Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η χρηματιστηριακή μετανάστευση κόντρα στο αφήγημα της ΕΧΑΕ για νέες εισαγωγές - Τα παραδείγματα

Η χρηματιστηριακή μετανάστευση κόντρα στο αφήγημα της ΕΧΑΕ για νέες εισαγωγές - Τα παραδείγματα
Οι ελληνικές εταιρίες μεταναστεύουν...
Σχετικά Άρθρα
Οι ελληνικές εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε αυτόνομα, είτε μέσω συγχώνευσης επιδιώκουν την εισαγωγή των μετοχών τους σε χρηματιστήρια με υψηλότερη ρευστότητα ( Λονδίνο ), οι νεοφυείς επιχειρήσεις εξασφαλίζουν κεφάλαια από family offices και η EXAE αναμένει... πότε θα “προσγειωθούν” οι μετοχές του Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, οι ελληνικές εκλογές καθυστερούν τις όποιες νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ, οι προσδοκίες για υψηλή ρευστότητα, άρα και υψηλότερες αποτιμήσεις οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε χρηματιστηριακή “μετανάστευση”.
Η σημερινή διοίκηση της EXAE εξασφάλισε bonus υπογραφής 150 χιλ. ευρώ, αλλά λίγοι θα διαφωνούσαν αν το bonus δινόταν για κάθε νέα εισαγωγή.

Χήτος – Green Cola - Peoplecert: μικρά “ψάρια” σε... μεγάλες “λίμνες”;

Πρόσφατα, η εταιρεία Ζαγόρι ( Xήτος ) αποφάσισε την απορρόφηση της Green cola με στόχο την δημιουργία μιας επιχείρησης αναψυκτικών με 100 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και διεθνή παρουσία σε παραγωγή και εμπόριο. Αν και δεν είναι οριστική η απόφαση, η ενοποιημένη εταιρεία φέρεται να επιλέγει την αγορά του Λονδίνου προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια και να αποκτήσει συμμετοχή διεθνών επενδυτών – παρόλο που η τελευταία υφίσταται στην Αθήνα αλλά δεν “πωλείται” επαρκώς.
Σύμφωνα με έμπειρο Έλληνα τραπεζίτη, είναι προτιμότερο για μια ελληνική επιχείρηση να καταστεί ένα “μεσαίο ψάρι σε μια μικρή λίμνη, παρά
ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη λίμνη”.

Κι αυτό διότι, οι ελληνικές τράπεζες όπως και τα αρμόδια επενδυτικά τμήματα είναι εδώ, έχουν ονόματα διευθύνσεις και, κυρίως, θα έχουν και τις ευθύνες των αποτιμήσεων. Σ ένα ξένο χρηματιστήριο, η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί από μια επενδυτική τράπεζα ή χρηματιστηριακή και εκ των πραγμάτων η λογοδοσία θα είναι πιο απρόσωπη μ ότι αυτό σημαίνει.
Eπίσης, η Peoplecert, μια εταιρεία με δραστηριότητα στις πιστοποιήσεις διαθέτει κύκλο εργασιών 117,7 εκατ. στερλίνες και καθαρά κέρδη 21 εκατ. στερλίνες, διερευνά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς πραγματοποιεί συχνά και εξαγορές.

Στην θεωρία, η εξασφάλιση της υψηλής ρευστότητας βρίσκεται στις ξένες αγορές, αλλά στην πραγματικότητα για τις περιπτώσεις των εταιρειών Βιοχάλκο, Τιτάν οι μετοχές τους δεν πραγματοποιούν ούτε το 1/3 της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση κεφαλαίων εξαρτάται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες και τους στόχους τους. Μια δεύτερη πηγή φυγής εταιρειών για το ΧΑ αποτελούν τα family offices - private equity funds κα τα οποία συμμετέχουν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποφεύγουν για μεγάλο διάστημα να γίνουν δημόσιες. Πρόσφατα, λ.χ η Δουλευταράς εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το Latsco family office. Βεβαίως, όταν η εταιρεία προετοιμαστεί για μια εισαγωγή, η απόφαση για μια δημόσια εισαγωγή εξαρτάται από το συμφέρον των χρηματοδοτών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης