Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λαζαράκου: Επικεντρωνόμαστε στη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη

Λαζαράκου: Επικεντρωνόμαστε στη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Bureau) της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Βασιλική Λαζαράκου, επισήμανε ότι στην πλειοψηφία τους, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν συνάδοντας με όσα προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Στις κατευθυντήριες γραμμές πάνω σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,  το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Bureau) της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Βασιλική Λαζαράκου, επισήμανε ότι στην πλειοψηφία τους, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν συνάδοντας με όσα προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Πρόσθεσε ότι «οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν θέλουν να κάνουν δομικές αλλαγές, κάτι το οποίο μπορεί ωστόσο να χρειάζεται. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Το μήνυμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο, επικεντρωνόμαστε στη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο μετάβασης προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του κεφαλαίου 6 του ΟΟΣΑ. Δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε πίσω. Ως ρυθμιστικές αρχές πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μιλάμε για ακριβή στοιχεία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα. Αναμένουμε να δούμε, μετά την αξιολόγηση, αν θα πρέπει να αλλάξει ξανά ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση».
Η ίδια σημείωσε, για τη δομή του διοικητικού συμβουλίου, ότι θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία ως προς την ηλικία, τα γένη. Πρόσθεσε πως «υποστηρίζουμε στην Ελλάδα την ισότητα στα μέρη. Η ελληνική νομοθεσία είναι μπροστά γιατί έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Έχουμε σίγουρα πράγματα να κερδίσουμε. Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουμε πλέον κλείσει τις υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων, ΟΟΣΑ Carmine Di Noia είπε αρχικά ότι «ο ΟΟΣΑ είστε εσείς, εδώ στην Ελλάδα είστε πολύ ενεργοί σε όσα συμβαίνουν».
Εξήγησε πως «όταν παρουσιάζει τις τελειοποιημένες αποφάσεις του ο Οργανισμός, δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, αλλά πρόκειται για τη δική σας απόφαση. Φυσικά έχουμε διαφορετικά πρότυπα, αλλά σε λίγο, τον Ιούνιο, θα εγκρίνουμε τις νέες αρχές G20 για την εταιρική διακυβέρνηση. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί διευκολύνει την οικονομική εξέλιξη των εταιρειών και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Προβλέπεται δε και η προστασία των επενδυτών μέσω των νέων αρχών».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «38 χώρες υπάρχουν τώρα στο ΟΟΣΑ και πολλές χώρες προστίθενται. Δεν τίθενται πρότυπα μόνο για εμάς, αλλά και παγκόσμια. Ο ΟΟΣΑ έχει και το γραφείο οικονομικής σταθερότητας. Εκεί διαχειριζόμαστε όλα τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Θέλουμε κανονισμούς που να μπορούν να εφαρμόζονται από κοινού από όλους. Υπάρχουν κι αρχές γι’ αυτούς που θέτουν τις πολιτικές, συνεργαζόμαστε και με τους θεσμούς. Προσπερνάμε όλους τους ενδιάμεσους. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανθεκτικότητα, αλλά όλα αυτά οφείλονται σε εσάς».
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Μόνιμο Εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος επισήμανε στο καλωσόρισμά του ότι ο ΟΟΣΑ δεν διανέμει χρήματα όπως πολλοί θεωρούν «ούτε έχει την ισχύ να επιβάλλει τη θέλησή του» όπως σημείωσε.
«Στον ΟΟΣΑ οι χώρες μέλη ανταλλάσουν απόψεις και μέσω διαπραγματεύσεων φτάνουν στις συμφωνίες» ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης