Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κοντόπουλος (CEO ΕΧΑΕ): Στον δρόμο για καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς το ελληνικό χρηματιστήριο σε 1 με 2 χρόνια

Κοντόπουλος (CEO ΕΧΑΕ): Στον δρόμο για καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς το ελληνικό χρηματιστήριο σε 1 με 2 χρόνια
Όποια καλή εταιρεία εισέλθει θα συναντήσει μεγάλη ζήτηση.

“Aν φέρεις κάτι καλό (σ.σ δημόσια εγγραφή) τότε θα πάρεις πολύ μεγάλη ζήτηση στο ελληνικό χρηματιστήριο” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος στο φόρουμ των παραγώγων & δανεισμού μετοχών περιγράφοντας τα βήματα τα οποία πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική αγορά, προκειμένου σε 1-2 χρόνια να επανακτήσει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς που έχασε το 2013.
Το 2021, όπως είπε αντλήθηκαν κεφάλαια 8 δισ. ευρώ - μέσω Δημόσιων εγγραφών, προσφορών, εταιρικών ομολόγων – και η αγορά χρειάζεται μεγάλα ΙPO όπως του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, μέσω του οποίου Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα λάβουν απτά οφέλη από την άνοδο του τουρισμού.
Μάλιστα, για το το ΙPO του Ελ. Βενιζέλος οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί έχουν αυξηθεί στο 50%.
Παρά την εσωτερική γκρίνια, όπως πρόσθεσε, οι αποδόσεις της ελληνικής αγοράς από τον Μαϊο του 2010 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στον Δείκτη CAGR, ( πίνακας 1) δείχνουν ότι, οι ελληνικές εισηγμένες διπλασίασαν τα μεγέθη τους στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση παρά το γεγονός
ότι, χάθηκε το 30% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.
Η Ελλάδα, η οποία αποδίδει καλύτερα και το 2022 από όλους τους διεθνείς Δείκτες εμφανίζει αύξηση καταθέσεων 56 δισ. ευρώ (+45%) από τον Δεκέμβριο του 2015 και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες από την Ευρώπη. Επιπλέον, τρείς στους τέσσερις επενδυτές ή 75% βλέπουν την χώρα με τις ισχυρότερες προοπτικές ( έρευνα Ernst Young ). Στο επίπεδο της ρευστότητας, η Ελλάδα είχε μια αύξηση στις καταθέσεις τα τελευταία χρόνια ενω διατηρεί χαμηλά Δείκτη δάνεια πρός καταθέσεις ενω έχει τον χαμηκότερο Δείκτη asset πρός καταθέσεις μεταξύ των ευρωπαίων ανταγωνιστών.
“Αυτή την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δεν θα την βρείς σε καμία άλλη αγορά” πρόσθεσε ο ceo της ΕΧΑΕ, σημειώνοντας ότι, το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ πρός το ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο ( 27%), έναντι (78,6% ) στην Ευρώπη.

Πως θα ανακτηθεί το developed status

Για να αυξηθούν οι συναλλαγές και να σπάσει ο φαύλος κύκλος, οι κύριες ενέργειες της ΕΧΑΕ είναι να δοθεί ώθηση στις Δημόσιες εγγραφές, οι διπλές διαπραγματεύσεις και να ανέβει η ελεύθερη διασπορά μετοχών.
Στην συνέχεια, ακολουθεί η επανάκτηση του καθεστώτος ανεπτυγμένης αγοράς, η αύξηση της ορατότητας για τους διεθνείς επενδυτές, συμμαχίες, πρωτοβουλίες τιμολόγησης, νέοι εξειδικευμένοι συμμετέχοντες και προϊόντα.
Ειδικότερα, η ανάκτηση του καθεστώτος είναι μακρά διαδικασία και ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με διεθνείς οίκους Δεικτών FTSE, MSCI,Dow Jones, S&P.
Το χθεσινό συνέδριο είχε ως αντικείμενο την αναγνώριση των σημείων που χωλαίνει το ΧΑ ( παράγωγα, δανεισμός μετοχών) ενω θα θεσπιστεί συνεχή επικοινωνία με τις πλευρές αγοραστών και πωλητών. H εφαρμογή, όμως, του δανεισμού μετοχών σε μια τόσο ρηχή αγορά, χρειάζεται να γίνει προσεκτικά με τις καλύτερες πρακτικές για να καλύπτονται αποτυχημένες συναλλαγές και με το μικρότερο κόστος για τους επενδυτές, ενώ έχει σημασία η αύξηση του δανεισμού μετοχών καθώς θα ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς.,

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης