Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τυπώνουν για «επιβράβευση» έως και 10% των μετοχών και τις χαρίζουν στα στελέχη

Τυπώνουν για «επιβράβευση» έως και 10% των μετοχών και τις χαρίζουν στα στελέχη
Τα προγράμματα επιβράβευσης θεωρούνται σημαντικά, αλλά στην Ελλάδα έχει γίνει τρόπος αύξησης του ποσοστού των βασικών μετόχων
Σχετικά Άρθρα
Μόδα τείνει να γίνει το «τύπωμα» μετοχών προκειμένου να ανταμειφθούν οι διοικήσεις εταιρειών για το έργο που έχουν προσφέρει ή αλλιώς για το πιάσιμο των στόχων που είχαν τεθεί.
Τα προγράμματα διάθεσης μετοχών που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα πάντως, έχουν δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις μεταξύ κυρίως επενδυτών που δεν έχουν σημαντικά ποσοστά και που δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των μετόχων πλειοψηφίας, οι οποίοι άλλωστε ωφελούνται κυρίως από αυτά τα προγράμματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΒΝ ασχολείται με το θέμα και το έχει πράξει και στο παρελθόν ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες εταιρείες που έβγαζαν ζημιές, που δεν είχαν προσφέρει κάτι στο μέτοχο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα στελέχη μοιράστηκαν χιλιάδες μετοχές και μάλιστα δωρεάν!
Τα προγράμματα επιβράβευσης θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη των εταιρειών και για την επιβράβευση ή την προσέλκυση μεγάλων στελεχών, αλλά στην Ελλάδα έχει γίνει τρόπος αύξησης του ποσοστού των βασικών μετόχων ή αύξησης του τραπεζικού λογαριασμού, αφού μπορεί να διαθέτει μετοχές και στη συνέχεια να τις παίρνει πίσω μέσω του stock option.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, η Τέρνα Ενεργειακή θα τυπώσει 1,2 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των μετοχών και θα τις διαθέσει «δωρεάν σε εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερα διοικητικά στελέχη λόγω της συνεισφοράς τους στην υλοποίηση νέων έργων και την επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων, καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας εντός της τριετίας 1/1/2021-31/12/2023».
Υπενθυμίζεται πως το 2021 σε συγκρινόμενη βάση είχε κέρδη 73 εκατ. ευρώ από 55 εκατ. ευρώ αλλά είχε μεγάλες ζημιές από τα αιολικά στο Τέξας και συνολικά εμφάνισε ζημία 21 εκατ. ευρώ από κέρδη 73,4 εκατ. ευρώ. Με βάση την τιμή της μετοχής οι δικαιούχοι θα λάβουν bonus αξίας 23 εκατ. ευρώ περίπου.
Και αν το πρόγραμμα της Τέρνα Ενεργειακή δείχνει λογικό αφού είναι στο 1% και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια ανάπτυξη του ομίλου και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να την εξαγοράσουν, μία άλλη εισηγμένη τάραξε τα νερά «τυπώνοντας» μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου!
Ο λόγος για την Unibios που σε σύνολο 15,627 εκατ. μετοχών θα μοιράσει 1,563 εκατ. νέες μετοχές σε στελέχη.
Οι νέες μετοχές θα δοθούν με τιμή 0,30 ευρώ ανά μετοχή ή στο μισό της χρηματιστηριακής τιμής.
Βέβαια, τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια της εταιρείας δεν ενθουσιάζουν, ώστε να δικαιολογείται τέτοια επιβράβευση.
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούνιο, η Intracom είχε τυπώσει 7,3 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου και οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν.
Ούτε η συγκεκριμένη εταιρεία είχε παρουσιάσει κάποια εξαιρετική ανάπτυξη, ούτε είχε δώσει κάτι αξιόλογο στους μετόχους της.
Να σημειωθεί, με αφορμή και κάποια ερωτήματα αναγνωστών, πως οι αποφάσεις γενικών συνελεύσεων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ούτε οι αρμόδιες αρχές μπορούν να τις σταματήσουν.
Η γενική συνέλευση είναι το ανώτερο όργανο κάθε εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης