Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δραματική προειδοποίηση για ζημιές από την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου – Αφωνία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Δραματική προειδοποίηση για ζημιές από την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου – Αφωνία από την Τράπεζα της Ελλάδος
Ζημιές μέχρι και το 2027 και αρνητικά ίδια κεφάλαια θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Πιέσεις δέχθηκε χθες η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και με όγκο που ήταν κοντά ή και λίγο πάνω από τα συνήθη επίπεδα.
Ωστόσο, λόγω του καλού κλίματος που επικρατούσε στις συστημικές τράπεζες, η πτώση της Ελλάδος, τράβηξε κάποια βλέμματα.
Η εξήγηση ίσως να βρίσκεται σε μία άλλη εισηγμένη κεντρική τράπεζα, αυτή του Βελγίου.
Υπενθυμίζεται πως εισηγμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι μόνο η Ελληνική και η Βέλγικη, ενώ στο παρελθόν έχει γίνει αρκετή κουβέντα για το αν υπάρχει νόημα να είναι πλέον εισηγμένες, αφού ουσιαστικά είναι υποκαταστήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όμως, μία ανακοίνωση της Τράπεζας του Βελγίου η οποία προειδοποιεί για ζημιές, έρχεται να αναδείξει την απουσία ενημέρωσης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Βέβαια αν κάποιος κοιτάξει τις ανακοινώσεις για παράδειγμα αποτελεσμάτων, θα δει πως η Ελλάδος βγάζει μία συνοπτική κατάσταση στα ετήσια και η Βελγίου αναλυτική έκθεση δεκάδων σελίδων.

Η δραματική προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας Βελγίου

Πολύ έγκαιρα και όταν φάνηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων λόγω πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα του Βελγίου πήρε θέση και εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη.
Στις 6 Δεκεμβρίου εξέδωσε νέα προειδοποίηση στην οποία αναφέρει: Στην ανακοίνωση της 21ης Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα Βελγίου εξέφρασε την εκτίμηση πως λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα τερματίσει το τρέχον έτος με ζημιά και οι ζημιές θα συνεχιστούν και θα αυξάνονται και στα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζει πως έχει λάβει υπόψη της κάποια πιθανά σενάρια ζημιών λόγω επιτοκίων εδώ και χρόνια και γι΄αυτό δέσμευε το 50% των κερδών για αποθεματικά προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ζημιών. Τα αποθέματα ασφαλείας ανέρχονται στα 7,08 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά φέτος.
Στο μεταξύ η Τράπεζα προχώρησε σε μία ακόμη ανάλυση κινδύνου προκειμένου να δει τις επιπτώσεις σε κέρδη και μέρισμα.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις θα κλείσει τη χρονιά με ζημιές μεταξύ 600-800 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει διαφορές λόγω των αποτιμήσεων χαρτοφυλακίου mark-to-market που θα πρέπει να εκτιμηθεί με το κλείσιμο της χρονιάς.
Επιπλέον οι εκτιμώμενοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η τράπεζα μπορούν να υπερβαίνουν τα δεδουλευμένα χρηματοοικονομικά αποθέματα.
Οι προσδοκίες με βάση τις τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι μπορεί να βγάζει ζημιές μέχρι το 2027 πριν επιστρέψει στα κέρδη.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα έχει συσσωρευμένες απώλειες 9 δισ. ευρώ.
Δεν αμφισβητείται ωστόσο η σταθερότητα καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει προσωρινά και με αρνητική καθαρή θέση.
Μία αύξηση επιτοκίων 0,25% κοστίζει στην τράπεζα 310 εκατ. ευρώ το χρόνο, αναφέρει η Τράπεζα του Βελγίου.
Αλήθεια, τι επιπτώσεις έχει η αύξηση των επιτοκίων στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Θα υπάρξει κάποια ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης