Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έτσι γύρισαν το παιχνίδι... οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο – Οι υποσχέσεις που αφήνει ο Οκτώβριος 2022

Έτσι γύρισαν το παιχνίδι... οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο – Οι υποσχέσεις που αφήνει ο Οκτώβριος 2022
Άνοδο 10,2% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τον Οκτώβριο – Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν.
Με αφορμή τις ελκυστικές αποτιμήσεις από το βύθισμα των τιμών των μετοχών το Σεπτέμβριο και τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, οι αγοραστές κατάφεραν να ανακάμψουν και να ξεπεράσουν τις ανησυχίες λόγω του πολέμου και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.
Έτσι οδήγησαν τις αγορές σε άνοδο και μάλιστα σε έναν εξαιρετικό Οκτώβριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 10% και να περιορίζει τις απώλειες από την αρχή του έτους σε μόλις 2.13%, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να γυρίσει σε θετικό έδαφος στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ουσιαστικά από τις 790 μονάδες, που ήταν ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του Σεπτέμβρη πήγε πάνω από τις 874 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 10,2%.
Καύσιμο το τελευταίο διάστημα έλαβε η αγορά και από τις προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία βάζει ξανά την επιχείρηση στο επίκεντρο, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.
Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής με δημόσια πρόταση θα απελευθερώσει κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε άλλες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, βελτιώνοντας περαιτέρω τη δυναμική του.

Μία άλλη σειρά από ειδήσεις, όπως η αύξηση της Intrakat, η οποία θα φέρει πιο κοντά το σενάριο της δημιουργίας ενός ομίλου που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, ή η προσδοκία για μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ, που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στον Νοέμβριο, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, αλλά και μικρότερες συμφωνίες που αναμένονται (πχ είσοδος Κούτρα στη Δομική Κρήτης, συμφωνία Προοδευτικής με LDA Capital κ.α.) διατηρούν σε καλό επίπεδο το μικρό κατά γενική ομολογία και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στόχος η προσέγγιση των 900 μονάδων

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν διατήρηση των ανοδικών τάσεων με στόχο την προσέγγιση των 900 μονάδων το επόμενο διάστημα, χωρίς πάντως να δίνουν τιμή-στόχο για το Γενικό Δείκτη πάνω από αυτό το σημείο βραχυπρόθεσμα.
Η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων από τη FED κατά 75 μονάδες βάσης είναι προεξοφλημένη, με τους επενδυτές να έχουν όπως λένε αναλυτές προεξοφλήσει και άλλες αυξήσεις, αλλά να θεωρούν πως είμαστε και κοντά στο τέλος των μεγάλων αυξήσεων.

Οι κερδισμένοι του μήνα

Η μετοχή της ΔΕΗ με το φοβερό χθεσινό finish, λόγω και των πληροφοριών για την εξαγορά της Enel Romania κατέγραψε άνοδο 22,88%, ενώ η Μυτιληναίος λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων εννεαμήνου είχε άνοδο 21,37%.
Η Εθνική ακολούθησε από κοντά με άνοδο 21,28% και η Πειραιώς με 20,35%.
Η Eurobank είχε άνοδο 16,82% και η Alpha Bank 16,38%.
Επιτέλους, ανέκαμψε και ο ΟΛΠ βάζοντας τέλος στην πολύμηνη υποχώρηση και είχε άνοδο 15,71%.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά και με μηνιαία άνοδο 14%.
Ανέκαμψε και η Aegean με άνοδο 13,12%, η Viohalco ενισχύθηκε 12,26%, η Lamda 11,76% και τα ΕΛΠΕ με 10,38%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Intertech με άνοδο 27,33%, η Παΐρης με άνοδο 21,13% και η Mevaco με 20,72%.
Στον αντίποδα η Intrakat έχασε 18,93% λόγω της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου και η Κτήμα Λαζαρίδη 12,27%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης