Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι ψάχνουν τώρα οι μεγάλοι επενδυτές στις μετοχές και γιατί κάποια χαρτιά παραμένουν στο περιθώριο

Τι ψάχνουν τώρα οι μεγάλοι επενδυτές στις μετοχές και γιατί κάποια χαρτιά παραμένουν στο περιθώριο
To growth είναι ζητούμενο για τους μεγάλους επενδυτές, όπως και η χαμηλή μόχλευση
Η αύξηση των επιτοκίων έχει αλλάξει τον τρόπο επένδυσης των μεγάλων επενδυτών σχολιάζουν αναλυτές.
Η αναζήτηση μετοχών γίνεται αυτήν την περίοδο με βάση το growth και το δανεισμό που έχουν.
Εταιρείες με υψηλή μόχλευση αναμένουν κορυφαίοι αναλυτές πως θα δυσκολευτούν και βρίσκονται εκτός ραντάρ των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού.
Αντιθέτως μετοχές με growth, μέρισμα και χαμηλή μόχλευση μπαίνουν στο επίκεντρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Jumbo η οποία έγραψε πρόσφατα νέα ιστορικά υψηλά, μετά και την πρόθεση διανομής έκτακτου μερίσματος 1,1550 ευρώ αλλά και την εκτίμηση του Απ.Βακάκη για αύξηση πωλήσεων

15% το 2023 έναντι του 2022 και κέρδη 270-275 εκατ. ευρώ.

Το growth σε συνδυασμό με το μέρισμα είναι αυτό που τράβηξε τους επενδυτές, ενώ σημειώνεται πως ο όμιλος έχει και αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Από την άλλη στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως το μέρισμα από μόνο του δε φτάνει πλέον.
Μέχρι πρόσφατα, όπου τα επιτόκια ήταν στο μηδέν, η μερισματικές αποδόσεις τραβούσαν επενδυτές και κυρίως συντηρητικούς, οι οποίοι κυνηγούσαν μία καλή απόδοση κάθε χρόνο.
Σε περιβάλλον όμως υψηλών επιτοκίων, αυτή η απόδοση μπορεί πιο εύκολα και με μικρότερο κίνδυνο να επιτευχθεί από κάποιο κρατικό ομόλογο ή από εταιρικό.
Έτσι μετοχές όπως του ΟΤΕ ή του ΟΠΑΠ τους τελευταίους μήνες παραμένουν εκτός βασικών επιλογών ειδικά των ξένων.
Ο ΟΤΕ περισσότερο από τον ΟΠΑΠ, καθώς έχει βρεθεί και σε χαμηλό 23 μηνών, επειδή αναμένεται να υπάρξει πίεση στα κέρδη από την ένταση του ανταγωνισμού και τις προσφορές που κάνει η Nova.
Η μετοχή αν και δε θεωρείται ακριβή στην τρέχουσα αποτίμηση των 5,8 δισ. ευρώ, οι επενδυτές περιμένουν που θα «καθίσει» η τιμή προκειμένου να τοποθετηθούν.

Τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν πως το διάγραμμα είναι αρνητικό και δείχνει επιθετική πτώση.

Η μετοχή έχει απώλειες λίγο πάνω από 7% από την αρχή του έτους με το γενικό δείκτη να έχει άνοδο 13,6%.
Από την άλλη ο ΟΠΑΠ έχει άνοδο περίπου 11% από την αρχή του έτους (ενισχύθηκε την Παρασκευή ενόψει αποτελεσμάτων), καθώς το συνολικό μέρισμα που δίνει αντιστοιχεί σε καλύτερη μερισματική απόδοση και η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 720 εκατ. ευρώ ενώ εμφανίστηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη αισιόδοξη για το 2023.
Η μετοχή σαφέστατα έχει καλύτερη πορεία από τον ΟΤΕ και είναι και σε πολυετή υψηλά, αλλά είναι μακριά από αυτό που λένε «δίκαιη τιμή» και που θα μπορούσε να είναι βάσει ισολογισμού και γενικότερης πορείας της αγοράς.
Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η μετοχή με βάση κάποιους αναλυτές παίζει με p/e κάτω από 12 φορές τα κέρδη των χρήσεων 2022, 2023 και 2024.

Εκτός επενδυτικού ραντάρ βρίσκονται για τους παραπάνω λόγους και οι εταιρείες ακινήτων.

Η Lamda για παράδειγμα που έχει ένα τεράστιο project μπροστά της το οποίο μπορεί να αλλάξει συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρα, βλέπει τη μετοχή της να είναι αδύναμη εδώ και μήνες.
Παράλληλα παρατηρείται και καθυστέρηση στην εισαγωγή εταιρειών ακινήτων από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ που πρέπει να εισαχθούν λόγω νομοθεσίας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης