Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ας προετοιμαστούμε για το αδιανόητο – Το χρηματιστήριο το Φθινόπωρο 1.350 μον. (+20%) και μετά κραχ στις 850 μον (-37%)

Ας προετοιμαστούμε για το αδιανόητο – Το χρηματιστήριο το Φθινόπωρο 1.350 μον. (+20%) και μετά κραχ στις 850 μον (-37%)
Πιστεύουμε ότι μετά από μια μακρά περίοδο ευφορίας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφουσκώσει αυτό μπορεί να συμβεί σε βάθος 7 με 9 μηνών – ίσως και νωρίτερα – δηλαδή να βρεθεί ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο στις 850 μονάδες.
Η γενική πεποίθηση των επενδυτών του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ότι η νέα 4ετία Μητσοτάκη που θα έρθει στις 2 Ιουλίου 2023 – στις δεύτερες εκλογές, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το Φθινόπωρο του 2023 – πιθανή ημερομηνία 20 Οκτωβρίου – θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στις 1.350 μονάδες δηλαδή άνοδο 20% ή και υψηλότερα.
Τα χρηματιστήρια των χωρών που αναβαθμίστηκαν σε επενδυτική βαθμίδα τείνουν να ανακάμπτουν αν και το 2024, περισσότεροι οίκοι θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
H υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ και τους επενδυτές οπότε έστω και ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα αυτή νοείται ως η βαθμολογία της Ελλάδος.
Η επενδυτική βαθμίδα θα αποδειχθεί περισσότερο επικοινωνιακό τρικ παρά ουσιαστική μεταβολή στην απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος.
Η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα χωρίς επενδυτική βαθμίδα με πρόσχημα την πανδημία και έτσι βοήθησε το ελληνικό χρέος…
Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά show και τρικ χωρίς αντίκρισμα και προφανώς δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος.

Με την νίκη Μητσοτάκη, την επενδυτική βαθμίδα, ανάπτυξη του ΑΕΠ +3% και το 2023, ισχυρά κέρδη τραπεζών και ανάκαμψη επιχειρηματικής δραστηριότητας καλλιεργείται η πεποίθηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φουσκώσει έως τις 1.350 μονάδες…
Το σενάριο αυτό ουσιαστικά στηρίζεται στην παραδοχή ανάκαμψης 20% από τις τρέχουσες τιμές…
Λαμβάνοντας υπόψη ότι για καιρό βρισκόταν στις 850 μονάδες… η άνοδος στις 1.350 μονάδες σημαίνει σχεδόν 60% ανάκαμψη…

Μετά την ανάκαμψη το κραχ

Εάν ρωτήσουμε έστω και ένα επενδυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου εάν θα ξαναδούμε τις 850 μονάδες, όλοι μηδενός εξαιρουμένου θα απαντήσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα διασπάσει καθοδικά τις 1.000 μονάδες και δεν θα ξαναδεί τις 850 μονάδες.
Τον Νοέμβριο του 2024 θα διεξαχθούν εκλογές στις ΗΠΑ και ελπίζουμε ο πιο άχρηστος Πρόεδρος ο Biden θα μετακομίσει στο σπίτι του γιατί θα κερδίσει ο Trump και το 2025 – καλώς εχόντων των πραγμάτων – τον Νοέμβριο του 2025 θα αναβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη που θα επιφέρει μια μεταβολή εισροών – εκροών πάνω από 6 με 6,5 δισεκ. δολαρίων…
Θα σκεφθείτε ότι υπάρχουν στο πολύ βάθος του ορίζοντα σημαντικά θετικά νέα που μπορεί να έρθουν οπότε γιατί να ξεφουσκώσει το ελληνικό χρηματιστήριο;

Παρατηρούμε ότι μετά από μια μακρά περίοδο ανάκαμψης το ελληνικό χρηματιστήριο ξεφουσκώνει και οι αιτίες που θα ξεφουσκώσει ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν αλλά όταν ένα φαινόμενο εκδηλώνεται πολλές φορές… παύει να αποτελεί τύχη και αξιολογείται με μεγαλύτερη προσοχή.

Πιστεύουμε ότι μετά από μια μακρά περίοδο ευφορίας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφουσκώσει αυτό μπορεί να συμβεί σε βάθος 7 με 9 μηνών – ίσως και νωρίτερα – δηλαδή να βρεθεί ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο στις 850 μονάδες.
Ένα ορισμένοι θεωρήσετε όλο αυτό υπερβολή προσπεράστε το… εάν όμως θεωρήσετε ότι το bankingnews δεν έχει χάσει από το 2010 ούτε μια μεγάλη διόρθωση στις προβλέψεις του… απλά κρατείστε το… υπάρχουν κάποια πράγματα που φαίνονται στον ορίζοντα που οι αναστατωμένοι αισιόδοξοι δεν θέλουν να δουν…

Η φούσκα υπάρχει και συνεχίζει να φουσκώνει αλλά οι πολλοί θα την αντιληφθούν όταν σκάσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης