στις 4 Αυγούστου, εφόσον η ΕΚΤ ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μπει στη λίστα με τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Aκολουθεί η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20 Οκτωβρίου 2023 η  Standard and Poor's και ολοκληρώνεται στις 1 Δεκεμβρίου 2023  από την Fitch.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,60% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,26%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +2,28%, Eurobank +1,95% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,56% .
Περί τις 12:00 με τις τράπεζες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -1,99%, Πειραιώς -1,57% αλλά με την υποστήριξη επιλεγμένων μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ .. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο 1,37% ενώ ο Γενικός Δείκτης κράτησε το θετικό πρόσημο +0,01%
Περί τις 16:30, με στηρίξεις από Motor Oil +6,22%, EΛΠΕ +4%, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo άνω του +2% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,58%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,25% στις 1.236 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.240,22 μονάδες και χαμηλό τις 1.220,99 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 24,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,23 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 730 χιλ. ευρώ, η Εθνική 81 χιλ. τεμάχια αξίας 496 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 100 χιλ. τεμάχια αξίας 283 χιλ. ευρώ..
Ο OTE 28 χιλ. τεμάχια αξίας 402 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 125 χιλ. τεμάχια αξίας 2,02 εκατ. ευρώ και η Jumbo 22,7 χιλ. τεμάχια αξίας 498 χιλ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 372 χιλ. ευρώ, η ΚΡΙ - ΚΡΙ 41,3 χιλ. τεμάχια αξίας 339 χιλ. ευρώ, η  Βιοκαρπέτ 90 χιλ. τεμάχια αξίας 180 χιλ. ευρώ και ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ 39 χιλ. αξίας 90 χιλ. ευρώ.  .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.236 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.270, οι 1.300 και οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.170, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 996 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.025 και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.

Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,84%  - Το spread με την Ιταλία στις -45 μ.β.

Bελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/5 τα ελληνικά ομόλογα με επίκεντρο τα θετικά σημάδια από τις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών -Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ
Στη εγχώρια αγορά οι επενδυτές αφομοιώνουν το αποτέλεσμα της πρώτη κάλπης αναμένοντας ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει τις  δημοσιονομικές πολιτικές που βελτιώνουν την πιστωτική θέση της και να ανοίξει ο δρόμος προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου
Επίσης, αναμένουν τις επόμενες αποφάσεις των Κεντρικών για τα επιτόκια, με έντονες τις προσδοκίες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο κόστος και την ευκολία πρόσβασης σε πιστώσεις, επιβραδύνοντας την αύξηση των επενδύσεων και πλήττοντας ιδίως τις επενδύσεις σε κατοικίες.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,84%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,29% και το γερμανικό 10ετές στο 2,44%.
Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει φέρει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Ήδη τιμολογούνται χαμηλότερα από Ιταλία, Κύπρο ακόμη και τη Μ. Βρετανία που ήδη την διαθέτουν.
Ωστόσο, η πολυπόθητη επενδυτική δεν θα σηματοδοτήσει κάποια ουσιώδη αλλαγή αφού ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε άτυπο καθεστώς προστασίας ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…

Οι τρεις επιχειρηματίες που αναβαθμίζονται με Μητσοτάκη… Κοπελούζος, Εξάρχου, Περιστέρης – Εκτός ο Holterman

Σίγουρα οι διασυνδέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τον επιχειρηματικό κόσμο δεν εξαντλούνται σε λίγους επιχειρηματίες… ωστόσο 3 αναμένεται να ξεχωρίζουν… στο εγγύς και απώτερο μέλλον λόγω των στενών σχέσεων που έχουν με βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Αν και η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί και δεν είναι ξεκάθαρο ποια πρόσωπα θα αναλάβουν στρατηγικά υπουργεία, όπως Υποδομών, Ενέργειας κ.α. εντούτοις τρεις επιχειρηματίες ήδη… έχουν καλή θέση στην κούρσα διεκδίκησης σημαντικών έργων…
Δεν περιλαμβάνουμε π.χ. τον Λασκαρίδη ή άλλους εφοπλιστές ή επιχειρηματίες που έχουν στενούς δεσμούς αλλά ειδικά σε 3 επιχειρηματικούς ομίλους…
Αναφερόμαστε
1)Στον όμιλο Κοπελούζου, όπου απολαμβάνει της ξεκάθαρης στήριξης της κυβέρνησης, βρέθηκε μάλιστα η κυβέρνηση να υποστηρίζει τον επιχειρηματία Κοπελούζο η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες… αποκλείοντας άλλους ενδιαφερόμενους και στέλνοντας ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι για ένα συγκεκριμένο έργο… η πρόταση της ο όμιλος Κοπελούζου…
Ο Κοπελούζος με την Macquarie θα πάρουν την Αττική Οδό...
2)Στον Αλέξανδρο Εξάρχου και στους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη.
Μετά την εξαγορά της Intrakat και του Άκτωρ αλλά και της απόφασης να εξαγοράσουν την Παγκρήτια και να συμμετάσχουν στην προβληματική Attica bank – αποτέλεσαν μέρος της λύσης του προβλήματος – αναβαθμίστηκαν στην κυβέρνηση…
Ο Εξάρχου όσο και οι εφοπλιστές γνωρίζουν ότι πήραν προβληματικές τράπεζες αλλά θα λάβουν διάφορα γενναιόδωρα… δώρα όπως νέο Ηρακλή κατά μια έννοια για την Attica bank, συνέχιση της στήριξης από το ΤΧΣ και βεβαίως σημαντικά έργα υποδομής όπου θα αποσβέσουν τυχόν απώλειες κεφαλαίων…
«Βοηθείστε μας και θα σας βοηθήσουμε είπαν στους εφοπλιστές και ο Εξάρχου… έκανε πράξη την συμφωνία, η συμμετοχή της Thrivest στην Attica bank έβγαλε από την δύσκολη θέση την κυβέρνηση» ανέφερε πολύ καλός γνώστης των συνομιλιών…
Με Καραμανλή, Πιερρακάκη, Γεωργιάδη και Δημητριάδη ο Εξάρχου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις…
Μεταξύ των πολλών μελλοντικών εξελίξεων που μπορούμε να δούμε είναι συνεργασία Intrakat με Κοπελούζο και Macquarie για την παραχώρηση της Αττικής Οδού… το σενάριο αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης…
3)Στον Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Γεραπετρίτη και όχι μόνο.
Αν και η καθυστέρηση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αγγίζει τα όρια της χρηματιστηριακής κόπωσης εντούτοις το deal έως τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου 2023 θα ανακοινωθεί.
Το επενδυτικό fund First Sentier Investors (Igneo) προσφέρει τιμή 22,8 ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να αγοράσει έως το 70% της εταιρίας έναντι 1,85 με 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτιμάται 2,34 δισεκ. και με τιμή 22,8 ευρώ θα αποτιμάται 2,64 δισεκ. ευρώ.
Το deal της First Sentier Investors με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ύψους 1,85 δισεκ. αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι το fund θα επενδύσει 350 εκατ και θα δανειστεί 1,5 δισεκ. και από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μια μεγάλη εταιρία εστιασμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η First Sentier Investors προσπαθεί να αγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ελάχιστη ίδια συμμετοχή και με πολλά δανειακά…
4)Ο Holterman της Reggeborgh κάποτε είχε ισχυρό ρόλο μέσω του Ν. Δένδια αλλά στην ΝΔ και στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου… ο Holterman δεν θεωρείται… πολύ δικός τους επιχειρηματίας…
Ο Ελλάκτωρ έχει συρρικνωθεί και στην Alpha bank, που κατέχει η Reggeborgh το 5,5% της τράπεζας, δεν θα σημειωθούν μη ελεγχόμενες εξελίξεις…
Τα σχέδια να αποκτήσει η Reggeborgh το 10% ή μεγαλύτερο ποσοστό... τελούν υπό αιρέσεις...

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 29/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς η αρχική συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,03%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,28%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,87% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά στο -1,04%.
Το χρηματιστήριο στην Ν. Κορέα παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 29/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την αποτροπή χρεοκοπίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden οριστικοποίησε την Κυριακή μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κevin Mcarthy για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 και δήλωσε ότι η συμφωνία είναι έτοιμη να μεταβεί στο Κογκρέσο για ψήφιση.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο +2,61% στα 25,16 ευρώ.
Ήπια υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent-0,74% στα 76,41 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,45% στα 72,34 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,40% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45%.
Oι αγορές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Μεταβλητότητα και πτώση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν τελικά οι τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε 6,11 ευρώ, με πτώση -0,20%, με όγκο 751 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,44 ευρώ, με πτώση -0,35%, με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7840 ευρώ, με πτώση -0,57%, με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5235 ευρώ, με πτώση -1,04% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,65 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,60 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ..

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +5,69%, Motor Oil, Sarantis, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισε μόνο η Coca Cola...
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,92 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση στα 10,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,31 ευρώ, με άνοδο +2,07% και αποτίμηση 6,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,97 ευρώ, με άνοδο +2,15% και αποτίμηση 3,81 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,33 ευρώ, με άνοδο +1,43% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,42 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με άνοδο +1,9% και κεφαλαιοποίηση 1,44 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,66 ευρώ, με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 2,39 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,98 ευρώ, με άνοδο +3,91% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,04 ευρώ, με άνοδο +5,25% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 22,20 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 29,48 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 4,21 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 730 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,86 ευρώ, με άνοδο +2,54% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,9750 ευρώ, με άνοδο +2,58%, με όγκο 26 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 156 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,84%  - Το spread με την Γερμανία στις 140 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/5 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,84% και το 10ετές ιταλικό 4,29% με το μεταξύ τους spread στις -45 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης από 138 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Μαΐου του 2023 στο 4,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/5/2023 στο 2,44%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,87% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,17% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,94%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης