Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές “σπάνε” τα κοντέρ στα μερίσματα και τα κέρδη τα καρπώνονται οι ελληνικές τράπεζες

Ποιες μετοχές “σπάνε” τα κοντέρ στα μερίσματα και τα κέρδη τα καρπώνονται οι ελληνικές τράπεζες
Ποιές μερισματοφόρες εταιρείες ξεχωρίζουν στο χρηματιστήριο;

Ένα ακόμα παράδοξο φαινόμενο εκτυλίσσεται στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ενω οι τράπεζες δίνουν, και κατόπιν κυβερνητικών παραινέσεων, επιτόκιο 0,10% στις προθεσμιακές καταθέσεις, την ίδια ώρα οι μετοχές με μερισματικές αποδόσεις πάνω από τον πληθωρισμό βρίσκονται στο περιθώριο.
Iδιαίτερα τον περασμένο μήνα όπου επιτεύχθηκαν και οι καλύτερες αποδόσεις με την άνοδο της αγοράς. Και το δεύτερο παράδοξο είναι ότι, τον Οκτώβριο οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν με άνοδο 16-21%.
Ποιοί, είναι, όμως, οι τίτλοι που προσφέρουν μερίσματα άνω ή κοντά στον πληθωρισμό;

H μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία διαθέτει μερισματική απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό (12,6%) τον τελευταίο μήνα έχει αποδώσει μόλις 1,22% - αν και τα κέρδη μετά φόρων του 2022 εκτιμώνται σε 400 κατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη 707 εκατ. ευρώ και το μέρισμα ανά μετοχή 1,2 ευρώ.
Απόδοση 4,5% εμφανίζει τον τελευταίο μήνα o τίτλος της Jumbo, αν και οι μέτοχοι της θα μεταβούν στο... ταμείο για τρίτη φορά εισπράτοντας συνολικά 157,1 εκατ. ευρώ.
Η μερισματική απόδοση της Jumbo ανέρχεται σε 7,8% ενω τα τρία τελευταία χρόνια οι μέτοχοι έχουν εισπράξει συνολικά 384,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, άνοδο 4,15% παρουσιάζει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, εταιρεία η οποία επίσης εμφανίζει μερισματική απόδοση 12%, καθώς φέτος διανέμει έκτακτο χρηματική διανομή λόγω της πώλησης της συμμετοχής της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ποιές μερισματοφόρες εταιρείες ξεχωρίζουν – Autohellas πρός συνολική μερισματική απόδοση 13-14% και η Motor Oil

Αντίθετα, με την ανωτέρω πορεία κινήθηκαν οι μετοχές της Autohellas, η οποία μετά την απόφαση της επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ κινήθηκε ανοδικά με 13,53%.
Η μερισματική απόδοση της επιστροφής κεφαλαίου κινείται στο 10% ωστόσο η άνοδος του τίτλου αποδίδεται και στην αναμενόμενη ένταξη της μετοχής στον Δείκτη FTSE25. Xθες, όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε για το 9μηνο κέρδη μετά φόρων ύψους 71,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 54,1% ! (σ.σ Η εταιρεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανάλυση καθώς είχαμε αναφερθεί σε κερδοφορία 70-80 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης ).
Εαν συνυπολογιστεί και το μέρισμα το οποίο θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Μαϊο, τότε η συνολική μερισματική απόδοση θα κινηθεί στο 13-14%.

Με άνοδο 8,67% κινήθηκε τον περασμένο η μετοχή της Motor Oil, η οποία επίσης ανήκει στις εταιρείες οι οποίες ιστορικά προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 7-8%.
Τα κέρδη της μετοχής, όμως, για το μήνα Οκτώβριο αποδίδονται τόσο στις επιχειρηματικές εξελίξεις – ενσωμάτωση της Άνεμος - αλλά και στην πιθανή ένταξη της μετοχής στον Δείκτη MSCI.
Η είσοδος της Motor Oil στον MSCI είναι επισφαλής καθώς το όριο κεφαλαιοποίησης του οίκου (1 δισ. δολάρια στην ελεύθερη διασπορά) εκπληρώνεται οριακά.

Με άνοδο μόλις 7,14% κινήθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, μετοχή η οποία επίσης προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση 7-8% συν τις συνεχείς διαγραφές των ίδιων μετοχών.


Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης