Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί έχει χαθεί ο έλεγχος; - Τα απανωτά λάθη της Κεφαλαιαγοράς που στοιχίζουν στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου

Γιατί έχει χαθεί ο έλεγχος; - Τα απανωτά λάθη της Κεφαλαιαγοράς που στοιχίζουν στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου
Με καθυστέρηση οι ενέργειες των εποπτικών αρχών
Σχετικά Άρθρα
Πολλά είναι πλέον τα ερωτήματα για το πώς χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μάλιστα πρόσφατα επιχειρήθηκε να πέσει η ευθύνη στην έλλειψη προσωπικού, ή ακόμα και σε τεχνικά λάθη κ.α.
Όμως, η ουσία παραμένει ίδια και ο επενδυτής, ειδικά ο μικροεπενδυτής που δεν έχει πολλές πηγές πληροφόρησης είναι απροστάτευτος.

Η αναστολή της Frigoglass, χθες από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήρθε λίγες ώρες μετά από την απόφαση του Χρηματιστηρίου να περιορίσει την ανεξέλεγκτη μεταβολή της τιμής της Attica Bank.
Και οι δύο ωστόσο αποφάσεις ήρθαν με καθυστέρηση και αφού πρώτα είχαν προηγηθεί πολλά δημοσιεύματα.
Προφανώς και όλα αυτά δημιουργούν πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού την ώρα που Κυβέρνηση και φορείς προσπαθούν να τη βελτιώσουν.
Ξεκινώντας από τα τελευταία, δηλαδή από τη Frigoglass, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε χθες στις 12:51 και αφού είχε κάνει call auction η μετοχή να αναστείλει τη διαπραγμάτευση όταν η ανακοίνωση είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη μέρα (Τετάρτη 1 Μαρτίου) και μάλιστα πριν το άνοιγμα της αγοράς;

Το ΒΝ αποκάλυψε την απώλεια ελέγχου από το βασικό μέτοχο αλλά στην ανακοίνωση γινόταν λόγος για μειοψηφική συμμετοχή. Δεν την διάβασε κάποιος από τις ελεγκτικές αρχές ώστε να ζητήσει ενημέρωση και να δράσει εγκαίρως;
Στο θέμα της Attica Bank, το bankingnews όταν ξέφυγε η τιμή ανέδειξαν το θέμα σημειώνοντας πως με ελεύθερη διασπορά 1,99% γίνεται πάρτι στην τιμή της μετοχής.
Έτσι αποφάσισε να βάλει όριο στο ποσοστό μεταβολής ανόδου ή πτώσης και από 30% να πάει στο 10% για όσες εισηγμένες έχουν διασπορά μικρότερη ή ίση από 10%, ακόμα και αν διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή.
Κάποια στελέχη της αγοράς εκφράζουν και εδώ κάποια ερωτήματα όπως για παράδειγμα για την περίπτωση της REDS.

Υπάρχει μέτοχος με 3,5% που λειτουργούσε μαζί με το βασικό μέτοχο και στη δημόσια πρόταση είχαν μαζί πάνω από 90%, ενώ μετά το πέρας της δημόσιας πρότασης και αφού πλέον δεν λειτουργούσαν μαζί έπεσε κάτω από 90%.
Αυτή η περίπτωση ρωτούσαν κάποια στελέχη της αγοράς, πως θα λειτουργήσει, στο συν-πλην 30% ή στο συν-πλην 10%;
Προφανώς είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί.
Ας μην ξεχνάμε επίσης κάποια τεχνικά θέματα, όπου είχαν οδηγήσει το ποσοστό της ΒΙΣ στο 10% μεταβολή αντί 20% που ήταν όλες οι άλλες μετοχές της επιτήρησης, θέμα που λύθηκε μετά την ανάδειξή του από το ΒΝ (ή σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, είχε εντοπιστεί λίγο πριν ρωτήσουμε ).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης