Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο με περιορισμένες προοπτικές και ποιες πρέπει να αλλάξουν άμεσα τακτική

Οι εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο με περιορισμένες προοπτικές και ποιες πρέπει να αλλάξουν άμεσα τακτική
Άμεσα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ορισμένες διοικήσεις και να βελτιώσουν τις προοπτικές των εταιρειών, αυξάνοντας τζίρο και δημιουργώντας υπεραξίες στους μετόχους
Σχετικά Άρθρα
Βυθισμένες στην απαξίωση, απορροφημένες από τα οικονομικά τους προβλήματα ή ακόμα και διατηρώντας την αδιαφορία τους για το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται, δυστυχώς, πολλές εισηγμένες.
Η ενημέρωση που έκαναν οι εταιρείες για την πορεία του εννεαμήνου, δείχνει πως η αγορά συνεχίζει να έχει μετοχές με περιορισμένη ορατότητα.
Φυσικά και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι επενδυτές και τις έχουν βάλει στο περιθώριο δίνοντάς τους χαμηλή αποτίμηση και εμπορευσιμότητα.
Ωστόσο, για όποιον διαβάζει όλες τις ανακοινώσεις θα δει πως οι περιπτώσεις εταιρειών που οι προοπτικές τους έχουν περιοριστεί αυξάνονται και θα πρέπει οι διοικήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Υπάρχουν εισηγμένες με καλά περιουσιακά στοιχεία, υψηλά ίδια κεφάλαια κ.α. που όμως δεν αποδίδουν και οι προοπτικές αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν δημιουργώντας ζημίες.

Χωρίς ορατότητα

Με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών και ξεκινώντας από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη, εντοπίζεις εταιρείες που για πολλά χρόνια έχουν να δώσουν κάτι θετικό.
Πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στην επιτήρηση, χωρίς όμως όλα αυτά τα χρόνια να έχουν κάνει μία κίνηση που να δείχνει προσπάθεια βελτίωσης.
Δούρος, SATO, Βαρβαρέσσος, ΚΡΕΚΑ, Minerva, Yalco, Βιοτερ, ΒΙΣ, Χαϊδεμένος, Λανακαμ, Φιερατέξ, Οίκος Σπύρου είναι μερικές περιπτώσεις.
Η ΚΡΕΚΑ περιμένει να της διαγράψουν δάνεια και αν γίνει και υπάρξει και κάποιος στρατηγικός θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της.
Η ΒΙΟΤΕΡ περιμένει επίσης να της διαγράψουν τα δάνεια και να πουλήσει ακίνητα, αλλά έχει μηδενικό έργο.
Η Λανακάμ δεν έχει προβλήματα, αλλά δεν έχει τζίρο. Έχει κάποια ακίνητα, αλλά χρειάζεται κάτι που θα βελτιώσει τζίρο και προοπτικές.
Η Χαϊδεμένος πριν μερικά χρόνια είχε ισχυρό ταμείο. Έχει καλά ακίνητα που αξίζουν, αλλά παράγει ζημιές οι οποίες «τρώνε» τα ίδια κεφάλαια.
Ο Οίκος Σπύρου έχει βρει χρηματοδότηση από fund που μπορεί να μετατρέψει σε μετοχές τα χρήματα που έχει βάλει, αλλά πρέπει να βελτιώσει συνολικά τη λογιστική του κατάσταση.
Πιο ψηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων συναντάμε Logismos, Ακρίτα, Σαραντόπουλο, Επίλεκτο, Μαθιό, Τρία Άλφα, Μπήτρο, Κέκροψ και Προοδευτική.
Η Κέκροψ μετά τις εξελίξεις με την έκταση στα Τουρκοβούνια δεν έχει καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει προοπτική.
Η Μπήτρος περιμένει να της σβήσουν δάνεια αλλά θα πρέπει να βρει και δραστηριότητα.
Η Ακρίτας δείχνει μία βελτίωση μετά την αναδιάρθρωση των δανείων, αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω για να δημιουργήσει κέρδη και να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Προοδευτική κατάφερε να βρει χρηματοδότηση από fund και προχωράει σε αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να έχει κεφάλαια και να αποκτήσει δραστηριότητα στις ΑΠΕ.

Ποιες διοικήσεις πρέπει να βελτιώσουν τις προοπτικές των εταιρειών

Το να γράφεις για εταιρείες που χρειάζονται να αποκτήσουν προοπτική και άρα οι διοικήσεις πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση, ίσως δεν είναι εύκολο.
Όμως κάποιες βρίσκονται επί σειρά ετών στο Χρηματιστήριο, χωρίς να έχουν καταφέρει να αλλάξουν κατηγορία και αρκετές βλέπουν τα μεγέθη τους να βαίνουν μειούμενα.
CPI, Unibios, Κλ.Ναυπάκτου, Κεπενού, Κλουκίνας-Λάππας, Μουζάκης, Centric, Frigoglass και MIG, είναι μερικές εταιρείες που θα πρέπει να δούμε κάποιες παραπάνω ενέργειες από τις διοικήσεις.
Η Frigoglass αντιμετωπίζει νέα οικονομικά προβλήματα και οι ομολογιούχοι καλούνται ξανά να συμβάλλουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναδιάρθρωση.
Η Centric κουβαλάει μετρητά εδώ και χρόνια χωρίς να έχει κάνει κάποια «μεγάλη» κίνηση.
Η Μουζάκης εκμεταλλεύτηκε πριν χρόνια μέρος της ακίνητης περιουσίας και κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά της αποκτώντας κέρδη.
Όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Η Κλουκίνας-Λάππας διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία που αξίζει πολλά περισσότερα από αυτό που δείχνει η αποτίμηση στο ταμπλό.
Ωστόσο, η εμπορική δραστηριότητα δεν πηγαίνει καλά και θα πρέπει η διοίκηση να βρει τρόπο ώστε να βελτιώσει τις προοπτικές της και να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή.
Η Unibios έχει κάνει κινήσεις και βελτιώνονται κάπως οι προοπτικές και αυτό έχει αποτυπωθεί έως ένα βαθμό στο ταμπλό.
Αν συνεχιστούν και υπάρξει μεγέθυνση στα αποτελέσματα, σίγουρα θα βοηθήσει την αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης