Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απίστευτο! - Το 1/3 των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι τσάμπα παρά το ράλι – Τα χαμηλότερα P/E

Απίστευτο! - Το 1/3 των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι τσάμπα παρά το ράλι – Τα χαμηλότερα P/E
Τουλάχιστον 50 είναι φθηνές με βάση το εννεάμηνο και μόνο αν χειροτερεύσουν τα αποτελέσματα θα φανούν πιο δίκαια αποτιμημένες αλλά όχι ακριβές
Σχετικά Άρθρα
Χθες το ΒΝ παρουσίασε τις μετοχές με τη χαμηλότερη σχέση αποτίμησης προς ίδια κεφάλαια (p/bv).
Σήμερα συνεχίζουμε παρουσιάζοντας τις μετοχές που έχουν χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τα κέρδη που έχουν δημοσιεύσει στο εννεάμηνο (p/e) μία ανάλυση που συχνά παρουσιάζουμε στο ΒΝ, σε μία προσπάθεια να «τιμήσουμε» τις μετοχές με καλά θεμελιώδη και να ενημερωθούν οι επενδυτές για εκείνες τις μετοχές που δεν παρακολουθούν οι αναλυτές, αλλά αξίζουν περισσότερης προσοχής.

Υπενθυμίζεται πως μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και λόγω του πολέμου αλλά και του πληθωρισμού, οι εισηγμένες δημοσίευσαν ενημέρωση για την πορεία του εννεαμήνου, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες να δώσουν τελική γραμμή (κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας), αν και πολλές το έκαναν.
Η αγορά μπορεί από τον Οκτώβριο που ήταν στις 800 μονάδες να έχει πάει στις 1.100 μονάδες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι μετοχές ακρίβυναν. Τουλάχιστον 50 είναι φθηνές με βάση το εννεάμηνο και μόνο αν χειροτερεύσουν τα αποτελέσματα θα φανούν πιο δίκαια αποτιμημένες αλλά και πάλι οι περισσότερες δε θα μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβές.
Η Αλουμύλ με τα κέρδη προ φόρων και τόκων που δημοσίευσε, ύψους 43,8 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο διεκδικεί για φέτος ένα από τα χαμηλότερα p/e και ίσως και κάτω από 5 φορές.
Η Ξυλεμπορία με κέρδη προ φόρων 3,6 εκατ. ευρώ θα έχει και αυτή κάτω από 5 φορές p/e.
Με τα κέρδη του εννεαμήνου η Motor Oil έχει p/e 2,75 φορές και πιθανότατα είναι η φθηνότερη μετοχή του Ελληνικού Χρηματιστήριο.

Η Έλαστρον έχει δημοσιεύσει κέρδη προ φόρων και τόκων μειωμένα κατά 5,6% αλλά στα 16,8 εκατ. ευρώ και έχει αποτίμηση κάτω από 50 εκατ. ευρώ δηλαδή πιθανότατα p/e κάτω από 5 φορές.
Αντίστοιχο πολλαπλασιαστή έχει και η ΣΙΔΜΑ με κέρδη προ φόρων σημαντικά μειωμένα αλλά στα 12,3 εκατ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση είναι στα 36 εκατ. ευρώ!
Η Κορδέλλου παρά το πρόσφατο ράλι δεν έχει υψηλό p/e αφού είχε κέρδη προ φόρων και τόκων 4,4 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 13,8 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ, όπως και η Motor Oil διεκδικούν μία από τις πρώτες θέσεις και στο εννεάμηνο είχε p/e 3,36 φορές αφού τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 755 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο εννεάμηνο έχει p/e 4,2 φορές.
Η Έλτον διπλασίασε σχεδόν τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο και ανήλθαν στα 14,3 εκατ. ευρώ και δίνουν p/e κάτω από 5 φορές.
Η Ελινόιλ είχε κέρδη προ φόρων 11,1 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 56 εκατ. ευρώ μετά την πρόσφατη άνοδο.

Η Revoil με κέρδη προ φόρων 5,3 εκατ. ευρώ προφανώς και συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα έχουν χαμηλό μονοψήφιο p/e.
Ανάλογη εικόνα και από τη Βιοκαρπέτ που είχε καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 46 εκατ. ευρώ. Medicon, Moda Bagno, Μύλοι Κεπενού, ΓΕΒΚΑ, Inform Λύκος, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Flexopack, Aegean Airlines, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Ευρωσύμβουλοκέι, Μύλοι Λούλη, Μοτοδυναμική, Παΐρης, Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΠ, Δρομέας, Δομική Κρήτης, Κτήμα Λαζαρίδη και Καρέλιας (και με καθαρό ταμείο τεράστιο).

Επιπλέον τα κέρδη προ φόρων της Τζιρακιάν δίνουν p/e στο εννεάμηνο 11 φορές, τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος δίνουν επίσης 11 φορές και χαμηλά p/e θα έχουν αν πήγε καλά το τέταρτο τρίμηνο οι εταιρείες:

Ιατρικό Αθηνών, Ίλυδα, Space Hellas, Ideal, ΟΛΘ, Τιτάν, Πετρόπουλος, AS Company, Jumbo, OTE, Cenergy, Βογιατζόγλου και Εβροφάρμα μεταξύ άλλων.
Στις παραπάνω εταιρείες υπάρχουν αρκετές που συνδυάζουν χαμηλό p/e, με χαμηλό p/bv και χαμηλό τραπεζικό δανεισμό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης