Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σπάνε τα κοντέρ τα κέρδη των εισηγμένων αλλά αυτές είναι οι απογοητεύσεις από τα εννεάμηνα του 2022

Σπάνε τα κοντέρ τα κέρδη των εισηγμένων αλλά αυτές είναι οι απογοητεύσεις από τα εννεάμηνα του 2022
Πέρα από τα εντυπωσιακά κέρδη των Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, υπάρχουν και εισηγμένες που δεν εντυπωσίασαν με την κερδοφορία τους
Σχετικά Άρθρα
Σε σύνολο 66 εταιρειών τα κέρδη των εισηγμένων ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ και αν συνεχιστεί η καλή εικόνα δεν αποκλείεται στη χρήση να ξεπεραστούν και τα 8 δισ. ευρώ του 2007.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν εξαιρετικά και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, έστω και με επιλεκτικές τοποθετήσεις, έστω και αν οι επενδυτές αγνοούν δεκάδες φθηνές εταιρείες.
Η χαμηλή συμμετοχή επηρεάζει την πορεία των μετοχών.
Πέρα από τα εντυπωσιακά κέρδη των Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες αθροιστικά έχουν κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ και οι 4 συστημικές 2,3 δισ. ευρώ, υπάρχουν και κάποιες εισηγμένες που δεν εντυπωσίασαν με την κερδοφορία τους.
Μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες ζημιές έχει δημοσιεύσει η ΔΕΗ, αλλά το εννεάμηνό της έχει μέσα και την φορολογία στα υπερκέρδη της ενέργειας, ενώ το θετικό μήνυμα της διοίκησης έχει βοηθήσει χρηματιστηριακά τη μετοχή.

Ποια αποτελέσματα έχουν απογοητεύσει

Παίρνοντας τα δημοσιευμένα αποτελέσματα με βάση τη χειρότερη επίδοση στην τελική γραμμή η Intralot είχε ζημία 6 εκατ. ευρώ και η μετοχή πιέστηκε λόγω των υψηλών αρνητικών ιδίων κεφαλαίων αλλά και της χρονικής μετάθεσης της εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στο Nasdaq.
Η Space Hellas πιεζόταν τις προηγούμενες εβδομάδες λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού για τις ταυτότητες, αλλά τελικά φαίνεται πως από τις εταιρείες του κλάδου, εμφανίζει από τις μεγαλύτερες αδυναμίες στην τελική γραμμή και παρά το growth στο τζίρο, τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 3,3 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ.
Η Κρι-Κρι είναι μέχρι στιγμής μεταξύ των εταιρειών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση αφού τα κέρδη της μειώθηκαν 60% και στα 5,9 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη εισηγμένη με σημαντική πτώση μεγεθών λόγω ενεργειακής κρίσης είναι η ΕΥΑΘ τα κέρδη της οποίας περιορίστηκαν στις 144 χιλ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ (προ φόρων), ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε ζημιές.
Τα lockdown στην Κίνα έχουν επηρεάσει τον κλάδο μαρμάρου και η Mermeren εμφάνισε μείωση κερδών 10% (9,96 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ).
Η Τζιρακιάν δέχθηκε επίσης σημαντικές πιέσεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις λόγω του τρίτου τριμήνου το οποίο ήταν αδύναμο και περιόρισε τα κέρδη του εννεαμήνου στις 590 χιλ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ.
Από μικρές επίσης εταιρείες Intertech και Χαϊδεμένος δεν ικανοποίησαν με τα εννεάμηνα που δημοσίευσαν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης