Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πατρίκιοι και πληβείοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης – Οι δύο ταχύτητες και οι διαφορές των μετοχών

Πατρίκιοι και πληβείοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης – Οι δύο ταχύτητες και οι διαφορές των μετοχών
To επενδυτικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει μόνο τις μισές μετοχές του FTSE 25 σε καλή άνοδο
Σχετικά Άρθρα
Με δύο ταχύτητες συνεχίζουν να κινούνται οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με άλλες να καταγράφουν νέα υψηλά ακόμα και ιστορικά και άλλες να βυθίζονται στη μιζέρια και να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Μεγάλες ειδήσεις έχουν βγει αλλά και αναμένονται από συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις από τους επενδυτές.
Την ίδια ώρα η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον για μετοχές, αλλά η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν είναι… ομοιόμορφη.
Φτάνοντας κοντά πλέον στο τέλος του 2022, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ταράζει τα νερά με τη συμφωνία που ανακοίνωσε με τη Fairfax, η οποία γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην εισηγμένη, αγοράζοντας ίδιες μετοχές στα 18,5 ευρώ ανά μετοχή σε πρώτη φάση και στα 20 ευρώ σε δεύτερη.
Η εξέλιξη αυτή μαζί με τις εξαιρετικές προοπτικές έχει στείλει τη μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά και στις παρυφές των 20 ευρώ.
Τα 20 ευρώ ξεπέρασε πριν από λίγες μέρες η Motor Oil λόγω της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας που ανακοίνωσε για το 9μηνο αλλά και του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 δισ. ευρώ που έχει καταστρώσει μέχρι το 2030.
Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με την αγορά να περιμένει την εξαγορά της από την First Sentier πάνω από τα 20 ευρώ με δημόσια πρόταση. Μία εξαγορά που αν επιβεβαιωθεί θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια με τους αναλυτές να περιμένουν επανεπένδυση στο χρηματιστήριο.

Τα ΕΛΠΕ επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της υψηλής κερδοφορίας αλλά και των διανομών κεφαλαίων προς τους μετόχους το τελευταίο διάστημα.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει δείχνει και αυτός εικόνα δύο ταχυτήτων.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακάμψει αισθητά το τελευταίο διάστημα με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η αμερικανική Columbia Management έχει αποκτήσει σημαντικό αριθμό μετοχών το τελευταίο διάστημα οδηγώντας τη μετοχή στα 1,40 ευρώ.
Εθνική και Eurobank έχουν πολύ καλύτερη εικόνα ενώ υστερεί η Alpha Bank.
Η Jumbo εκπλήσσει ευχάριστα με την πορεία των πωλήσεων και ανακάμπτει έχοντας κάνει φέτος σημαντικές διανομές μετρητών.
Η Ελλάκτωρ επίσης λόγω της δημόσιας πρότασης διατηρεί την άνοδό της από την αρχή του έτους.
Για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η εικόνα είναι μέτρια προς απογοητευτική.
Η ΔΕΗ προσπαθεί να αντιδράσει και να περιορίσει τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, η Quest έχει σημαντικές απώλειες καθώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον συνολικά για εταιρείες συμμετοχών και τεχνολογίας, η Coca Cola διατηρεί απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και για τον ίδιο λόγο υποχωρεί και η Σαράντης.
Ο ΑΔΜΗΕ ανέκαμψε κάπως από τα χαμηλά του αλλά έχει ακόμα σημαντικές απώλειες και άνω του 25%.
Η Lamda εξακολουθεί να απογοητεύει με τους επενδυτές να περιμένουν καλύτερη πορεία των έργων στο Ελληνικό από αυτή που πραγματικά είναι.
Η ΕΥΔΑΠ επίσης υστερεί και ειδικά μετά την αναβολή της έκτακτης διανομής στους μετόχους λόγω των αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco υστερούν και το ίδιο παρατηρείται και στον ΟΤΕ και την Τιτάν, με την τελευταία να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τα 12 ευρώ.
Αδιάφοροι εμφανίζονται στο Χ.Α. οι επενδυτές και για τον ΟΛΠ παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης