Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπεραποδίδουν οι μετοχές εταιριών με υψηλά μερίσματα - Οι περιπτώσεις ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Jumbo, Autohellas

Υπεραποδίδουν οι μετοχές εταιριών με υψηλά μερίσματα - Οι περιπτώσεις ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Jumbo, Autohellas
Τέσσερις μετοχές που δεν επηρεάζονται από τις αποκοπές

Οι μετοχές εταιρειών οι οποίες διαχρονικά διανέμουν μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου δεν επηρεάζονται καθόλου από τις αποκοπές και υπεραποδίδουν σταθερά έναντι των εισηγμένων εταιρειών οι οποίες είτε δεν διανέμουν λόγω ζημιών, είτε χρησιμοποιούν τα κέρδη για δωρεάν διανομές τίτλων σε ιδιοκτήτες, στελέχη – ακόμη και σε βάρος των μετόχων.
Και όπως θα δούμε, είναι τέτοια η δυναμική των μερισματοφόρων επιχειρήσεων καθώς μετά τις ανακοινώσεις νέων επενδύσεων, αυξημένου τζίρου, και κερδών απορροφώνται άμεσα οι απώλειες.
Ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε αποκοπή του προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ στις 19 Οκτωβρίου καθώς και σε διανομή μετοχών ( επανεπένδυση μερίσματος ) και από τα 12,41 ευρώ κατέγραψε άνοδο φθάνοντας στα 13,16 ευρώ, ενώ η μηνιαία άνοδος φθάνει το 4,5%.

Οι υψηλές ταμειακές ροές του Οργανισμού, η έκτακτη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κύπελλου, και η έναρξη του Eurolotto το 2023 είναι εξελίξεις ικανές να αναπληρώσουν οποιαδήποτε απώλεια. Κυρίως, όμως, μετρά η δέσμευση της διοίκησης για διανομή ετήσιων μερισμάτων 1 -1,3 ευρώ.
Επενδύσεις 4 δις. ευρώ (2,5 δις. ευρώ μεταβάση σε καθαρή ενέργεια, ΑΠΕ, βιομάζα, υδρογόνο, κυκλική οικονομία και 1,5 δισ. σε υφιστάμενες υποδομές ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Motor Oil.

Στις 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η αποκοπή καθαρού προσωρινού μερίσματος, ύψους 0,385 ευρώ ενώ τα κέρδη 9μηνου ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
Μετά από πρόσκαιρη πτώση, στις 21 Νοεμβρίου, ο τίτλος βρέθηκε στα 17,60 ευρώ και σήμερα κινείται στα 19,25 ευρώ με μηνιαία άνοδο 11,79%.

Την ίδια ανοδική συμπεριφορά, επέδειξε και η μετοχή της Jumbo, μετά την ανακοίνωση νέας τρίτης στην σειρά χρηματικής καταβολής για το 2022 στις 15 Δεκεμβρίου ( 0,36575 ευρώ ) καθώς ο τίτλος σημειώνει μηνιαία άνοδο 8,01%.
Mια ακόμα εταιρεία η Autohellas, θα προχωρήσει σε διανομή επιστροφής κεφαλαίου 1 ευρώ και ήδη ο τίτλος έχει σημειώσει άνοδο 1 ευρώ.

Η περίπτωση της Space Hellas: Με πρόσχημα την ρευστότητα, μειωμένα μερίσματα και πωλήσεις δωρεάν μετοχών

Στην αντίθετη πορεία φυσικά κινούνται οι μετοχές εταιρειών, οι οποίες δεν διανέμουν μερίσματα – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Folli- Follie η οποία δεν είχε διανείμει πότε στούς μετόχους μέρισμα, είτε με αληθή είτε με ψευδή κέρδη.
Χρησιμοποιώντας, όμως, την πολυπληθή νομοθεσία, την απουσία προστασίας της μειοψηφίας, οι εισηγμένες πλειοψηφίες καρπώνονται πρός ίδιον όφελος μέρος των όποιων κερδών παρουσιάζουν.
Αν και διανέμουν το 17% της κερδοφορίας ως μέρισμα με πρόσχημα την διακράτηση της ρευστότητας, στην συνέχεια διανέμουν δωρεάν μετοχές στην διοίκηση της και εις εξ αυτών προχωρά σε πωλήσεις των μετοχών! Πρόκειται για την Space Hellas, η οποία το περασμένο καλοκαίρι διένειμε 103.308 μετοχές στον διευθύνοντα σύμβουλο καθώς και τον οικονομικό διευθυντή.
Μετά από μερικούς μήνες, ο δεύτερος προχώρησε σε μερική πώληση των δωρεάν μετοχών.
Και η εταιρεία, ανακοίνωσε νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 20 Δεκεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών !
Η ελληνική εταιρική διακυβέρνηση βρίσκεται στο απόγειο της για θέματα τα οποία σε ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, επισείουν ποινικές καταδίκες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης