Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απίστευτο! - Συνολικά 40 εισηγμένες βάζουν υποψηφιότητα για μονοψήφιο P/E για τη χρήση 2022

Απίστευτο! - Συνολικά 40 εισηγμένες βάζουν υποψηφιότητα για μονοψήφιο P/E για τη χρήση 2022
Αν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί καλό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε εκτός από μία χρονιά ρεκόρ και για μία αποδεδειγμένα βάσει οικονομικών καταστάσεων φθηνή αγορά
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρονιά και με αφορμή την επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες, να δώσουν ενημέρωση για το εννεάμηνο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των πληθωριστικών πιέσεων, αποκαλύπτεται πως ένα μεγάλο κομμάτι από το χρηματιστηριακό ταμπλό αποτιμάται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.
Αν και δεν έδωσαν όλες οι εισηγμένες ενημέρωση για την τελική γραμμή (κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) αφού η υποχρέωση ήταν μέχρι κέρδη προ φόρων και τόκων, η εικόνα είναι αρκετά καλή και ήδη από το εννεάμηνο πολλές διαθέτουν χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών.
Αν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί καλό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε εκτός από μία χρονιά ρεκόρ κερδών και για μία αποδεδειγμένα βάσει οικονομικών καταστάσεων εξαιρετικά φθηνή αγορά αξιών.

Motor Oil και ΕΛΠΕ δε χρειάζονται τα κέρδη από το τέταρτο τρίμηνο, έχουν ήδη καθίσει στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τα χαμηλότερα p/e.
Με βάση τα κέρδη εννεαμήνου έχουν p/e 2,32 φορές η Motor Oil και 3,05 φορές τα ΕΛΠΕ!
Λίγο πιο ψηλά στον πίνακα αλλά χωρίς να έχουν δημοσιεύσει τελική γραμμή είναι η Αλουμύλ (με βάση τα κέρδη προ φόρων και τόκων), η ΣΙΔΜΑ (κέρδη προ φόρων), η Ξυλεμπορία (κέρδη προ φόρων) και η Αφοί Κορδέλλου (κέρδη προ φόρων και τόκων).

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και από αυτές μονοψήφιο p/e αν πάει καλά το τέταρτο τρίμηνο.
Με μονοψήφιο p/e θα βρεθεί και η Έλαστρον, η οποία δημοσίευσε λίγο μικρότερα κέρδη προ φόρων και τόκων στο εννέαμηνο από πέρυσι.
Ο κλάδος των μετάλλων λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων δέχθηκε πίεση στο τρίτο τρίμηνο.
Η Ελινόιλ δημοσίευσε κέρδη προ φόρων που δίνουν στο εννεάμηνο p/e κάτω από 4 φορές, άρα λογικά θα συνεχιστεί η τάση αυτή και στη χρήση.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με τα κέρδη του εννεαμήνου έχει p/e 3,8 φορές.
Η ΕΛΤΟΝ έχει λίγο πάνω από 4 φορές με τα εκπληκτικά κέρδη προ φόρων 14,3 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε.

Κάτω από 5 φορές είναι ήδη το p/e της Medicon αν και τα κέρδη προ φόρων ήταν σημαντικά μειωμένα, αλλά έχει να κάνει με τα έκτακτα κέρδη που είχε λόγω πανδημίας.
Ένα έργο στην Κένυα που έχει πάρει η Inform Lykos έχει δώσει εξαιρετικά κέρδη προ φόρων και τόκων και πιθανότατα με το τέταρτο τρίμηνο θα βρεθεί με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών.
Η Βιοκαρπέτ με καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ πρέπει απλά να αποφύγει ζημία στο τέταρτο για να διατηρήσει το p/e των 4,77 που έχει στο εννεάμηνο.
Η Aegean με τα κέρδη εννεαμήνου είναι στις 5,09 φορές.
Η Revoil με κέρδη προ φόρων 5,3 εκατ. ευρώ σημαντικά αυξημένα, θα έχει και φέτος μονοψήφιο p/e.

Η Moda Bagno πήγε επίσης εξαιρετικά και είναι στις 5,5 φορές.
Η Μοτοδυναμική λόγω τουρισμού πήγε επίσης εξαιρετικά, όπως και η ΓΕΒΚΑ και η Flexopack.
Τα Κλωστήρια Ναυπάκτου από τον κλάδο τους ξεχώρισαν με τα κέρδη αλλά η διοίκηση είναι επιφυλακτική για το τέταρτο τρίμηνο.
Οι Μύλοι Λούλη θα χρειαστούν δυνατό τέταρτο τρίμηνο για να κρατήσουν χαμηλό πολλαπλασιαστή, ενώ τα Πλαστικά Θράκης και η Autohellas τον έχουν «κλειδώσει».

Καλά ήταν τα αποτελέσματα της Παΐρης και αν και το τέταρτο τρίμηνο είναι καλό θα της δώσει μονοψήφιο p/e.
Από τις εταιρείες ακινήτων Trastor και Μπλε Κέδρος έχουν καλή κερδοφορία προ φόρων και τόκων, αλλά περιλαμβάνει και αποτιμήσεις ακινήτων που έχουν δώσει υπεραξία.
Η Attica Group αν δεν έχει ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο θα έχει μονοψήφιο p/e, αν και η μετοχή λόγω του deal κινείται έντονα ανοδικά αυξάνοντας την αποτίμηση στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Πλαστικά Κρήτης με λίγα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχει μονοψήφιο p/e, όπως και ο ΟΛΠ, η Μυτιληναίος, η Τζιρακιάν, η Δρομέας, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Δομική Κρήτης, η Καρέλιας (χωρίς να υπολογιστεί και το τεράστιο ταμείο), η Τιτάν, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η AS Company, η Πετρόπουλος, η Ideal και ίσως μερικές ακόμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης