Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιάννος Κοντόπουλος: Εισροές 260 εκατ. από ξένους θεσμικούς στο τρίμηνο 2023 - Οι επόμενες κινήσεις για να ζωντανέψει το Χ.Α.

Γιάννος Κοντόπουλος: Εισροές 260 εκατ. από ξένους θεσμικούς στο τρίμηνο 2023 - Οι επόμενες κινήσεις για να ζωντανέψει το Χ.Α.
Ο νέος δείκτης MSCI GR Rebased Index, η προετοιμασία για την ένταξη στις ώριμες αγορές και οι απαντήσεις στα ερωτήματα του ΒΝ
Σχετικά Άρθρα
Στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι καθαρές εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Χρηματιστήριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα 60 εκατ. ευρώ να εισρέουν κατά τον μήνα Μάρτιο των ισχυρών αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα οι ενεργές επενδυτικές μερίδες στο τέλος Μαρτίου έφτασαν στις 26.900 από 21.600 όθ ήταν στα τέλη του 2022.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ κος Γιάννος Κοντόπουλος ο οποίος περιέγραψε σειρά δράσεων που έγιναν και πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε να ενισχυθεί η δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μεταξύ των δράσεων πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία του νέου δείκτης MSCI GR Rebased Index ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εταιρίες Alpha, Eurobank, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ώστε να είναι μεγαλύτερη η ορατότητα για επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές MSCI. Επίσης πραγματοποιούνται κινήσεις εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης της αγοράς στις αναπτυγμένες και η επικύρωση από τον MSCI αναμένεται τον Ιούνιο

Οι κινήσεις αυτές είναι:

1.Βελτίωση αγοράς παραγώγων
– 6 νέα stock futures
– Νέος δείκτης παραγώγων

2. Βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων με
– Δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείριση κινδύνου
– Διμερή δανεισμό τίτλων

3. Η επιτυχής μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια προώθησης των εταιριών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρία roadshows και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου στη Γενεύη, στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι και στις 31 Οκτωβρίου στην Φρανκφούρτη.
Σε ό,τι αφορά στις εταιρίες που βρίσκονται σε επιτήρηση ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι στόχος του είναι να λυθεί το θέμα του έτους χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες
Εν τω μεταξύ απαντώντας σε ερωτήσεις του ΒΝ για τη χαμηλή ρευστότητα της πλειοψηφίας των εταιριών του ΧΑ, το κύμα φυγής εταιριών και την υπερρύθμιση επισήμανε πρώτον ότι στόχος είναι να λυθεί πρώτα το ζήτημα της ρευστότητας των μεγάλων εταιριών και στη συνέχεια των μικρότερων παραδεχόμενος ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, δεύτερον επιχείρησε να κάνει ανεπιτυχή σύγκριση με άλλες αγορές αναφέροντας το ποσοστό εξόδων εισηγμένων αλλά όχι τις καθαρές μεταβολές (εισαγωγές μείον διαγραφές εταιριών) αποδεχόμενος τελικά ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση τρίτον παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την υπερρύθμιση των τελευταίων ετών και υποσχέθηκε νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.
Τέλος επισήμανε την ανάγκη δημιουργία ατομικών αποταμιευτικών λογαριασμών με φορολογικά κίνητρα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο ΧΑ και μάλιστα με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης